Tízes Lista

10 különösen okos állat

2020. május 01. - Tízes Lista

indexkep_piros_17.jpg

Mindenki tudja, hogy a delfinek a világ legokosabb állatainak egyike, de ez valóban így van? Tény, hogy a delfinek rendkívül intelligensek, viszont ezzel nincsenek egyedül. Mi emberek képesek vagyunk azt hinni, hogy az állatvilágban teljesen más szinten áll az intelligencia és igazából rajtunk kívül minden földi élőlény buta. Persze ez közel sincs így és több faj is kiemelkedő intelligenciát mutatott a kutatások és megfigyelések során, ami új perspektívát adhat nekünk az állatvilággal kapcsolatban.

 Ha inkább meghallgatnád videó formájában:

10 - Polipok

Talán picit meglepő módon a vízi világ egyik legintelligensebb állatának a polipok számítanak. Gondolnátok, hogy ezek a puha testű, csápos, tintát lövellő állatok ennyire kiemelkednek agyteljesítményben a többiek közül? Hiába tudunk még mindig meglepően keveset a polipokról, a tudósoknak így is sikerült összegyűjtenie pár igen érdekes infót a képességeikről. Ezek az állatok ugyanis sok esetben játszanak egymással, simán megoldanak különböző nehézségeket és könnyedén végig tudnak menni nehezebb labirintusokon is. Mondhatnátok, hogy oké, nem rossz, de a laborpatkányok is simán végig kotornak a számukra felállított labirintusokon. Habár ez igaz, nem szabad elfelejteni, hogy nekik sok esetben az egész életük erről szól, így alkalmazkodtak a helyzetükhöz.

A polipoknak viszont az előbb felsoroltak mellett kifejezetten jó a rövid-távú memóriája, illetve ez az egyetlen gerinctelen élőlény, ami képes az eszközhasználatra. Az odújukra pedig sok esetben pajzsot építenek különböző kagylókból, hogy így is védjék magukat a ragadozóktól. Ezek után mondja bárki is, hogy a polipoknak gerinc mellett ész se jutott.

9 – Palackorrú delfinek

Nem váratlak meg titeket különösebben, jöjjön mindenki kedvenc okos állata, a palackorrú delfin! Régóta az ember egyik legjobb vízi barátainak számítanak, így alapvetően nagy megbecsülésben részesülnek. De ez nem csak azért alakult ki, mert szeretnek velünk úszkálni.

A palackorrú delfinek különösen erős kötelékeket alakítanak ki egymással és alakítottak ki velünk is az idők során. Nem egy olyan esetet figyelhettünk meg, amikor egy-egy delfin a végletekig segítette a sérült, vagy beteg társát. Például, ha azok bármi miatt nem voltak képesek felúszni a felszínre az egészséges egyedek felsegítették, hogy levegőhöz jusson.

De nem csak egymást, hanem az embereket is gyakran megsegítik. Például cápatámadás esetén gyakran körbe ússzák a cápa által prédaként kinézett embert, sőt csoportosan neki is úsznak a cápának, hogy elijesszék azt.

A horgászásban is gyakran kéz az uszonyban dolgoznak az emberekkel. A halakat csoportosan irányítják a halászokhoz, akik a hálójukkal csak a megfelelő időpontra várnak. De a delfinek nem csak, hogy tálcán kínálják a jó fogást, még jeleznek is a halászoknak mikor érdemes kivetni a hálót. Felmerülhet bennetek, hogy ez miért jó a delfineknek, hiszen fizetést nem valószínű, hogy kapnak a munkájukért. Habár pénzt konkrétan nem kapnak, de így nekik is sokkal könnyebb vadászniuk, ugyanis a hálóból kiszökött, rémült halakra lesben állva várnak.

Mégis a legérdekesebb talán az, hogy minden delfin már kiskorában teljesen egyedi hangot fejleszt ki magának, aminek segítségével nagyon egyszerűen kommunikálnak egymással. Ha az egyik kifejezetten egy társához szeretne szólni, akkor csak leutánozza a társa egyedi hangsávját. Ez a delfin megfelelője annak, hogy mi név szerint szólítunk valakit.

8 - Elefántok

Egy elefánt sose felejt, tartja a mondás. Bár ez a mondás az idők során szépen el lett viccelve, mégis van alapja, ugyanis az elefántoknak valóban kifejezetten jó a memóriája. Ez önmagában viszont még nem juttatná be őket a 10 legokosabb állat listájába, úgyhogy nézzük meg mit tudnak még ormányos barátaink.

Azt tudtátok, hogy az elefántok kifejezetten jószívű és érzékeny lények? Csak úgy, mint a delfinek a végletekig segítik a sebesült, vagy beteg társaikat, sőt csoportosan gyászolják az elesett egyedeket. Néha még el is temetik őket. És ti még azt hittétek a temetkezés az emberek különlegessége.

Ezen kívül az elefántok a legtöbb állattal ellentétben felismerik magukat a tükörben, amivel olyan szintű öntudatot mutatnak, amit nagyon ritkán tapasztalhatunk az állatvilágban. Sőt, néhány még festeni is tud!

7 - Disznók

A disznókról kevés embernek jutna eszébe az okos jelző, pedig nekik is megvan a magukhoz való esze. Mi több, talán ők a legokosabb tanyasi állatok. Hihetetlen, de sok disznó képes kinyitni az egyszerűbb zárakat, simán odamennek az emberhez, ha szólítják őket, sőt még trükköket is képesek megtanulni. Még a végén kiderül, hogy csak kövér, röfögő kutyák.

Egy tudós még arra is meg tudta tanítani a disznóit, hogy egy külön nekik készített kontroller segítségével videójátékokkal játszanak. A játékot az orrukkal tudták irányítani, méghozzá a feljegyzések szerint kifejezetten ügyesen. Nem csak, hogy megtanulták hogyan irányítsák a játékot, de gyorsabban tanulták azt meg, mint a hasonló kísérletben részt vett csimpánzok.

6 - Kutyák

Persze egy ilyen listából nem maradhat ki az ember legjobb barátja, a kutya se. Annak pedig, hogy ők a legjobb barátaink megvan az oka, ugyanis nem csak aranyosak, illetve bizonyos fajok remek házőrzők vagy vadászok, a kutyák összességében rendkívül okosak.

A Live Science magazin szerint a kutyák olyan intelligenciával rendelkeznek, mint a 2 éves emberek. Nem csak, hogy képesek megtanulni különböző trükköket, felismerik a gazdájukat és képesek érzékelni mások érzelmeit. A kutatások szerint egy átlagos kutya 165 különböző szó jelentését képes megtanulni, emellett különböző jelek felismerésével is simán megbirkóznak. A kutyák top 20 százaléka pedig akár 250 szó jelentését is kirázza a kisujjából. Nem rossz a kedvenc kis szőrpamacsainktól.

5 - Hangyák

Lehet kicsit furcsa lesz most, hogy azt mondom a hangyák is ott vannak a topban, ha az okos állatokat vesszük górcső alá. Pedig egy ilyen kicsi teremtménynek az agya se túl nagy. Akkor mégis hogyan férhet fel a listára?

A hangyák hatalmas kolóniákban élnek, aminek minden milliméterét gondosan megtervezik építés előtt. Ezek általában több ezer kilométer hosszúak és a lakók külön építik ki az élelemszerzési, szállítási és tárolási részterületeket. Ezen felül minden kolónia rendelkezik egy egyedi kémiai azonosítóval, aminek segítségével könnyedén kiszúrják az idegen hangyákat.

Ha már kémia, a kijelölt felderítő hangya erős feromont áraszt magából, hogy a többiek később könnyedén követni tudják őt. Ennek a segítségével, amikor a felderítő már elért az élelemhez a többiek egyből a nyomába tudnak eredni, hogy közös erővel hazavigyék a zsákmányt. Pár különleges hangyafaj még rabszolgasorba is hajthat másokat, hogy azokra bízzák a kolóniájuk építését.

4 - Varjak

Ma már nem annyira meglepő, ha azt mondom bizony a varjaknak is megvan a magukhoz való esze, sőt. Pedig pár éve, amikor a kutatások még közel se álltak ilyen jól ebben a témában nem volt még ennyire közismert ez a tény. Ha azt nézzük, hogy pár különleges papagáj fajt leszámítva a varjaknak van a madarak közül a legnagyobb agya annyira nem is meglepő a dolog.

De mégis miben mutatkozik meg a különös intellektusuk? Például abban, hogy a varjak közelről megfigyelték az emberek világát és kihasználják a benne rejlő lehetőségeket arra, hogy ételhez jussanak. Az egyik legjobb szemléltetés erre az, amikor a diót ráejtik az útra, hogy az áthaladó autókkal töressék össze a héját. Bár tény, hogy gyakran egyszerűbb valami érdes felületű tárgyra dobniuk a diót azért, hogy ugyanezt elérjék. Tehát nem csak, hogy eszközöket használnak, de az emberek világának eszközeit fordítják a saját hasznukra.

Emellett gyakran használnak köveket, kavicsokat arra, hogy elhessegessék a rájuk ragadozó fajokat és okosak annyira, hogy az összegyűjtött élelmet elrejtsék a többi madár elől.

3 - Mosómedvék

A mosómedvék mindenki kedvenc banditái. Bár nálunk nem fordulnak elő minden sarkon így is tudjuk, hogy gyakran ólálkodnak a házak elé, vagy a hátsó kertekben elhelyezett kukák körül élelemre vadászva. Ha már láttatok mosómedvét a szemétben kutatni, legyen az élőben, vagy akár a filmvásznon tudjátok, hogy mennyire ember-szerűen válogatnak.

A mosómedvék problémamegoldó képessége és esze, ha élelmet kell keresnie kimagasló az állatvilágban. Pont ezért voltak a 20. század kutatólaborjainak gyakori lakói, bár viszonylag hamar letettek a tudósok arról, hogy őket és a viselkedésüket kutassák, mert folyamatosan próbáltak megszökni és gyakran sikerrel is jártak.

Egy mosómedve agya hozzávetőlegesen annyi neuront tartalmaz, mint egy kutyáé és a neuronjainak száma az agya méretéhez képest hasonló, mint pár főemlősé. Suzana Herculano-Houzel, aki idegtudomány szakterületen szerezte meg a doktoriját azt mondta, hogy a mosómedvék agyáról szerzett információink tökéletesen illenek az állatot övező szóbeszédekhez. Ez az állat ugyanis zseniális problémamegoldó képességgel rendelkezik, legalábbis, ha élelmet akar szerezni magának.

2 - Jákópapagájok

A papagájokról, legalábbis a többségükről teljes mértékben közismert, hogy intelligensek, főleg a beszéd, vagy inkább utánzó képességük miatt. Mégis pár papagáj faj kiemelkedőbb, mint a többi és az intelligencia versenyüket a jákópapagájok nyerik.

Ők ugyanis nem csak szavakat képesek megtanulni és a megfelelő helyzetben használni azokat, hanem a kutatások bebizonyították, hogy bonyolultabb gondolatokat is könnyedén értelmezni tudnak. Például pontosan tudják mi a nulla, milyen az, ha valami ugyanolyan, vagy éppen különböző.

Harvardi kutatók felfedezték, hogy a jákópapagájok képesek értelmezni az alakzatokat és a színeket, ami azt mutatja, hogy a világról alkotott képük nagyon közel áll az emberekéhez. Legközelebb, ha beszédre próbálsz késztetni egy jákópapagájt jusson eszedbe, hogy nem csak ismételni tud téged.

1 - Orángutánok

Persze mit érne egy ilyen lista főemlősök nélkül, nem is hagyom ki őket. Az orángutánok minden eddig felsorolt állatot kenterbe vernek az intelligenciájukkal, bár ez igazából nem is annyira meglepő.

Azt tudtátok, hogy az orángutánok tisztában vannak a jövő fogalomkörével? Kutatók megfigyelték, hogy ezek az állatok több esetben is elraktároztak különböző eszközöket azzal a céllal, hogy majd a jövőben használják azt. Ez gyakorlatilag az állatvilág-beli megfelelője annak, amikor valamit, amire semmi szükségünk sincs elrakunk a szekrénybe, mert jó lesz az még valamire. Persze, ha már elteszik későbbre ezeket az eszközöket tudniuk is kell használni azokat, amivel természetesen semmi gondjuk nincs.

A vadon élő orángutánok gyakran tervezik meg előre az útvonalukat, ha menni szeretnének valamerre és osztják meg az útitervüket a csoportjuk többi tagjával. A nyelvekkel és a kommunikációval is könnyedén megbirkóznak, sőt arckifejezésekkel és testbeszéddel is kommunikálnak egymással, illetve velünk.

Azy, aki a Washingtoni Orángután Nyelv Projekt egyik alanya kifejezetten jól kommunikált a megfigyelőivel a kutatások során. Nem csak a számára kialakított jelnyelvet használó billentyűk segítségével beszélt az emberekkel, de képes volt megérteni a másik nézőpontját és eszerint logikusan reagálni arra. Ez pedig az orángutánokat bőven a csimpánzok elé helyezi az intelligenciájukat nézve.

A bejegyzés trackback címe:

https://tizeslista.blog.hu/api/trackback/id/tr9615625730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nevem senki. 2020.05.01. 15:52:27

Vannak akik beakarják magyarázni hogy néhány elefánt festeni tud. Na már most azokat a mázolmányokat mindennek lehet nevezni, csak festészetnek nem.
süti beállítások módosítása