Tízes Lista

A legfurcsább felfedezések a világűrben, amikre még nincs magyarázat

2020. április 20. - Tízes Lista

indexkep_piros_11.jpg

Habár az emberiség már több, mint 400 éve foglalkozik az űrkutatással, még mindig borzasztóan keveset tudunk az univerzumról. Természetesen 400 éve még közel se olyan eszközök álltak a tudósok rendelkezésére, mint manapság, akkor még csak szimpla teleszkópokkal kezdték el megfigyelni a bolygónkon kívüli nagy sötétséget. A felfedezések száma az új találmányoknak és az űrkutatásba tett egyre nagyobb erőfeszítéseknek hála a közelmúltban megsokszorozódott és valószínűleg, ahogy egyre több ismeretünk lesz a minket körülvevő világról úgy fog tovább gyorsulni az ismeretszerzés. Ennek köszönhetően talál az emberiség akár lakható bolygókat is az űrben, de nagyon sok furcsaságra is ráakadtunk már, amire egyszerűen nincs magyarázat és csak találgatások folynak arról, hogy mégis mit találtunk pontosan, hogyan keletkezett, vagy éppen, hogy hogyan tudnánk a saját javunkra felhasználni azt.

 

 Ha inkább meghallgatnád videó formájában:

10 – Vörös, téglalap alakú Nebula

Arról talán már hallhattatok, hogy a Galaxisunkban lévő gázfelhők néha különösen furcsa formákat tudnak felvenni, de a csillagködök, vagy nebulák még ennél is érdekesebbek. Különösen vörös téglalap alakú ködfoltnak sikerült lenyűgöznie az asztrológusokat furcsa, geometrikus formájával. Ez a különös ködfolt az Egyszarvú csillagképben található, tőlünk nagyjából 2300 fényévnyire. A téglalap alakú forma valószínűleg annak köszönhető, hogy a szívében két csillag található, ezek hozzák létre a fényes porfelhőt, amik együtt téglalap formájúnak tűnnek. Ez a ködfolt egy ritka jelenséget is mutat, mivel egy részén a por nagyon élénken, vörösen világít, amit kiterjesztett vörös emissziónak hívnak.  Arra a kérdésre, hogy ez vajon mitől van, még nincs pontos válasz, csak feltételezések léteznek. Az egyik ilyen állítás szerint a csillagok ultraibolya fénye valamilyen módon kölcsönhatásba lép a porban lévő molekulákkal, ez okozza a vöröses színét.

9 – A naprendszer kilencedik bolygója

A csillagászok körében nagyon sokszor felmerült már az a lehetőség, hogy a Nap körül egyel több, vagyis egy kilencedik bolygó is kering. Az évek során azonban egyre biztosabbak lettek ebben a feltételezésben, ahogy egyre több erre utaló bizonyítékot találnak. Az első jeleket 2014-ben Dr. Scott Sheppard, amerikai csillagász vette észre, amikor lehetséges törpebolygót észlelt, ami nagyjából 250-szer olyan messze kering a Naptól, mint a Föld. A VP113-nak elnevezett törpebolygó pályája jelentősen hajlítottabb, mint a többi bolygóé, így ez azonnal feltűnést keltett az asztrológus társadalomban. Mára már tíz ilyen szokatlanul elrendezett bolygót találtak szerte az űrben hasonló tulajdonságokkal, ami már nem nevezhető véletlennek. A jelenlegi magyarázat szerint egy olyan bolygó gravitációja vonzza ezeket a kisebb bolygókat, ami egyébként láthatatlan. Viszont ahhoz, hogy egy bolygó így viselkedjen, ahhoz jelenlegi ismereteink szerint legalább tízszer nagyobbnak kellene lennie, mint a Föld, valamint 200-szor olyan messze kell lennie a csillagától, mint a mi bolygónknak. Pontosan ez a nagy távolság teszi olyan nehézzé, hogy rendesen meg lehessen figyelni egy ilyen égitestet. Ettől függetlenül folyamatosan folyik a kutatómunka az üggyel kapcsolatban.

8 – Sötét anyag

Tudtátok, hogy az általunk látható dolgok, mint például a bolygók, csillagok vagy aszteroidák mindössze az univerzum kevesebb, mint 5 százalékát teszik ki? A tudósok állítása szerint hozzávetőlegesen 25 százalékot egy számunkra láthatatlan, furcsa anyag tesz ki, amit ők sötét anyagnak neveztek el. Annak ellenére, hogy nem látjuk, és egyelőre nem is értjük teljesen, a tudósok teljesen biztosak abban, hogy létezik. Egyes feltételezések szerint a sötét anyag egy pókhálóhoz hasonló viselkedést mutat, és gyorsan haladó galaxisokat tart össze. Ezen kívül pedig annyi van belőle a térben, hogy lényegében meghajlítja az űr megjelenését, így amikor a csillagászok távoli galaxisokat figyelnek meg, azok sok esetben torznak tűnnek. Az anyag létezésére tehát rengeteg bizonyíték létezik, így a kérdés továbbra is inkább az marad, hogy pontosan mi is a sötét anyag. Egyelőre csak olyan feltételezések léteznek, mint például, hogy a sötét anyag még felfedezetlen részecskékből áll, vagy hogy ez a gravitáció egy eddig felfedezetlen tulajdonsága.  

7 – Sötét energia

Szóval azt már tudjuk, hogy miből áll az univerzum 30 százaléka, na de mi a helyzet a maradék hetvennel? Az erről szóló feltételezések szerint a fennmaradó részt az úgynevezett sötét energia teszi ki. Azt tudjuk, hogy az univerzum folyamatosan tágul, de egyes állítások szerint ez sokkal gyorsabban történik, mint kellene és a tudósok szerint ez a sötét energia miatt van így. Szerintük amíg a sötét anyag összekapcsolja a galaxisokat, úgy tűnik, hogy a sötét energia mindent szét akar választani. Azt, hogy ez az energia vajon hogyan keletkezik még nem tudjuk biztosan, ahogy rengeteg más dolgot se az űrrel kapcsolatban. Egyes kutatók szerint kvantum részecskék ütközéséből származik, de ez egyelőre még csak feltételezés.

6 – Elst-Pizarro

Az univerzum tele van olyan dolgokkal, amikről nem tudunk túl sok mindent. Ilyen például az 1979-ben felfedezett Elst-Pizarro is, aminek még kategóriát találni sem nagyon sikerült. Amikor felfedezték, egy aszteroida öv körüli pályán mozgott, ezért eleinte az volt a feltételezés, hogy ez is egy aszteroida. Amikor 1996-ban közelebbről is megvizsgálták, észrevették, hogy csóvája van, akárcsak egy üstökösnek.  A csillagászok elsőre azt gondolták, hogy ez csak egy ütközésből származó törmelék lehet, de idővel a csóva fényessége és felépítése megváltozott, és folyamatosan változik azóta is. Egyes feltételezések szerint ez az ismeretlen eredetű dolog akár egy üstökösnek álcázott aszteroida is lehet, ami egy ütközés miatt jég alatt van, és szépen lassan elvész az űrben. Ebben az esetben, ha a felületén található összes jégtől megszabadul, akkor visszatérhet egyszerű aszteroida állapotba. Az ezzel kapcsolatos kutatások és vizsgálatok egyébként egészen a mai napig folyamatban vannak, hogy minél több dolgot kiderítsenek erről a különös és egyedi égitestről.

5 – Antianyag

Lehet, hogy furcsának tűnik, de a szubatomi részecskéknek, amelyek a körülöttünk lévő világot alkotják, nem csak egy fajtája létezik. Ezek az antianyag részecskék egyébként ugyanolyan tömeggel rendelkeznek, mint a normál részecskék, csak ellenkező töltésűek. Emiatt amikor a kettő találkozik, kiütik egymást, és mindkettő egy pillanat alatt eltűnik, ami miatt ilyenkor energia szabadul fel. A jó hír az, hogy elég kevés antianyag mozog körülöttünk a kozmoszban, hiszen megvan az ereje, hogy akármit elpusztítson, ami számunkra fontos. Alapjában véve az antianyag számunkra nem bizonyul hasznosnak, viszont az elpusztulásukkor keletkezett energiát fel tudnánk használni. Legalábbis a tudósok abban reménykednek, hogy egy napon az antianyag elpusztulásakor keletkezett energiát majd fel tudják használni űrhajók számára.

4 – Kozmikus sugárzás

Az ember azt gondolná, hogy itt a Földön biztonságban vagyunk mindattól, ami az űrben zajlik, viszont ez nem teljesen igaz. Ugyanis a világűrből származó kozmikus sugarak olyan nagy energiájú részecskék, amelyek folyamatosan érik a Földet. Az atmoszféra azért védelmet biztosít számunkra, így ez általánosságban véve nem veszélyes az emberekre nézve, viszont vannak kivételes esetek. Ugyanis a fenti sugarak azért valamilyen módon képesek befolyásolni az életünket, mert hatással lehetnek ránk is, és az elektronikára is. Abban a ritka esetben, ha egy elég energiával rendelkező kozmikus részecske bejut egy elektromos eszköz rendszerébe, nagyon súlyos gondokat tud okozni. Akár a rendszer összeomlásához is vezethet, ami nem túl előnyös az egyre inkább digitális tudásra támaszkodó világunkra nézve.

3 – FRB 121102

A jelenlegi álláspont szerint eddig összesen harminc rádiófrekvenciás sugárzás létezését észleltük, de ezek közül van egy olyan is, aminek a jele többször is eljutott már hozzánk. Ez a kivétel pedig nem más, mint az FRB 121102, ami szinte folyamatosan jeleket küld. Eddig körülbelül 150-szer észleltük, és ezek alapján az is kiderült, hogy a jel egy tőlünk 3 milliárd fényévnyire található kis galaxisból jön. Ez volt a legelső Kvazár, amit az emberiség felfedezett. Az FRB 121102 sokkal erőteljesebb, mint bármi más, amiről eddig tudomásunk volt. Gondoljunk csak bele, hogy ez a kvazár egy pillanatra minden irányba felszabadít magából annyi energiát, amennyit a Napunk szokott egy év alatt. Ez akkora erő, amivel az emberiség nagyjából tíz milliárd évig nyugodtan ellenne. Az még mindig nem teljesen tiszta, hogy pontosan mi is sugározza ezeket a rádió jeleket, úgyhogy a tudósok még mindig keresik a válaszokat.

2 – Hoag-objektum galaxis

Azt tudhatjátok, hogy mi emberek egy lapos, spirális galaxisban, vagyis a Tejút rendszerben élünk, és hogy sok más galaxis is létezik a miénken kívül. A többi a mi galaxisunkhoz képest formában is eltér, mivel ezek elliptikus galaxisok. Mégis létezik egy kivétel, az 1950-ben felfedezett Hoag-objektum. Sárga maggal rendelkezik, amit fiatal, kék csillagokból álló gyűrű vesz körül és a közepén nincs semmi. Ez a rendkívüli galaxis a tudomány jelenlegi álláspontja szerint teljesen egyedi az univerzumban. A tudósok egyelőre még a keletkezésével kapcsolatban sem tudtak megállapítani sok mindent. Az eddigi feltételezések alapján a legvalószínűbb magyarázat az lehet, hogy nagyjából két-három milliárd évvel ezelőtt, egy kisebb galaxis áthaladt egy nagyobb, lemez alakún, ezzel létrehozva ezt az egyedi és furcsa szerkezetet. A probléma ezzel annyi, hogy a közelben nyoma sincs egy olyan galaxisnak, ami ezt megtehette volna.

1 – Az űr Bermuda háromszöge

Az űrhajósok egy rendkívül furcsa dologról számolnak be, amikor a Dél-atlanti anomália mellett haladnak el éppen. A jelentések alapján a legénység tagjai egy nagyon intenzív fénysugarat észlelnek, ami még csukott szemhéjon keresztül is látszik. Ez a térség egyébként a Föld mágneses teréhez tartozik, és emiatt az űr Bermuda háromszögének is nevezik. Tudósok szerint kapcsolatban áll a Van Allen sugárzási övezettel, amelyek meg vannak döntve, mivel a mágneses mezőnk nem áll teljes összhangban a Föld forgástengelyével.  Ez pedig azt eredményezi, hogy az Atlanti-óceán déli részén van körülbelül 200 kilométeres magasságban egy olyan terület, ahol ezek a sugárzási övek közelebb vannak a Föld felszínéhez. Tehát amikor az űrhajósok közel érnek ehhez a területhez, kozmikus villanásokat észlelhetnek, valamint a számítógépek akár le is állhatnak emiatt. Fontos, hogy ezt a területet továbbra is tanulmányozzák, mert ez a jövőben kulcsfontosságú lehet a kereskedelmi űrutazás szempontjából.

A bejegyzés trackback címe:

https://tizeslista.blog.hu/api/trackback/id/tr2815625522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása