Tízes Lista

A történelem legnagyobb uralkodói, akik megváltoztatták a világot

2020. április 15. - Tízes Lista

indexkep_piros_9.jpg

A történelmünkben rengeteg nagy alak szerepel, akik mind formálták az emberiség fejlődését valamilyen irányban. Természetesen minden ember megítélésre relatív, hiszen például a nagy hódítók tevékenységét teljesen máshogy élte meg a hódító birodalom népe és a meghódított területeké. Ugyanakkor vannak olyan uralkodók, akiktől elvitathatatlan a legnagyobb jelző, hiszen hatalmas birodalmakat hoztak létre, növeltek tovább már addig is nagy területekkel rendelkezőket, illetve egyesítettek olyan területeket, amik addig egymással hadakozó kis államok voltak.

 Ha inkább meghallgatnád videó formájában:

Előre szólok, hogy a listában semmilyen fajta rangsorolás nem szerepel, illetve biztos kimaradtak olyanok, akiket első körben nagyon várnátok. Direkt nem csak a legismertebb uralkodókból állítottuk össze a mai listát, viszont, ha hiányoltok valakit, legyen az közismert, vagy nem, írjátok meg kommentben.

10 – Oda Nobunaga

Első körben utazzunk is el a távoli Japánba és vegyük végig Oda Nobunaga történetét. Oda Nobunaga 1534-ben született meg egy olyan országba, ami lényegében önmagával állt harcban. Életéből közel harminc évet azzal töltött, hogy valahogy megoldja ezt a helyzetet. Mottójává az „Erővel uralkodj a birodalmon!” mondta vált, ami jól bemutatja, hogyan is próbálta egyesíteni Japánt.

A csaták terén nagyon jó vezérnek bizonyult, még jelentős erőfölénnyel rendelkező csapatokat is sikerült legyőznie remek taktikáinak köszönhetően. Japánban, és talán a világon is, ő volt az első olyan hadvezér, aki vasból, vagy egyéb fémből készült páncéllal borított hajókat küldött ellenségeire. Szárazföldön pedig mérnökei segítségével kiszélesíttette az utakat, hogy nagyobb csapatok férhessenek el rajtuk, illetve hajóhidakat építtetett, hogy így könnyebb legyen a sereg mozgósítása.

Emellett pedig ő volt az első olyan ember, aki szisztematikusan használta fel a Portugáliából beszállított lőfegyvereket. A büszke szamurájok persze nem használták ezeket, de a parasztok kezében halálos fegyverek voltak a puskák, pláne a remek taktika miatt. Ugyanis a parasztok soronként felváltva töltötték újra a fegyvereket, tartottak célra és lőttek. Így az akkor használt muskéták hátrányát, a hosszú újratöltési időt szépen küszöbölte ki Oda Nobunaga, akinek 1568-ban sikerült elfoglalnia Kyotót és később Japán nagy részét sikerült is meghódítania.

Életét 1582-ben veszítette el, amikor Japán nyugati része felé vette az irányt, hogy ezeket a területeket is meghódítsa, de ekkor az árulóvá vált szövetségesei egy templomban körbevették és meggyilkolták.

9 – Julius Caesar

A nagy római uralkodó, Julius Caesar neve mindenkinek ismerősen csenghet. Gyakran hibásan az első római császárként emlegetik őt, mivel ő indította el az átalakulás folyamatát, ami véget vetett a Római Köztársaságnak, és létrehozta a császárság intézményét, ami az új és erős Római birodalom kialakulásához vezetett. Viszont ő maga nem volt császár. Egy leleményes katonai vezető volt, aki nemcsak a csatatéren volt rendkívül eszes és gyors, hanem a birodalom kibővítésének tervezésén is dolgozott.

Caesar volt a történelmünk egyik legjobb hadvezére, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy sikerült szinte egész Nyugat-Európát meghódítania. Ezek közül a legnagyobb teljesítménye a kifejezetten nehéz vállalkozásnak bizonyuló Gallia meghódítása volt.  Ezen felül legyőzte riválisait egy polgárháborúban, aminek következtében ő lett a Római Birodalom diktátora. Ezt a pozíciót tartotta egészen az élete végéig.

Caesart rengetegen tisztelték és követték, de mégsem sikerült minden ellenségét legyőznie, vagy maga mellé állítania, ami a Római Birodalom embereinek egyeduralmi rendszerekkel, főleg a királysággal szembeni ellenszenve miatt volt lehetetlen. Időszámításunk előtt 44-ben egy merénylet által halt meg, amelyben saját fogadott fia is részt vett. Innen jön a híres mondás: „Te is fiam, Brutus.” Minden összeesküvő megszúrta őt egyszer, így közösen vállalták a merénylet terhét.  

8 – Dzsingisz kán

Az eredetileg Temujin néven született mongol harcos és uralkodó Dzsingisz kán hozta létre a világ történelmének második legnagyobb birodalmát, a Mongol birodalmat. A szövetségeseivel nagylelkű uralkodó ellenségei szemében kegyetlen volt. 1206 és 1227 között katonáival végigküzdötték magukat egész észak-kelet Ázsián, lemészárolva minden törzset, aki ez alatt az útjukat állta.

21 éves uralkodása során megállíthatatlanul terjesztette ki birodalma határait és igazi vérfürdőt, illetve több millió halottat hagyott maga után, miközben csapataival elfoglalta Ázsia és Európa nagy részét. Történészek becslései szerint az áldozatok száma valahol 38 és 40 millió között lehet. Kutatások azt bizonyították, hogy csak a Kínai hódításai következtében több millióval visszaesett a lakosság száma, sőt, a mongol birodalom terjeszkedése az egész világ akkori lakosságának több mint tíz százalékával végzett.

Ez a példa nélküli terjeszkedés azonban a mongol kultúra modernizálását is eredményezte, ami lényegesen több területre, az eredeti határokon kívülre is eljutott. Például a mongol birodalom modernizációja következtében jutott el Európába a papír, a háromszög formájú eke, vagy éppen a puskapor, ami mind kínai találmány. Dzsingisz kán bizonyos szempontból toleránsnak is nevezhető, mivel teljes vallási szabadságot adott az embereknek egészen addig, amíg azok befizették a rájuk kiszabott adókat.

7 – Csin Si Huang-ti

A kínai birodalom legelső uralkodója mindössze 13 éves korában örökölte meg az akkor még kis terület uralmára kiterjedő trónt, mégis rendkívüli eredményeket ért el uralkodása alatt. Többek között kilenc év alatt sikeresen meghódította Kína különböző területeit, majd sikeresen egyesítette őket egyetlen birodalommá. Bürokráciát és egy jól működő adózási rendszert hozott létre, valamint súlyokat és mérőeszközöket is szabványosított. Emellett egy büntetőrendszert is kialakított, amely törvényszegés esetén kegyetlen következményekkel járt.

Az uralkodót két megbízható minisztere segítette mindezek megvalósításában, akik mindketten nagy szerepet játszottak ebben a központosított birodalomban. A kormány felépítése annyira sikeresnek bizonyult, hogy amikor az uralkodó 49 éves korában meghalt, a miniszterek még négy évig ezt a rendszert alkalmazva irányították a birodalmat. Anélkül, hogy az emberek tudtára adták volna, hogy Csin Si Huang-ti meghalt.

Mindezek ellenére Kína első császára talán arról a legismertebb a világon, hogy sírját a terrakotta hadsereg őrzi. Ez több mint nyolcezer életnagyságú agyag bábut jelent, amihez 600 ló, és 130 szekér is készült.

6 – II. Kurus perzsa király

A nemesi családból származó Kurus időszámításunk előtt 546-ban vált a Perzsa birodalom uralkodójává, miután elfoglalta, majd egyesítette a Méd birodalom és a Nyugat-Ázsiában található Lüdia területét. Mindössze hét évvel később legyőzte a Babiloniakat is és felszabadította a zsidókat a fogságukból. Ezután hozta létre az emberi jogok első változatának tekintett iratot, ami egészen a mai napig megtekinthető a British Museumban. Kurus király legyőzhetetlennek bizonyult a csatatéren.

A legnagyobb teljesítménye a birodalom kiterjesztése lett, amely hosszú évek eredménye volt. Korábban senki sem rendelkezett ennél nagyobb területtel. A Perzsa birodalom uralkodása alatt három kontinensre terjedt át, és Indiától egészen Görögországig foglalt magába területeket. II. Kurus időszámításunk előtt 530-ban halt meg, de befolyása ezután még nagyon sok ideig fennmaradt az általa kialakított infrastruktúrán keresztül.

5 – Augustus római császár

Julius Caesar halála után távoli unokaöccse, Augustus lett kinevezve konzulnak Rómában. Az eredetileg Gaius Octavius néven született férfi a szenátustól kapta az Augustus megnevezést, ami azt jelenti, emelkedett. Ő alkotta meg a második triumvirátust Marcus Aemilius Lepidussal és Marcus Antoniussal, akikkel együtt ezrek megölésével biztosították a hatalmukat Rómában. Ezek között voltak például Caesar merénylői is.

Nevét Julius Caesar előtti tisztelgése jeléül Gaius Iulius Caesarra módosította, ezzel alapozva meg a caesar, vagyis császár uralkodói megnevezést, ami ezt követően több, mint 2.000 évig fennállt a világban. Annak ellenére, hogy a csatatéren nem bizonyult túl sikeresnek, uralkodása alatt jelentősen megnőtt a birodalom területe. Ekkorra terjedtek ki a Római Birodalom határai Pannóniára is, de uralkodása alatt magába foglalta a mai Horvátországot és Egyiptomot is, amivel több területet szerzett Rómának, mint maga Caesar. Ezért pedig nagyon tisztelték őt az emberek.

4 – I. Akbar mogul sah

I. Akbar mogul sah mindössze 13 évesen vált India uralkodójává, harmadikként a mogul dinasztiából. 63 éven keresztül uralkodott és végig nagy népszerűségnek örvendett. Nagy dolgokat ért el, trónra lépése után mindössze két évtized alatt meghódította közép és észak Indiát. Kiváló hadvezér volt, és nagyon intelligens ember. Emellett pedig mindig tisztességes és méltányos volt a csatatéren. Néhány újítást is bevezetett, ilyen volt például a harci elefántok bevetése, hengeres rakéták és ágyúk használata. Így jött létre a legyőzhetetlen mogul hadsereg.

Az egyik legfontosabb tulajdonságának mégis liberális vallási nézetei számítottak. Annak ellenére, hogy muszlim volt egyszer sem engedte, hogy a vallás probléma legyen az igazságszolgáltatás terén. A kultúra iránt is érdeklődött és festeni is szeretett, ami palotájának falain meg is látszott. Ettől függetlenül mégiscsak remek hadvezéri képességei tették minden idők legnépszerűbb Indiai uralkodójává.

3 – I. Erzsébet angol királynő

A Tudor dinasztiából származó I. Erzsébet királynő 1558-ban lépett az angol és ír trónra. Amikor még csak két és fél éves volt, édesanyját kivégezték, őt pedig törvénytelen gyermeknek nevezték, így a kezdetekben nem volt túl könnyű dolga. Viszont ennek ellenére kiváló uralkodó vált belőle, aki mindig is törődött a népével.

Akkoriban Erzsébet volt az egyetlen olyan női uralkodó, aki bármilyen férfi segítsége nélkül irányított egy egész királyságot, így sokak számára példaképpé vált. Mivel egészen halála napjáig nem ment férjhez, így a becenevei között szerepelt a „The Virgin Queen”, vagyis „a szűz királynő” megnevezés is.

Az ő nevéhez köthető az angol protestáns egyház megalapítása is, mégis amiről az egyik legismertebb, az az irodalom, pontosabban a dráma műfajának elterjesztése. Az Erzsébet kornak nevezett időszakban fejlődött a legjobban az irodalom Britanniában olyan nagy nevek vezetésével, mint például Shakespeare.

2 – Bonaparte Napóleon

Napóleon egy francia tábornok és hadvezér volt, majd később császár a 18. században. Rengeteg sikeres hadjáratot vezetett a világ több pontján is, például Olaszország és Egyiptom területén. Miután az 1700-as évek végén visszatért Párizsba, Franciaország politikai helyzete már változóban volt, és az aktuális kormány kezdte elveszíteni hatalmát, Napóleon pedig kihasználta a helyzetet.

Szövetségeseivel, köztük testérével Luciennel egy új kormányt hoztak létre, amely a Konzulátus nevet kapta. Önmagának adta az első konzuli címet, és az ezzel járó hatalom lényegében Franciaország diktátorává tette őt. Számos kormányzati reformot indítványozott, az egyik legfontosabb ezek között a híres Napóleoni Kódex volt, amely nagyban megváltoztatta a francia kormányt. A gazdaságot is fejlesztette többek között új utak építésével és új vállalatok beindításának bátorításával. Támogatta az oktatást is, és újra a katolikus vallást tette meg a francia állam hivatalos vallásává, ugyanakkor vallási szabadságot adott az embereknek.

Napóleont 1804-ben koronázták meg Franciaország első császáraként, viszont nem engedte, hogy a pápa a fejére tegye a koronát, ehelyett önmagát koronázta meg. Europában sokáig a béke mellett tette le a voksát, viszont a terjeszkedése okán viszonylag hamar háborúba került Britanniával, a Habsburg-Birodalommal, illetve az Orosz Birodalommal is. 1805-ben fölényes győzelmet aratott az osztrák és orosz hadsereg ellen az Austerlitzi csatában, ezt követően pedig tovább növelte a Francia Birodalom területét. 1811-re Spanyolországtól Oroszországig terjedt birodalmának európai területe.

I. Napoleon császár 1821-ben száműzetésben halt meg, valószínűleg gyomorrákban.

1 – Attila hun király

A híres Attila, 434-ben, más források szerint 444-ben vált a hunok vezérévé és 453-ig tartó uralkodása alatt több mindent sikerült elérnie, mint elődeinek összesen. Ezalatt rengeteg területet megtámadott és Európában sikerült meghódítania a mai Magyarország, Németország, és Románia területeit is. Hódításait megkönnyítette, hogy színre lépésekor a Római Birodalom már a hanyatló korszakába lépett és sokkal gyengébb volt, mint korábban bármikor. Az inváziók során Attila és a hunjai teljes terrorban tudták így tartani a Római Birodalom lakosságát.

Attila képzett lovas és stratéga volt, aki rendíthetetlen harcosokká változtatta embereit és aki uralkodása alatt mindvégig kihívó fél nélkül maradt. Harci taktikái közé tartozott egyes faluk megtámadása, és néha azok porig égetése. A hunok amerre csak jártak pusztítást hagytak maguk mögött, könyörtelenek voltak ellenségeikkel szemben. Egy olasz városban, Aquileia-ban például akkora pusztítást végeztek, hogy az ember még azt sem tudta volna megmondani, hogy ott valaha egy város állt.

A bejegyzés trackback címe:

https://tizeslista.blog.hu/api/trackback/id/tr7715614536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nts 2020.04.15. 19:28:28

Temüdzsin, de ettől függetlenül érdekes volt.

Argus_ 2020.04.15. 20:14:54

Nagyon szubjektív ez a dolog! Az, hogy melyik ember, melyik uralkodót tekinti a "legnagyobbnak" és a világtörténelem legjelentősebb befolyásolójának (vagy alakítójának), az meglehetősen ízlés és látásmód függő.

A sok perzsa uralkodó közül én például Nagy Küroszt választottam volna és az első 10-be tettem volna Nagy Sándort egészen biztosan. Szerintem Nagy Konstantin császárnak, Nagy Károlynak, II. (Nagy) Frigyesnek és Nagy Péternek is helye lehet a legjobbak közt. Relatív.

Argus_ 2020.04.15. 20:20:55

mea culpa ... bocsánat. Most látom, hogy Nagy Kürosz a listán van, II. Kurus néven.

Fortress_ 2020.04.15. 20:34:58

Napóleon és I. Erzsébet egyértelmű a listán. A többi vitatható.

laci_52 2020.04.15. 21:09:45

Szinte mindegyik nagy uralkodó valójában véreskezű tömeggyilkos volt.

Lobo Marunga 2020.04.16. 10:09:30

Nem szeretem a "hogy hagyhattad ki" jellegű kommenteket, de most muszáj:
Nyugodtan mondhatod, hogy ez egy szubjektív lista, de semmi esetre sem lehet annyira szubjektív, hogy Nagy Sándor kimaradjon. Értem én az előzetes figyelmeztetést is, hogy direkt nem csak az ismertek, meg ilyesmi, na de ha kimarad az, aki az ókor egyik legnagyobb birodalmát hozta össze, és aki után az ún. hellenisztikus világ maradt, akkor legalább is a cím indokolatlan. Pláne, ha belefért Attila.

Piri és Barkas 2020.04.16. 12:46:29

Tömeggyilkosok klubja. Hiába, nagy igazság, hogy ha egyet ölsz meg, akkor csak gyilkos vagy, ha milliókat akkor "Nagy" vagy. Amúgy Hitler meg Sztálin is simán belefért volna ebbe a listába. Mondjuk ők meg sem közelítették gyilkolásban pl. Temüdzsin-t, Julius Caesar-t vagy Csin Si Huang-Ti-t az igaz. Szóval nekem nagy uralkodó inkább pl. Károly Róbert király, aki alapvetően védekező harcokat folytatott és a gazdaságot lendítette fel az országban. De mondhatnék ilyen királyokat más országból is, bár nem híresek eléggé, hiszen nem öltek meg milliókat.

Disztopia 2020.04.17. 23:31:36

Nem rossz lista! Augustus, I. Erzsébet, Napoleon teljesen érthetőek. Caesar, II. Kurus (Kürosz) elmegy, a 10-be, ha nagyon akarjuk. A többiek mellé mentek: a japán, a tatár és a kínai uralkodók illetve az Indiát meghódító mongol is. Ezek helyett egy sereg jobbat is lehetett volna találni.

kolomparlole1114 2020.04.18. 23:18:14

1. Erzsi nem az anglikán egyház megalapítója, az 8. Henrik volt!

Nagy Sanyi hol marad a listáról? Egy olyan lista amin nincs rajta, az elég komolytalan, pl. ez is itt! Sanyi gyakorlatilag csak azt nem győzte le, aki ellen nem harcolt. Bár birodalma a halála után szétesett, de a hadvezérei által kisajátított utódállamok évszázadokig húzták. Kleopátra is Sanyi egyik hadverzérének leszármazottja volt.

kolomparlole1114 2020.04.18. 23:21:46

@Feernando Torres: A mongolok azért jogosan kerültek fel. Persze a lényeg nem lett megemlítve, hogy a birodalmukban békét hoztak (miután az elégedetlenkedőket halomra ölték), lehetővé vált az azon való átkelés életveszély nélkül. Marco Polo is ezt kihasználva juttatta az ázsiai tudást Európába. Pontosabban a perzsa utazók, akiknek a kéziratait Marco Polo a Kaszpi tenger mentén lemásolta és sajátjaként adta el nyugaton. De a közvetített tudás szempontjából ez lényegtelen.Puskapor, papír, stb. ekkor jött Európába.

NekemNemEzKell 2020.04.19. 22:50:41

"Harci taktikái közé tartozott egyes faluk megtámadása, és néha azok porig égetése."
Ez egy óriási marhaság!
süti beállítások módosítása