Tízes Lista

10 gyomorforgató és bizarr étel a világ körül

2020. április 24. - Tízes Lista

indexkep_piros_13.jpg

Az az étel, ami a világ egyik pontján az egyik legfinomabb lehetőségnek számít lehet máshol kifejezetten undorítónak. Mi oda vagyunk a lángosért, de simán lehet, hogy valaki a világ túlsó felén felhúzná a szemöldökét és annyit kérdezne: mégis miért? Bár amíg a lángosról szerintem simán meggyőzhető bárki a világon, ahogy ezt sikeres foddtruckosok is bizonyítják Amerikában, addig a sült tarantula, vagy éppen egy férges sajt már keményebb dió.

 Ha inkább meghallgatnád videó formájában:

10 – Sült tarantula

Nem elég, hogy léteznek tarantulák, de vannak, akik ezt a szőrös, ijesztő pókot meg is eszik. Ez a különleges étel Skuon városában, Kambodzsában vált először elterjedtté, mivel az ott található dzsungelekben élnek ezek a nyolclábú egyedek. Először a kegyetlen Pol Pot uralkodása alatt, éhínség idején fedezték fel, hogy ezek az állatok ehetőek. Napjainkban ez a nagy és szőrös pókfajta igazi hírnevet és vagyont jelent az ott lakók számára, mivel rengetegen ki akarják próbálni ezt az ételkülönlegességet. Pedig még csak nem is kis házi pókokról van szó, hanem rendes, kifejlett tarantulákról. Az elkészítést tekintve egészben megsütik őket olajban úgy, ahogy vannak, csak egy kis sót és fokhagymát adnak hozzá, és az utcán árulják őket. Akik már kóstoltak ilyet azt mondják egy tücsökre vagy a csirkére emlékeztet az íze, és hogy kívül ropogós, belül viszont ragadós. Azt hiszem, aki pókfóbiában szenved szívesen kihagyná ezt már-már visszautasíthatatlan lehetőséget.

9 – Gömbhal

Japánban nagyon különleges ételnek számít a gömbhal, annak ellenére, hogy nagyon óvatosan kell bánni vele, mert különösen veszélyes. Az állat bőre és belsőségei egy bizonyos mérget tartalmaznak, ami még a cianidnál is ezerszer mérgezőbb. Éppen ezért Japánban csakis hozzáértő szakácsok készíthetik el ezt az ételt. Kipróbálni is csak engedéllyel rendelkező éttermekben javasolt, mert ha nincsenek megfelelően eltávolítva a mérgező szervek, annak nagyon rossz következményei lehetnek. Akár le is bénulhatunk, vagy meghalhatunk fulladásban is, mivel egyelőre még nincs rá ellenszer. Thaiföldön 15-en haltak meg, amikor illegálisnak nyilvánították a gömbhal fogyasztását, mivel az emberek elkezdték rózsaszínűre festeni és lazacként eladni őket. Ezért mindig nagyon fontos az óvatosság.

8 – Balut

A balut egy Filippínó ételkülönlegesség, ami az előzőkhez hasonlóan nem biztos, hogy sok ember tetszését elnyerné. Pedig az ő kultúrájukban ez majdnem olyan népszerű, mint a hot-dog Amerikában. A Balut a tojás egyfajta verziója, pontosabban a megtermékenyített tojást forró vízben megfőzik pont azelőtt, hogy a lakója kikelne. Ez azt jelenti, hogy ízléstől függően, valamikor a 17. és a 21. nap között történik ez meg. A tojássárgája kifolyik, és egy csirke vagy kacsa magzat követi azt, tehát ezzel lényegében egyszerre eszik meg az állatot és a tojást. Minél tovább várnak vele a magzat annál jobban kifejlődik, így az is megeshet, hogy már kialakultak a csontjai, a csőre, vagy éppen a tollai. Állítólag ez az étel tele van proteinnel, és azt is terjesztik róla, hogy megnöveli a libidót. Valószínűleg emiatt döntenek sokan amellett, hogy kipróbálják. Az ízesítésének több módja is létezik, van, aki csak egy kis chilivel és ecettel fűszerezi, és van, aki a só, bors, koriander, és citromlé kombinációra esküszik. Annyi viszont biztos, hogy általában egy sör kíséretében fogyasztják el.

7 – Élő polip

Az élő polip fogyasztása leginkább Koreára jellemző, és itt igazából egy Sannakji nevezetű nyers ételről van szó, amiben ez megtalálható. Az élő polipot kettévágják, és azonnal tálalják is a még mozgó csápokkal, csak egy kis szezám olajjal ízesítve. Elég nagy kihívás ezt elfogyasztani és ezen felül még veszélyes is.  Amellett, hogy az embernek fel kell dolgoznia a tényt, hogy éppen arra készül, hogy megegyen egy élő állatot, nagyon oda kell figyelni arra, hogy rendesen megrágjuk, mert különben akár meg is fulladhatunk tőle. Ha már sikerült megharcolni a még mindig aktív csápokkal az evőpálcikáért és bekerült a szánkba, még akkor is küzd az életben maradásért. A polip ilyenkor elkezdi szívni a fogakat és a szájpadlást. Ezen felül még akkor is mozog, miközben rágjuk. Nagyon óvatosnak kell lenni a nyeléssel, ugyanis rendkívül veszélyes, hogyha a szívócsöve hozzáragad az ember torkához. Vannak azért olyan bevállalósak, akik nemcsak, hogy megkóstolják, de még élvezik is a dolgot. Úgy írják le ezt a folyamatot, mint egy partit az ember szájában.

6 – Casu marzu

A következő ételkülönlegesség Szardíniából származik, onnan jön a rohadt sajt, más néven Casu marzu ötlete. Az elkészítési folyamat abból áll, hogy a juhsajtot élő rovarlárvákkal töltik meg, amelyek átrágják rajta magukat, így felemésztve a sajtot. Emiatt az étel egészen a bomlás állapotáig erjed, létrehozva ezt a lágy állagú maradványt, vagyis a rohadt sajtot. A fogyasztása többféle módon történik. A legbátrabbak a kukacokkal együtt eszik meg, főleg, hogy azok állítólag javítanak az ízén. Még az a tény sem riasztja vissza őket, hogy ezek a csúszómászók a gyomorban is képesek túlélni, és beásni magukat a belekbe.  Viszont vannak olyan emberek, akiknek azért nem ennyire erős a gyomruk és inkább eltávolítják őket evés előtt. De ehhez még valószínűleg így is kell egy jó adag bátorság.

5 – Fratercula szív

Még akkor is, ha a Fratercula név alapján nem tudjátok miről van szó, biztos vagyok abban, hogy láttátok már ezt az állatot valahol. A fratercula egy madárfajta, ismertebb nevein Északi lunda, vagy Sarki madár. Fekete és fehér tollai vannak, de leginkább színes csőre teszi elég jellegzetessé a kinézetét, amit sokak nagyon aranyosnak találnak. Izlandon azonban, ahol a legtöbb van belőlük, nem igazán foglalkoznak ezzel a ténnyel, mivel az ott lakók már évszázadok óta vadásznak a Sarki madárra. Sportot űznek abból, hogy az alacsonyan szálló madarakat elkapják egy hálóval. Sajnos ezután sem bánnak velük jobban, mivel a vadászok eltörik a madarak nyakát, megnyúzzák őket, majd nyersen megeszik a szívüket, amíg az meleg. Állítólag ezek a madarak ízben a csirkére és a kacsára hasonlítanak, elkészítést tekintve pedig gyakran grillezve vagy füstölve tálalják őket. Még a híres konyhafőnök Gordon Ramsey is kipróbálta egyszer ezt az ételkülönlegességet a tévében, ami elég nagy port kavart a médiában.   

4 – Fekete puding

Habár a fekete puding neve alapján elsőre egy édességet képzelnénk el magunk előtt, de ez az Angliában fogyasztott étel mégsem igazán az a fajta puding, amire mi elsőre gondolnánk. Itt igazából egy kolbászról van szó, aminek a fő összetevője nem más, mint a malac vér. Emellett még húst, zsírt, zabpelyhet, és kenyeret is tartalmaz. Általában zöldségekkel és tojással tálalják, és ezen felül a tradicionális angol reggeli részét képezi. Attól függetlenül, hogy főként vérből készül, amit sok ember általában inkább visszautasít az ételek terén, Európa szerte többféle változata is megtalálható. 2016 óta pedig azok közé a tápanyagban gazdag ételek közé sorolják, amelyek nagyon kedvezőek az egészségünk megőrzésének szempontjából.

3 – Redős papsapkagomba

A redős papsapkagomba egy veszélyes gombaféle, ami nagyon népszerű étel Finnország területén, szinte elengedhetetlen hozzávalónak tartják a rizottó, illetve tésztaételek elkészítéséhez. Viszont ez is egy olyan dolog, amivel nagyon óvatosan kell bánni, mivel tartalmaz egy, a gombákra igen jellemző méreganyagot, ami hatással van a májra és az idegrendszerre, de néha még a terhességre is. Finnország az egyik azon kevés ország közül, ahol minden probléma nélkül lehet fogyasztani ezt a gombafajtát, mivel a legtöbb európai ország betiltotta. Ott viszont speciális főző tanfolyamon lehet részt venni, hogy az emberek megtanulják rendesen elkészíteni ezt a különlegességet. A minimum, amit mindenképp meg kell tenni az a többszörös forrázás a méreganyagok csökkentésének érdekében. Viszont arra is figyelni kell, hogy amikor szárítjuk nem lehet emberek körül hagyni, mert a redős papsapkagomba méreganyag tartalma annyira magas, hogy még akár az is ártalmas lehet, ha a mellette veszel levegőt. Más Skandináv országokban is előszeretettel használják ezt a gombát, a Svéd éttermekben például általában megtalálható az étlapon. Az biztos, hogy nagyon oda kell figyelni arra, hogy jól legyen elkészítve.

2 – Bikahere

Kanadában a préri osztrigaként emlegetett étel elég megtévesztő nevet kapott. Az elnevezés igazából bivaly és bikaborjú herét takar, amelyet megfőznek, emellett pedig lisztbe forgatva, és olajban kisütve készítenek. Van, hogy felszeletelve tálalják csípős szósszal ízesítve. Először állattenyésztők kezdték el készíteni, majd később egyre népszerűbb lett és most már előételnek minősül a jobb helyeken. Ezen felül az ételkülönlegességnek már saját ünnepségeket is szerveznek. Ott van például a TestyFest Montanában, ami a legnagyobb és talán legismertebb olyan fesztivál, ami a bikaherét népszerűsíti és ünnepli.  Nagyjából 15 ezer látogató érkezik oda minden évben és körülbelül 23 ezer kg préri osztrigát fogyasztanak el ilyenkor az emberek.

1 – Hákarl

A Hákarlt, vagyis a rohasztott cápahúst már a vikingek ideje óta készítik Izlandon. Ez is azok közé az ételek közé tartozik, amikkel óvatosan kell bánni, mivel az állat húsa frissen fogyasztva ammóniában gazdag, így mérgező. A vikingek ezt a problémát úgy oldották meg, hogy hagyták a húst rohadni és csak utána ették meg. Az elkészítése egy egész hosszú folyamat volt. Először is eltemették a hatalmas cápa levágott fejét, hogy fermentálják a saját testnedveiben pár hónapig, és még köveket is helyeztek rá, hogy a lehető legtöbb a nedvet préseljék ki a testből. Ma azért egy kicsit jobb módja is van ennek, például, hogy a mostani megoldás szerint a cápát egy nagy zárt kádba helyezik. A következő lépések szerint felszeletelik az állatot, majd felakasztva teljesen kiszárítják. Miután ez megtörtént már ehető is, már ha az ember el tudja viselni az iszonyatos szagot, ami ezzel együtt jár.

A bejegyzés trackback címe:

https://tizeslista.blog.hu/api/trackback/id/tr9715625584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása