Tízes Lista

10 érdekesség a Family Guyról

2020. április 26. - Tízes Lista

indexkep_piros_14.jpg

A Family Guy 18 évad óta kápráztat el minket a világ legrandomabb és legmegbotránkoztatóbb vicceivel. Onnan tudod, hogy öreg vagy, hogy emlékszel még azokra az időkre, amikor az első pár évadban hetente vártad, hogy megjelenjenek az új részek.

A Griffin család nagyon gyorsan megragadt a képernyőkön, ami valószínűleg a különleges és néha morbid humorának is köszönhető. De azt tudtátok, hogy eredetileg Seth Macfarlane minden egyes részben szeretett volna foglalkozni a halál témakörével? Így 18 évaddal később azt mondhatjuk, hogy jó, hogy ezt végül nem így csinálta, de nem egy olyan háttérinfó létezik még a sorozattal kapcsolatban, amin azért kikerekedhet a szemünk.

 Ha inkább meghallgatnád videó formájában:

10 – Seth Macfarlane kezdése

A Family Guy megalkotója és szülőatyja Seth MacFarlane, úgyhogy elsőként beszéljünk róla pár szót. Akik a 90-es években voltak gyerekek, azoknak biztosan ismerősen fognak csengeni a következő mesék: Dexter Laboratóriuma, Johnny Bravo, Boci és Pipi. De azt tudtátok, hogy Seth Macfarlane ezeknek az írásában is részt vett?

Az egyetemi évei végén kapott egy állásajánlatot a Hanna- Barbera animációs filmstúdiótól, ami teljesen meglepte, ugyanis ő nem jelentkezett semmilyen állásra.  Később kiderült, hogy MacFarlane egyik egyetemi professzora titokban elküldte a stúdiónak a The Life Of Larry című kisfilmjét egy, a stúdió által megszervezett diákversenyre. Mivel a versenyt ez a film nyerte, így azonnal felfigyeltek a különleges képességeire, és meghívták magukhoz Los Angelesbe, hogy dolgozzon náluk íróként. Így már teljesen érthető, hogy gyerekkorunk kedvenc meséi miért is voltak ilyen jók.

9 – Szőke Lois

Nézzünk meg pár érdekes információt a karakterekről is. Hölgyeké az elsőbbség, így kezdjük is a sorozat háziasszonyával, Loissal, akinek már-már ikonikussá vált a vörös hajkoronája. Ezzel szemben eredetileg Loist szőkének tervezte Macfarlane. Ugye Ti sem tudnátok elképzelni Loist szőke hajjal? Rengeteg korai epizód előzte meg, a ma is ismert Family Guy megszületését. Sok mindent változtattak az évek alatt, a karakterek hangjától kezdve egészen az animációkig, az viszont még mindig kérdéses, miért döntöttek végül Lois esetében a tervekkel ellentétben a vörös szín mellett. Talán így jobban ki tudják emelni a karakterét.  A szemfülesek viszont megfigyelhették, hogy a pilot epizódban Lois még szőke hajjal szerepel és van még egy epizód, amikor visszatér az eredeti szőke hajához. A 11 évad egyik epizódjában Lois telefonszex operátornak áll, ahova Peter is betelefonál. Mivel szeretné lebuktatni leszervezett egy találkozót Petererel és felvett egy szőke parókát, hogy átverje a férjét.  Természetesen Peternek ez nem tűnt fel, ami persze teljesen rá vall…

8 – A valós Peter

Tudtátok, hogy Peter Griffin karakterét egy valós személy ihlette, akit 2013-ban sikerült is beazonosítani. Seth MacFarlane több interjújában hangoztatta, hogy a főhősünk személyét valójában egy biztonsági őr inspirálta, akit még korábbról az iskolájából ismert. A valódi személy Paul Timmins, aki tényleg abban az időben dolgozott az iskolában, bár nem biztonsági őrként, hanem a közbiztonság érdekeit szolgáló szerv igazgatójaként. Jópár jellemző alapján jól be lehet azonosítani, melyeket MacFarlane is belevitt Peter karakterébe. Ilyen például az erős akcentus, és a jól ismert hangszínek. Amikor megkérdezték Pault-t, hogy hogyan éli meg, csak ennyit válaszolt a védjegyének számító nyakig begombolt fehér ingben, és kerek szemüvegében: Nagyon büszke vagyok rá! Teljesen egyértelmű, hogy rólam mintázták Petert, hiszen Peter karaktere egy idióta!

7 – Chris a gyilkos

Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de ha valaki a tinédzser szót említi, hamarabb fog eszembe jutni a fiatalkori hormonális változás, mint egy pszichopata sorozatgyilkos… A Family Guy természetesen ebben is különbözik Chris hangjának, Seth Greennek köszönhetően. Az ő ötlete volt ugyanis, hogy Chris hangját Buffalo Billtől kölcsönözzék. Seth Green nagyon szerette Buffalo Bill hangját, így a barátaival is gyakran imitálták őt, nem meglepő, hogy a meghallgatásán is eljátszotta. Gondolom mondanom sem kell, hogy nem a Western hősről van szó. Igen, az 1991-es, A bárányok hallgatnak című film szereplőjéről beszélünk, aki előszeretettel gyilkolt nőket. Nos, az első meghallgatáson Seth Green, egy Buffalo Billtől vett jelenetet formált át Chris karakterére, ami annyira tetszett mindenkinek, hogy meg is kapta az állást. Ugyan a hangszínt kicsit magasabbra tették, hogy jobban passzoljon egy tinihez, de azért így is érezhető az eredete. Ha ez nem lenne elég, az alkotók meg is jelenítették az ikonikus Buffalo Billt, a 7. évadban. Chris ugyanis ugyanazt a táncot járja el, amit az eredeti filmben Bill.

6 – Meg ezernyi hangja

Tudjátok, hogy mi a közös Mila Kunisban, Lacey Chabertben, Cree Summerben és Seth MacFarlane húgában, Rachaelben? Hát persze hogy a Family Guy. Ők 4-en mindannyian kölcsönözték már hangjukat Megnek, a Griffin család különcének.  A legtöbben Mila Kunis hangját már azonnal kapcsolják is Meg karakteréhez, azonban az első évadban még Lacey Chabert hangján szólaltatták meg őt. A pletykák szerint kirúgták, de még olyan rosszindulatú hírek is terjengtek az interneten, hogy vallási nézetei miatt hagyta el a sorozatot. Egy későbbi interjúban egyértelműen közölte, hogy saját akaratból távozott, mert iskolába járt és emellett egy másik forgatáson is dolgozott egyszerre.  Seth MacFarlane nyilatkozata szerint viszont hiba volt a szerződésében, és egyébként sem szeretett volna részt venni a sorozat teljes egészében.  A következő hang Cree Summer személyéhez köthető, akit eredetileg a pilot részre vettek fel. De mielőtt még felvehették volna a részt, megmagyarázhatatlan okokból ki is rúgták őt. Nyilatkozata szerint az indok az volt, hogy a Family Guy megalkotója nem gondolta, hogy egy fekete színésznő is jó lenne Meg hangjának. Így Cree Summer után Seth MacFarlane felkérte húgát, Rachelt, hogy legyen Meg hangja, aki Mila Kunis megjelenéséig töltötte be ezt a szerepet.

5 – Brian halála

Nincsen család kutya nélkül és ezzel a Griffinék is egyetértenek. De az alkotók szerették volna egy kicsit felszítani a tüzet, így az egyik 2013-as epizódban úgy döntöttek, megölik Briant, a család szeretett beszélő kutyáját. Úgy gondolták jó ötlet lesz, ha még ugyanabban az epizódban, azonnal helyettesítik is egy újjal, Vinnyvel. MacFalrane megdöbbenésére az emberek nagyon hevesen reagáltak erre a lépésére: „Nagyon meg voltunk lepődve, pozitív értelemben természetesen. Jóleső érzés volt látni, hogy a nézők annyira törődnek a karakterekkel, hogy ennyire dühösek lesznek a haláluk láttán”

Hogy mennyire is voltak dühösek?  Voltak ugyan, akik úgy gondolták, ez csak egy jól irányzott értékesítési stratégia része, sokan viszont attól féltek, hogy Briant örökre kiírták a történetből. Ezért azonnal petíciókat kezdtek írni, hogy hozzák vissza a sorozatba.

Végül a készítők látva, milyen felháborodást keltett a módosításuk, két rész múlva visszahozták Briant, hogy újra elfoglalhassa méltó helyét a Griffin családban. Persze reklámfogásnak se volt utolsó ez a pár rész.

4 – Halál

Gondoltátok volna, hogy eredetileg az összes epizódban szerettek volna foglalkozni a halál témájával? Ezt jól mutatja, hogy az első 4 epizód konkrétan a halálra koncentrál. Később ezt a minden részre jellemző tematikát szerencsére félretették, viszont a morbid és a halállal kapcsolatos elemeket egyszerűen nem tudták elengedni. Érdekes, hogy a halált viszont nem csak megszemélyesítik, hanem egy teljes karakterfejlődésen megy keresztül az évadok során. A Family Guy rengeteg erőszakot tartalmaz, mint például a híres csirkeharcok, amiket Peter egy nagy emberméretű csirkével folytat randomszerűen. De akár ide sorolhatjuk a főbb szereplők halálát is, például Brianét, vagy Diane Simons hírbemondóét.  Míg Briant nem sokkal később visszahozzák ugye, Diane sajnos már többet nem kelt fel. Ez egyébként nagyon ritka és egyáltalán nem vall az animációs filmekre.

3 – Túl messzire mentek

A Family Guy egyáltalán nem szeretne beállni a sorba, ezért előszeretettel feszegetik a határokat. Viszont náluk is előfordul, hogy túl messzire mennek még akkor is, ha viccnek szánják. Egy nő megerőszakolása pedig egyáltalán nem vicces… Mégis a szerkesztők úgy gondolták, hogy megpróbálják viccesnek beállítani. Azt mindig is tudtuk, hogy a Family Guy és a Simpson család szívesen dolgozik egymás karaktereivel, akár reklám céljából is. Viszont a két sorozat ugyan barátságosan, de néha túl hevesen működik együtt. Ezért a Fox csatorna is olyat lépett, mint előtte még soha, ugyanis megkérte őket, hogy hagyjanak fel az ilyen a jellegű együttműködésekkel.

De mi volt a nagy poénnak szánt baklövés, ami miatt a Fox letiltotta egymásról a két sorozatot? A Family Guy DVD-ken rengeteg kivágott jelenetet találhatunk.  De messzemenően a legdurvább az volt, amikor a 6. évad egyik epizódjában egy pár másodperces részt a Simpson család promóciójaként, úgy csinálták meg, mintha a következő sorozatként reklámoznák a TV-ben. Az ajánlóban az látható, ahogy Quagmire Marge Simpsont megpróbálja megerőszakolni. Azért ha mélyebben magunkba nézünk, még ha egy morbid, de poénos animációs sorozatról is beszélünk, akkor sem vicces, vagy üdítő téma a szexuális bántalmazás és erőszak…

Végül a sebek egy idő után begyógyultak, és a két sorozat újra keresztezhette egymás útjait.

2 – A legsikeresebb pilot

A végére ennél sokkal pozitívabb és örömtelibb információkat hagytam, az egyik ezek közül pedig a legelső részhez kapcsolódik. Gondoltátok volna, hogy Family Guy a pilot részét, a Death Has A Shadowt látták az összes pilot közül a legtöbben?  Ha tippelnetek kellene, Ti mekkora nézettséget saccolnátok? Segítek egy kicsit… A Simpson család első részét kimagaslóan sokan, kicsivel több, mint 13 millióan látták. A Family Guy viszont ezt jócskán túlszárnyalta… Igaz, ezt a részt remekül időzítették, ugyanis az 1998-as Superbowl után adták le… De a nézettségi szám akkor is elképesztően magas lett, ugyanis összesen 22 millióan látták. Az első évad így hamar hozott nagy számokat nekik, viszont a rossz időpontban történő vetítések miatt sajnos ezek a számok hamar visszaestek. Ezt jól mutatja, hogy a következő legnézettebb epizód, a North By North Quahog már csak 11,85 millió megtekintést produkált, ami még így is egy borzalmasan magas szám.

1 – Főcímdal

És végül pedig ami minden meséhez, filmhez, animációhoz elengedhetetlen, a főcímdal. A főcímdaloknak leginkább 2 szerepe lehet, megölik, vagy felemelik a sorozatot. Nyilván te is rengetegszer láttad és hallottad a Family Guyét is, döntsd el, neked melyik szerepe kerül előtérbe. Azt viszont valószínű nem tudtad, hogy a nyitójelenetet az All in the Family című 1971-es sorozat inspirálta, ahol a két főszereplő szintén a zongoránál ül, és együtt éneklik a főcímdalt. A két szám stílusa viszont ezt leszámítva teljesen eltérő, a Family Guy főcímdala ugyanis Brodway stílusban készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://tizeslista.blog.hu/api/trackback/id/tr7915625694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása