Tízes Lista

10 érdekesség a South Parkról, amit eddig talán nem tudtál

2020. április 24. - Tízes Lista

indexkep_piros_16.jpg

Ki ne ismerné a South Parkot. Mindenki egyik kedvenc animált vígjáték sorozata már 23 évaddal ezelőtt lopta be magát a szívünkbe a szókimondó paródiáival. Az alkotók nem, hogy óvatoskodtak volna, de konkrétan páros lábbal álltak bele botrányokba az évek során a humor jegyében. Megannyi emlékezetes karaktert és pillanatot adott nekünk a South Park több, mint 20 év alatt, ami több, mint elég idő ahhoz, hogy rengeteg érdekességet össze tudjunk szedni nektek erről a sorozatról.

 Ha inkább meghallgatnád videó formájában:

10 – Kenny halála

Úr Isten, kicsinálták Kennyt! Szemetek! Gondolom ismerősen hangzik, hiszen szinte minden South Park részben hallottuk, ahogy Kyle és Stan ezt üvölti. Legalábbis az első 4 évadban, az ötödikben ugyanis Kenny nem éledt újjá a halálát követő részben és egészen a 7. évadig nélkülöznünk kellett a narancssárga kapucnis barátunkat. Trey Parker és Matt Stone, a South Park alkotói azt nyilatkozták, hogy belefáradtak Kenny folyamatos meggyilkolásába és inkább Buttersre szerettek volna koncentrálni, ezért írták ki ideiglenesen South Park motyogó lakóját.

De azt tudtátok, hogy eredetileg nem is Kennyt szerették volna így kiírni a sorozatból? Eredetileg Kylera esett a választásuk azért, mert ő és Stan nagyon hasonló karakterek. Kyle halálával pedig Butters vette volna át a helyét, így újítva meg a 4 jóbarát kémiáját. Végül úgy döntöttek, hogy Stan és Kyle annyira össze vannak nőve, hogy a nézők felháborodnának ezen a cserén, így inkább a minden részben amúgy is kinyírt Kennyre esett a választásuk.

9 – Séf bácsi eltűnése

A South Park első pár évadában Séf bácsi az egyik legmeghatározóbb karaktere volt a sorozatnak. A mindig nyugodt, viccelődő séf bácsit viszont szépen lassan háttérbe szorították a készítők, ami a legtöbb embernek igazából fel se tűnt. A sorozatból való szinte teljes kiírása csak a 10. évad „Séf bácsi visszatér” című epizódjában vált a legtöbbünk számára nyilvánvalóvá, hiszen senki se térhet vissza, aki nem tűnt el.

Ez a rész arról szólt hogyan manipulálta Séf bácsit a Szuper Kalandorok Klubja és hogyan szakították el őt a South Parki barátaitól. A rész érdekessége pedig nem csak a karakter visszatérése, de az, hogy elég pontosan leutánozták vele mi zajlott a háttérben a való világban.

Ugyanis a karaktert alakító Isaac Hayes, aki a South Parkban való szereplése végére már betegeskedett belépett a szcientológiai egyházba. A sorozatból kilépését azzal indokolta, hogy a South Park túl régóta űz gonosz viccet túl sok emberből. Ezt az indoklást viszont senki se értette, a fia is azt nyilatkozta, hogy Isaac éveken keresztül nagyon jót röhögött a sorozatban elhangzó vicceken. A legtöbben azt gyanítják, hogy a betegeskedő Isaacet igazából a szcientológiai egyház tagjai vették rá a kilépésre. Szegény a döntése után nem sokkal életét is vesztette.

Külön érdekesség, hogy a Séf bácsi visszatér című epizódban a karakter eredeti hangját több korábbi epizódból vágták össze, mivel a színész itt már nem szólaltathatta meg azt. Darth Séf hangját pedig az a Peter Serafinovicz adta, aki Darth Mault szólaltatta meg a Star Wars Baljós Árnyakban.

8 - Kenny

Az alkotók, dolgozzanak film, sorozat, zene, vagy bármely más területen gyakran merítenek ihletet a saját tapasztalataikból. Nem volt ez máshogy Kenny karakterének kialakításakor se.

Kiderült ugyanis, hogy Kenny McCormiknak volt egy hús-vér mása, akiről gyakorlatilag egy az egyben sikerült bemásolni a forgatókönyvbe a jellemvonásokat. Trey Parker ugyanis elmesélte, hogy még általános iskolásként volt egy srác, aki minden reggel a buszmegállóban várta őket. A South Park egyik leggyakrabban használt jelenetének ez már jó alapot adott, de itt még nincs vége. A valós Kenny mindig narancssárga kabátot hordott és motyogott, amit Trey soha nem értett meg. Így el is készült a South Park Kennyjének a leírása.

De még nincs vége, ugyanis a valódi Kenny volt Trey szerint a környék legszegényebb gyereke és folyamatosan eltűnt. Ilyenkor elvileg mindig azon gondolkodtak, hogy vajon él-e még egyáltalán, vagy meghalt, ez alapján pedig az se véletlen, hogy Kenny a South Park legtöbb részben meghalt.

Persze utólag lehet színezte a sztorit Trey Parker, de valószínűleg a nagyobb része igaz Kenny eredettörténetének.

7 – Nők álnéven

A South Parkban szereplő karakterek döntő többségének Trey Parker és Matt Stone adja a hangját, persze ahogy Séf bácsinál is láthattuk azért van 1-2 kivétel. Viszont az alkotók a női karaktereket már érthető okokból nem vállalták be, így erre más megoldást kellett találniuk.

Ez pedig meg is lett, a sorozat női karaktereit az idők során Mona Marshall, April Stewart, Eliza Schneider és Mary Kay Bergman is megszólaltatta. Ez önmagában annyira még nem lenne érdekes, de természetesen van egy csavar a dologban. Mind álnéven szerepelnek a stáblistákon.

Bergman a Disneyhez és a Hanna-Barberahoz való kötődése miatt döntött úgy, hogy álnéven segíti a South Parkot. Úgy érezte a sorozat jellege olyan erősen tér el a bevételei sokkal nagyobb részét hozó gyerekbarát munkáitól, ami problémát okozhat Mickey egéréknél, ezért inkább elrejtőzött az árnyakban. Ezért a stáblistákban Shannen Cassidy néven szerepelt.

April Stewart az előzőhöz hasonló okokból választotta a Gracie Lazar, Eliza Schneider pedig a Blue Girl nevet, amit a zenei életben is használt. A női hangok közül egyedül Mona Marshall vállalta a saját nevével a South Parkot.

6 – Celeb cameók

A South Park nem egyszer űzött viccet celebekből az indulása óta, mégis az igazi hírességek cameóit szeretik inkább rejtegetni. Pedig lenne mire büszkének lenniük, ugyanis többek között George Clooney, Jay Leno és Henry Winkler is besegített már a sorozatnak, csak éppen közel se úgy, ahogy azt elsőre gondolnánk.

Az újabb Star Wars filmekben jellemzővé vált, hogy a hírességek különböző rohamosztagosok sisakjai mögé bújva veszik ki a részüket a forgatásból úgy, hogy közben teljesen rejtve maradnak. A South Park még ennél is keményebben rejtette el őket, ugyanis csak különböző hangeffektek eljátszására kérték fel a cameozó színészeket. Clooneyt például csak Stan kutyájának a bőrében engedték ugatni, Jay Leno a macskák dorombolásának kölcsönözte a hangját, Henry Winkler pedig szörnyhangokat adott a South Parknak. Kérdezhetnétek, hogy mi értelme volt így egyáltalán az egésznek, hiszen sokkal egyszerűbben is meg lehetett volna oldani ezeknek a hangeffekteknek a felvételét. De akkor most nem röhöghetnénk ezen, és valószínűleg a színészek és a sorozat alkotói is pontosan így gondolkodtak.

5 – Kenny mutáció

Már megbeszéltük, hogy Kenny karaktere a sorozat első pár évadjában a motyogása és narancssárga kabátja mellett attól vált igazán híressé, hogy minden részben meghalt. Ez a jellemzője megihlette a tudós társadalmat is, akik egy furcsa rovar mutációt neveztek el róla.

Az ecetmuslica ugyanis olyan génállománnyal rendelkezik, aminek köszönhetően egy alapvetően jóindulatú baktériummal való érintkezése következtében azonnal elpusztul. Ezt a mutációt 2002-ben fedezte fel Sophie Rutschmann, aki South Park rajongóként a Kenny becenevet adta a jelenségnek.

4 – Rejtőzködő űrlények

Az űrlények már a legelső epizód óta a South Park részét képezik. Több részben is előtűnnek, problémát okozva a főszereplőinknek. Az egyik legjobb példa erre az a rész, amikor kiderül, hogy a Föld csak egy űrlény valóságshow.

Viszont a South Park nem csak ezekben az epizódokban jeleníti meg zöld barátainkat, hanem rengetegben elrejtették őket az alkotók. A legtöbb esetben a háttérben bújnak meg valahol, egy fenyőfa oldalában, vagy éppen a tömeg részeként. Régebben elterjedt egy olyan elmélet, hogy minden egyes részben látható valahol egy űrlény, de ez nem igaz. Az viszont tény, hogy több, mint 100 epizódban is láthatók és ki tudja, hogy a rajongók mindet megtalálták-e már. Ideje újra nézni a South Parkot űrlényekre vadászva!

3 – Az első rész

A South Park kinézete hatalmas fejlődésen ment keresztül az évek során, ami valljuk be el is várható egy sikeres sorozattól. Bár tény, hogy mindegyik rész digitális animációval készül mindössze pár nap alatt, azért valljuk be hatalmas a különbség az első és a legfrissebb évad között. Pontosabban mindegyik rész digitális animációval készült, kivéve a legelsőt.

Azt ugyanis Trey Parker és Matt Stone még stop-motion technikával készítette és minden, a karakterektől kezdve a környezeten át papírból készült. A pilot epizód forgatása természetesen így nem is készült el pár nap alatt, hanem több hónapot vett igénybe. Kenny halálakor például úgy oldották meg a vérzés bemutatását, hogy egy piros filccel rajzoltak képkockánként egyre több vért a karakter papírlapjára.

A srácok éjjel-nappal dolgoztak egy pici Denveri irodában, de szerencsére bejött a számításuk és a sorozat hatalmas siker lett.

2 – Szexuális zaklatás Panda

Természetesen nem csak az első epizóddal volt rengeteg dolga az alkotóknak, hanem az összessel. Tény, hogy maga a sorozat digitális animációja pár nap alatt elkészül, de odáig el kell jutni, az pedig nem piskóta. Miközben a harmadik évadon dolgoztak úgy gondolták zseniális ötlet nekiállni az első egész estés film munkálatainak is, ami természetesen a teljes végkimerülésig hajtotta az alkotókat. Olyannyira, hogy az egyik epizód elkészítésére saját bevallásuk szerint nem is emlékeznek.

A 3. évad Szexuális zaklatás Panda részéhez fűzött kommentárjaikból kiderül, hogy Parker és Stone olyan szinten ki voltak merülve, hogy egyáltalán nem emlékeznek ennek a résznek a munkálataira. Ekkor az egész estés film bemutatójáig már csak pár hét volt hátra, így teljes mértékben a stressz és a munkamennyiség uralta az életüket. Úgy írták le ennek a résznek a munkálatait, mint egy delíriumos állapotot. Nem gondolkoztak, csak dolgoztak és kicsit meglepő módon így is a sorozat egyik legikonikusabb egy részes karakterét sikerült kipréselniük magukból.

1 – Trónok harca

Ki ne emlékezne a South Park Trónok Harca paródiájára? Parker és Stone zseniálisan megfogták a kedvenc sárkányos sorozatunk esszenciáját és gyönyörűen kiforgatták azt. Az egyik legemlékezetesebb paródiája volt ez a sorozatnak, ami után még az is a kertekben terveket szövő karaktereket látta folyton maga előtt, aki amúgy sose nézte a Trónok Harcát.

Viszont ez az epizód nem csak a nevetés miatt volt fontos, hanem megihlette David Benioffot és D.B. Weisst is, akik emiatt változtattak picit ezt követően a forgatókönyveiken. A 4. évad blu-ray kiadásának audio kommentrájában beszélnek arról az írók, hogy a South Park miatt sokkal kevesebb olyan jelenetet vázoltak fel, aminek során a karaktereik gyönyörű kertekben sétálgatva szövögetik világuralmi terveiket. Sőt még egy extra kikacsintást is tettek a South Park felé, amikor Olenna és Margery Tyrell sétáltak a kertben és Olenna megszólalt: „Ha még egyszer végig kell sétálnom rajta, esküszöm levetem magam egy szikláról.

A bejegyzés trackback címe:

https://tizeslista.blog.hu/api/trackback/id/tr4415625726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása