10 érdekesség az indiánokról

2020. május 07. - Tízes Lista

indexkep_piros_19.jpg

Az indiánokról első körben a legtöbb embernek a westernfilmek karakterei jutnak eszébe, akikkel a cowboyok folyamatos harcban álltak. Manapság egyáltalán nem egy virágzó, folyamatosan fejlődő és növekvő népcsoportként tartjuk őket számon, ezzel pedig nem is állhatnánk messze a valóságtól. Az Amerikai Egyesült Államokban szépen a társadalom hátterében élő indiánok köszönik, jól vannak. Nekünk pedig ez a szerencsénk, mert így nem csak a múltjukból tudunk érdekességeket összegyűjteni nektek.

Tovább

10 érdekesség a mongol birodalomról

indexkep_piros_18.jpg

Mindenki tudja, hogy a Mongol birodalom hatalmas kiterjedésű volt, konkrétan a világ történelmének második legnagyobbja. Dzsingisz khán nevét pedig álmunkból felkeltve is hozzá tudjuk ehhez társítani és nem hiába, hiszem ő alapította ezt a hatalmas uradalmat a nomád mongol törzsek összekovácsolásával. De azt például tudtad, hogy az európaiak innen tanulták meg, hogy nem kell örökké színes foltokat megkülönböztetni egymástól és létezik a szemüveg?

Tovább

10 különösen okos állat

indexkep_piros_17.jpg

Mindenki tudja, hogy a delfinek a világ legokosabb állatainak egyike, de ez valóban így van? Tény, hogy a delfinek rendkívül intelligensek, viszont ezzel nincsenek egyedül. Mi emberek képesek vagyunk azt hinni, hogy az állatvilágban teljesen más szinten áll az intelligencia és igazából rajtunk kívül minden földi élőlény buta. Persze ez közel sincs így és több faj is kiemelkedő intelligenciát mutatott a kutatások és megfigyelések során, ami új perspektívát adhat nekünk az állatvilággal kapcsolatban.

Tovább

2019 legmeghökkentőbb bűnügyei

indexkep_piros_15.jpg

Hiába a rend éber őreinek folyamatos erőfeszítései, a bűnözés valószínűleg mindig is az emberiség velejárója lesz. Természetesen a legtöbb bűntényen nem lehet mosolyogni, de ahány komoly, úgy annyi meghökkentő és nevetséges eset is létezik. Mert persze vannak a vér profi bűnözők, akik simán ellopják a zaccot is a reggeli kávéd aljáról anélkül, hogy észrevennéd és vannak, akik már az első lépésnél elbotlanak.

Tovább

10 érdekesség a Family Guyról

indexkep_piros_14.jpg

A Family Guy 18 évad óta kápráztat el minket a világ legrandomabb és legmegbotránkoztatóbb vicceivel. Onnan tudod, hogy öreg vagy, hogy emlékszel még azokra az időkre, amikor az első pár évadban hetente vártad, hogy megjelenjenek az új részek.

A Griffin család nagyon gyorsan megragadt a képernyőkön, ami valószínűleg a különleges és néha morbid humorának is köszönhető. De azt tudtátok, hogy eredetileg Seth Macfarlane minden egyes részben szeretett volna foglalkozni a halál témakörével? Így 18 évaddal később azt mondhatjuk, hogy jó, hogy ezt végül nem így csinálta, de nem egy olyan háttérinfó létezik még a sorozattal kapcsolatban, amin azért kikerekedhet a szemünk.

Tovább

10 érdekesség a South Parkról, amit eddig talán nem tudtál

indexkep_piros_16.jpg

Ki ne ismerné a South Parkot. Mindenki egyik kedvenc animált vígjáték sorozata már 23 évaddal ezelőtt lopta be magát a szívünkbe a szókimondó paródiáival. Az alkotók nem, hogy óvatoskodtak volna, de konkrétan páros lábbal álltak bele botrányokba az évek során a humor jegyében. Megannyi emlékezetes karaktert és pillanatot adott nekünk a South Park több, mint 20 év alatt, ami több, mint elég idő ahhoz, hogy rengeteg érdekességet össze tudjunk szedni nektek erről a sorozatról.

Tovább

10 gyomorforgató és bizarr étel a világ körül

indexkep_piros_13.jpg

Az az étel, ami a világ egyik pontján az egyik legfinomabb lehetőségnek számít lehet máshol kifejezetten undorítónak. Mi oda vagyunk a lángosért, de simán lehet, hogy valaki a világ túlsó felén felhúzná a szemöldökét és annyit kérdezne: mégis miért? Bár amíg a lángosról szerintem simán meggyőzhető bárki a világon, ahogy ezt sikeres foddtruckosok is bizonyítják Amerikában, addig a sült tarantula, vagy éppen egy férges sajt már keményebb dió.

Tovább

10 érdekesség a tigrisekről, amit eddig talán nem tudtál

indexkep_piros_12.jpg

A tigrisek a természet egyik leggyönyörűbb és egyben legveszélyesebb állatai, ami valószínűleg épp elég jó kombináció ahhoz, hogy az emberek érdekesnek tartsák őket. Sajnos a populációjuk drasztikusan csökkent az utóbbi 100 évben és több alfaj is kihalt, hiába kezdték el az emberek védeni ezt a fajt. A tigrisek általában az állatkertek egyik sztárjai, akiket mindenki szeret meglátogatni és megcsodálni, ennek ellenére a legtöbb ember borzasztóan keveset tud róluk. Ezen változtatunk egy kicsit a mai videóval. 

Tovább

A legfurcsább felfedezések a világűrben, amikre még nincs magyarázat

indexkep_piros_11.jpg

Habár az emberiség már több, mint 400 éve foglalkozik az űrkutatással, még mindig borzasztóan keveset tudunk az univerzumról. Természetesen 400 éve még közel se olyan eszközök álltak a tudósok rendelkezésére, mint manapság, akkor még csak szimpla teleszkópokkal kezdték el megfigyelni a bolygónkon kívüli nagy sötétséget. A felfedezések száma az új találmányoknak és az űrkutatásba tett egyre nagyobb erőfeszítéseknek hála a közelmúltban megsokszorozódott és valószínűleg, ahogy egyre több ismeretünk lesz a minket körülvevő világról úgy fog tovább gyorsulni az ismeretszerzés. Ennek köszönhetően talál az emberiség akár lakható bolygókat is az űrben, de nagyon sok furcsaságra is ráakadtunk már, amire egyszerűen nincs magyarázat és csak találgatások folynak arról, hogy mégis mit találtunk pontosan, hogyan keletkezett, vagy éppen, hogy hogyan tudnánk a saját javunkra felhasználni azt.

 

Tovább

10 érdekesség a kutyákról, amit eddig talán nem tudtál

indexkep_piros_10.jpg

Az emberek legjobb barátai már ősidők óta velünk vannak és milyen jól teszik. Nap, mint nap rengeteg boldogságot és néha egy kis fejfájást okoznak minden kutyásnak, ami szerintem egy olyan alku, amibe mindenki belemenne. azok mindennapjainak is a részévé váltak a kutyák, akik igazából nem szeretik őket, hiszen az életünk rengeteg területén segítenek ki minket. Elég, ha csak a rendőr, a vakvezető, vagy éppen az életmentő kutyákra gondolunk. De azt meg tudod tippelni mégis mikor kezdődött igazából a farkasok háziasításával kialakított barátság?

Tovább