Tízes Lista

10 Borzalmas "szupererő", amit ki se kellett volna találni

2018. május 07. - Tízes Lista

batman-slap-meme_1.jpg

Joker, Vasember, Superman, Thor... Négyből kettőnek szuperereje sincs, nagyon eltérő személyiségek és képességek, mégis a legnépszerűbb képregényuniverzumos karakterrekké nőtték ki magukat. A képregényírók bővelkednek a kreatívabbnál kreatívabb szuperhős, antihős és szupergonosz ötletekben. Az alap, hogy szükség van valami olyan emberfeletti erőre vagy legalább technológiára, ami megkülönbözteti őket az átlagtól, aztán azt használhatják jóra vagy rosszra, már rajtuk áll.

Ha inkább meghallgatnád videó formájában:

A villámszórás, sérthetetlenség, teleportálás, telekinézis mind elég menőn hangzik és sokoldalúan használhatóak, de az évek során a Marvel, a DC és kisebb kiadók is tudtak olyan képességeket adni 1-1 karakternek, amik előtt az olvasók a mai napig értetlenül állnak. Vannak akiknek a sors borzasztó szupererőt adott amit igazán nem is lehet annak nevezni. Vannak olyanok is akik maguknak választottak nagyon béna módot arra, hogy kitűnjenek. Persze főként az írókon múlik mit hoznak ki 1-1 karakterből.

Ma olyan képregényszereplőket válogattam össze nektek, akiknek az alap koncepciója annyira suta, hogy jobb lett volna ha soha eszébe se jutnak senkinek. Mentségükre szóljon hogy néhányan paródia karakterek és ilyennek lettek tervezve, de van itt bőven olyan is akit komolyan gondoltak.

Ti ismertek még olyan hőst vagy gonoszt, aki a szörnyű képességével inkább elbújhatna? Esetleg van olyan a listán aki méltatlanul került fel és sokkal több van benne mint elsőre gondolnánk? Ha igen osszátok meg velünk.

10 - Arm-fall-off-boy

Mikor harcra kerül a sor és el kell verned egy bűnözőt, minek is kapnál fel valami fegyvert vagy tompa tárgyat, ha a saját kezed is használhatod. Mármint nem az ökleidet, mint egy normális ember, hanem az egész karod. A DC karakter képessége, hogy leválasztható végtagokkal rendelkezik. Az egyik karját lekapta és azt használta fegyvernek mikor bunyózni kellett. Elképzelni nem tudom kinek jutott ez eszébe.

A hős nem kapott semmiféle eredettörténetet vagy magyarázatot arra, hogy miként szerezte a képességét vagy miért tudja ezt csinálni. A Zero Hour történetszál után újítottak a nevén és Splitterként tűnt fel, de nem tudott semmi újat, szóval hagyhatták is volna örökre a feledés homályába veszni. Később újra felhasználták egy képregényben, ahol ketrecharcosként bukkant fel és képesek voltak azt betolni az olvasóknak, hogy a túl sok kondis karedzésnek lett ez az eredménye.

9 - Szivárvány lány

Szivárvány lány képessége a hangulatának megváltoztatása. Igen ezt szánták szegénynek, hangulatingadozást. Eredetileg nem tudja kontrollálni a hangulatváltozásait, de egy harcban képes volt a piros színt azaz a dühöt, a kéket, mint reményt és a zöldet akaraterőként hasznosítani. Ja van egy másik képessége is: Képes egy feromonfelhőt kibocsátani, ami úgy néz ki körülötte mint egy szivárvány aura és mindenki számára ellenállhatatlan lesz a személyisége. Az eredeti neve Dori Aandraison és egy másik bolygóról származik ami nem magyarázza meg a teljesen random és haszontalan képességét. Az egyik DC-s író szerint, a lány még nem igazán érti a saját képességeit és hát lássuk be, mi sem.

Miután nem vették fel a Hősök légiójába, nyögve nyelősen csatlakozott a helyettes hősök légiójához, akikhez azért nem szívesen lépett be, mert szerinte nem elég jók az ő szintjéhez. Nem elég hogy a lány teljesen haszontalan, legalább még személyiségre is taszító.

8 - Szín srác

Szivárvány lánynál pár fokkal jobb Szín srác. Az ő képessége, hogy képes megváltoztatni a dolgok színét. Na ő egy olyan hős aki azért tud hasznos is lenni, de az alap ötlete borzasztó szerintem. Egy invázió során megcserélte az ég és a föld színét, ezzel jól összezavarva a repülő támadókat. Egy másik alkalommal megmentette Superboy és Supergirl életét, mert megváltoztatta egy a Föld felé tartó kriptonitfelhő színét zöldről kékre. A két kriptoninak halálos lett volna a felhő, de a kék színné alakítással kiderült, hogy nem csak a dolgok látható színét, hanem ezzel kémiai összetételét is módosítja.

Az írók aztán tovább csiszolgatták a karaktert. Color Kid addig fejlesztette erejét, amíg képes nem lett magát vagy társait is álcázni. Az ellenségeket itt már azzal is össze tudta zavarni, hogy gyorsan változtatta a környezetében mindennek a színét. Ezzel gyakorlatilag megvakította őket és tudott még adni a levegőnek egy olyan fekete színt ami minden fényt elnyelt. Így a végére egész jó kis hős lett belőle vagy legalábbis nem teljesen gagyi, de ez nem lenne benne az első 100 választásomban sem ha szupererőkről van szó.

7 - El Guapo

Az X-Statix a Marvel által kiadott szuperhőscsapatról készült képregény. Tagjai mind mutánsok és nagyon sokféle képességgel rendelkeznek. Igazából nekem mindegyikük nagyon fura és a létjogosultságuk hogy viccesnek szánták őket, de közülük is kiemelkedik El Guapo, civil nevén Robert Rodriguez. Rodriguez-nek nem volt igazán saját mutáns képessége, hanem szimbiotikus kapcsolatban élt az öntudattal rendelkező, repülő gördeszkájával. Azért ez kemény nem?

A csapat mutánst úgy alkották és válogatták össze a történet szerint is, hogy média sztárok legyenek a hősködés mellett vagy közben. A képregényben ezen kívül elég sokat kavarnak egymással, rendszeresen halnak meg szereplők, illetve van sok intrika, árulás és hátbaszúrás is a sztoriban. Egy küldetésük során El Guapo elveszíti lábait és onnantól kezdve a deszkája mint kerekesszék és szállítási eszköz segíti. A legérdekesebb talán a karakter halála. Végül a saját élő gördeszkája végzett vele, amikor ellene fordulva átdöfte a szívét.

6 - Sárkányrepülő ember

Batman egyik legbrutálisabb és félelmetesebb ellenfele Kite man, a Sárkányrepülő ember. Vagy mégsem. A csávónak nincs semmi képessége, csak jól tud vitorlázni sárkányrepülővel. Ez az a csodás különlegesség ami kiemeli őt az olyan szupergonoszok sorából, mint Joker, Deathstroke vagy Mr. Freeze. Huh… A DC íróknak egy időben szerintem szokása volt úgy kitalálni új szereplőket hogy kinéztek az ablakon vagy bekapcsolták a tv-t és amit megláttak már rajzolták is rá egy emberre.

Charles Brown eredetileg egy aerodinamikához jól értő mérnök volt, aki belekeveredett egy a Batman, Joker és Riddler közötti háborúba. Miután mindenki megpróbálta felhasználni a saját tervézehez, megfenyegették a fiát és majdnem öngyilkos merénylőt csináltak belőle, megelégelte a dolgot és felvette a Kite-man alteregót. Na Ő a példa arra, amikor egy fájdalmasan rossz ötlethez ragaszkodnak az írók és rendesen használják. Több sztoriban is feltűnik, általában valami komoly gonoszhoz társulva és sárkányrepülőivel segíti például rabok szöktetését. Óh egyébként annyi ilyen nemnormális karaktert találtam, hogy simán tudnék majd csinálni még egy részt, csak jelezzétek egy like-al, hogy szeretnétek-e.

5 - US Archer

Oké szóval itt most Ulysses Solomon Archer lenne a téma, de mesélek először a testvéréről, mert kezdek kiégni. Szóval Jefferson Archer az egyik eredettörténete szerint egy kamionos volt, aki annyira szeretett volna nem kiörögedni, hogy megállapodást kötött Luciferrel és inkább démonná vált. Ő lett az sátán fuvarosa és démonokat szállít neki az ördögi fekete kamionjában. De várjatok most jön a lényeg. A története egy pontján elüti a saját öccsét, akinek a balesetben megsérül a koponyája. A srác fejét egy kísérleti fémötvözettel hozzák rendbe és a fejébe ágyazott fémlemezzel képes bizonyos rádióhullámokat érzékelni. Emellé párosult egy mérnöki és programozási felsőoktatási képzettség, amivel megépítette US1 nevű kamionját és ezt volt képes irányítani, meg a CB rádiót a gondolataival kezelni. Gyakorlatilag egy távirányítós kamion a srác “képessége”. Emellé párosul egy roppant elborult történet is, amiben űrlények által rendezett kamionversenyen küzdenek meg egymással. Komolyan nem tudtam sírjak vagy nevessek.

4 - Bailey Hoskins

Bailey Hoskins az egyik legszomorúbb karakter aki feltűnt az X-Men képregények lapjain. Szegény kissrác két mutáns szülő gyerekeként született és benne is megjelent a a gén. El is mentek Xavier iskolájába kivizsgálni mire is képes, de erre nem számítottak. A fiú képes felrobbantani magát. A baj az hogy ennyi. Nem áll újra össze, nem marad egyben. Ő maga nem éli túl a saját robbanását így egy egyszer használatos, öngyilkos képességgel született.

Neki saját képregénye volt “A valaha volt legrosszabb X-Men” címmel, amiben úgy megsajnálták, hogy kapott egy harcra alkalmas robotpáncélt és bevették a csapatba. Nagyon a témába vág az ereje, de valójában kilóg a többiek közül, mert az ő története egy nagyon érzelmes, komoly és elgondolkodtató kaland, amit csak ajánlani tudok olvasásra.

3 - Ételízesítő király

A lista harmadik helyére betettem az abszolút kedvencem, mert úgyse sorrend alapon megy a dolog és meg mert nem tudok tovább várni vele. Bemutatom nektek Condiment Kingket avagy Ételízesítő Királyt. Az úriember a nála található különböző szószokból volt képes bármelyiket kilőni a fegyverével. Többféle megjelenése is volt de ketchup és mustár biztos volt nála mindig. A rendőrségtől kezdve senki se vette komolyan, kivéve Robint, aki rájött, hogy anaphilaxiás sokkot tud okozni ha egy allergiást talál el. Őt hála a jó istennek nem gondolták teljesen komolyan, mert egy humoros feszültségoldásnak szánták a Sötét lovag komor kis világába, de én nagyon indokolatlannak tartom. Eredettörténetileg Condiment King egy stand-up komikus volt, akit Joker agymosott és harc közben folyamatosan szószokkal kapcsolatos szóvicceket dobált be, ami extrán fárasztó.

2 - Csőr

A Beak avagy Csőr fedőnevű X-ment is egy elég gány erővel áldotta meg a sors. Miután nála is pubertáskorban aktiválódott az X gén elkezdett madárrá változni. Csőre lett, dülledt szemei, a bőre megváltozott, karmai nőttek, elkezdett tollasodni és a karjai is hátrafelé álltak mind a madárszárnyak. A teljesen fizikai jellegű mutáció nem a legmenőbb külsőt kölcsönözte neki, és semmi extrán hasznos ereje nem volt. A csontjai elkezdtek üregessé válni, amitől könnyű és agilis lett valamint a látása nagyon feljavult. Feltételezhetően idővel teljesen kifejlődött volna az ereje és valami humanoid sassá vált volna, de mivel csak félúton járt afelé gyakorlatilag egy csirkeember volt. Repülni nem tudott csak nagy nehézségek árán siklani kicsit, amitől mégjobban hasonlított a házi szárnyasra. Sokan csúfolták a kinézete meg a haszontalansága miatt, de teljesen jó felesége lett és gyerekei, szóval az írók jól bántak vele. Végül elvesztette mutáns erejét és normális emberi külseje lett. Szerintem jobban járt így.

1 - Tízszemű ember

A tízszemű ember szintén Batman ellenfele volt. Philip Reardon vietnámi veterán, aki biztonságiőrként dolgozik, majd véletlenül összekavarodik Batmannel és elveszíti a látását egy raktártűzben. Itt jön a sztoriban egy rész amit egyáltalán nem értek: Egy alvilági orvos minden épeszű magyarázat nélkül összeköti a látóidegeit az ujjbegyei érzékelő idegeivel. Ezzel emberünk 360 fokos látást szerez magának. És Ő teljesen komolyan, ezzel a képességel megküzd Batmannel, akit nyilván szeme világának elvesztéséért okol. Jó a 360 fokos felerősödött látás ügyes harcossá és lövésszé teszi, főleg hogy egy különleges alakulatban szolgált, de akkor is. Az ujjai végén lévő extra idegek még érzékenyebbé teszik azokat és így az ereje a hatalmas gyengéje is. Ha keményebben megfog valami érdes vagy tüskés dolgot, már tönkre is vágtad a látását. Amin külön röhögtem, hogy a börtönben egy speciális bilinccsel lefedik a kezeit és így vakon tartják, mert állítólag “Az ő látásával gyerekjáték lenne a szökés.” Hogy pontosan miért, azt senki nem tudja.

A bejegyzés trackback címe:

https://tizeslista.blog.hu/api/trackback/id/tr6213896368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szikenszöcske 2018.05.08. 15:45:04

a heg a gyógyult seb után maradó rajzolat a bőrön.
az alvadt vér (vérlemezketömeg) a var. :)

szikenszöcske 2018.05.08. 15:45:37

@szikenszöcske: szóval a cukroshoz akartam, de mindegy is.

ComLo 2018.05.08. 18:01:32

Az igazi császár ezen a listán Captain Hindsight lenne ... :

www.youtube.com/watch?v=OzLuKhn3QmU

Girhes Joe 2018.05.08. 18:18:02

Hát nem tudom, nekem valahogy minden képregényes szuperhős végtelenül gagyinak tűnik. Igen, a batman meg a Superman is, és igen, már 8 éves koromban is így gondoltam. Persze, aki szereti a műfajt, az tud rangsorolni benne, nekem pl. a magyar nótával meg az operettel sincs semmi bajom, pedig rengetegen tartják mindkettőt eredendően gagyinak.

Tízes Lista 2018.05.08. 18:32:13

@ComLo: Igen, őt is simán fel lehetett volna venni :D

Inner Circle 2018.05.08. 20:21:54

Csőr története a New X-Men 151-154-ben kerekedik ki. A jövőben megismerjük a dédunokáját, aki valóban egy szupermenő humanoid sas - akinek kisebbségi komplexusa van, merthogy ő úgyse lesz sose olyan legendás, mint a varázslatos dédapja...
süti beállítások módosítása