Tízes Lista

10 érdekesség az emberi testről

2018. május 28. - Tízes Lista

indexkep_3.jpg

Belegondoltál már abba mennyire lenyűgöző dolog az emberi test? Rengeteg folyamat zajlik le bennünk minden pillanatban, legyen az a vér keringetése, az, hogy a tested folyamatosan energiát tud termelni az ételből, amit beviszel és még estig sorolhatnám. De ott van az a meglehetősen jó tulajdonsága is, hogy a legtöbb esetben meg tudja gyógyítani önmagát a tested.

Rengeteg olyan érdekességet tudnék mondani nektek az emberi testről, ami meglepne, úgyhogy úgy döntöttem el is hozok most tízet.

Ha inkább meghallgatnád videó formájában:

10 – Mint a kígyók

Gondolom megvan, hogy a kígyók bizonyos időközönként ledobják a bőrüket. Ez egy elég látványos folyamat, mivel az egész testükről lejön ilyenkor az elhalt bőrréteg és egyben otthagyják.

Viszont azt tudtad, hogy az emberek is vedlenek? Mert bizony mi is otthagyjuk a bőrünket. És nem csak, amikor le vagyunk égve és totál elhal a felső bőrrétegünk.

Csak mi nem bizonyos időközönként dobjuk le az egészet, hanem ez egy állandó folyamat. Gondolnád, hogy ha már vedlünk, akkor tuti nem sokat, szinte sose látod, hogy magad után hagynál pár bőrdarabot.

Pedig egy átlagos ember az élete során nagyjából 20 kiló bőrtől szabadul meg.

Azért az nem kevés.

9 – Cserebere fogadom

És ha már vedlés, nyilván nem csak úgy a semmibe dobjuk le a bőrünket, hanem már alatta a szervezetünk kialakította az új bőrszövetet. De mégis hányszor történik ez meg?

Igen, az előbb azt mondtam, hogy ez egy állandó folyamat, viszont több olyan alkalmat is tudnak mondani az orvosok, amikor már teljesen új bőrszöveted van és így igazából teljesen lecseréled a bőröd.

Nade tipp, hogy ez hányszor történik meg egy átlagos ember élete során? Annyit segítek, hogy elég nagy számra kell gondolni.

Na, ha feladtad, akkor elárulom, hogy nagyjából 1000 alkalommal cseréled le teljesen a bőröd az életed során.

Szóval, ha valaki reggel azt mondja, hogy valamiért nagyon máshogy nézel ma ki, csak mondd azt, hogy este teljesen lecserélted a bőröd. 

8 – Vért majdnem mindennek

A vér elég alap építőköve a szervezetünknek. Többek között a vér keringése szállítja el az oxigént a testünk különböző pontjaiba, ami nélkül nem lennénk túl egészségesek.

Az érrendszerünk ezért a teljes testünket behálózza, hogy szépen minden szervünk vérhez, így oxigénhez jusson.

Egyet leszámítva.

Ugyanis a szemed külső rétege, a szaruhártya nincs közvetlen kapcsolatban az érrendszereddel, így oda nem szállít oxigént a tested.

De azért a szervezeted megoldotta ezt is, nem kell megijedni. Ugyanis a szaruhártya közvetlenül a levegőből szerzi az oxigént.

Nem rossz megoldás.

7 – Fogas kérdés

Megvan az, hogy az orvosok nagy része poénkodik, hogy a fogorvosok nem is igazi orvosok? Gondolom hallottatok már róla.

Pedig bizonyos szempontból rájuk van a legnagyobb szükség.

És most nem arról beszélek, ha valakinek úgy néz ki a szája, mintha bomba robbant volna benne, vagy épp olyanok az első fogai, mintha kötélhúzást játszanának.

Hanem arról a tényről, hogy az emberi testben a fogak az egyetlen olyan testrészeid, amik nem képesek arra, hogy meggyógyítsák önmagukat.

Bizony, egy bizonyos pontig minden testrészed meg tudja gyógyítani magát. Gondolj bele, ha csontot törsz akkor is össze tudja szedni magát idővel a tested.

Jó persze a modern orvostudomány műtéttel, gipszel segít ezen, de egy bordatörésre még mindig az a gyógymód, hogy pihenj X ideig.

Viszont, ha megreped, megtörik, vagy elszuvasodik a fogad, akkor azon a szervezeted már nem tud segíteni, mindenképp fogorvoshoz kell menni.

6 – Álmodj ésszel

A legtöbb ember sokat álmodik. Az már más kérdés, hogy ritkán, vagy egyáltalán nem szoktál rá emlékezni, de az agyad nem áll le teljesen, amikor alszol. Ami mondjuk szerencse, elég nagy bajban lennél, ha megtenné.

De annak, hogy milyen gyakran álmodsz nem csak ahhoz van köze, hogy épp mi történt veled aznap, vagy mennyire élénk a kreativitásod.

Ugyanis kutatásokból kiderült, hogy a magasabb intelligenciájú emberek többet álmodnak, mint a szerényebb képességűek.

Ennek egész egyszerű magyarázata van, mégpedig, hogy a magasabb IQ-val rendelkező emberek általában sokkal gyorsabban dolgozzák fel az őket ért hatásokat, információkat, ezért az agyuk éjszaka sokkal nagyobb kupacból dolgozik, így többet, illetve élénkebbeket álmodnak.

5 – Beszív kifúj

A légzés olyan szinten általános tevékenység, hogy már észre se veszed, hogy csinálod. Kivéve, amikor direkt felhívják rá a figyelmed, hogy épp milyen gyorsan, vagy lassan lélegzel és az unalmas perceidben erre figyelsz.

De azt tudod, hogy átlagosan mennyit lélegzel egy nap? Ne, kérlek ne kezdd el most figyelni pár másodpercig és ne szorozgasd be, hogy 24 órára az kb mennyi lehet. Inkább elmondom.

Nagyjából 23.000 alkalommal lélegzel egy nap.

Azért az nem kevés, rendesen megdolgoztatod a tüdőd nap, mint nap.

4 – Micsoda ízek

Az élet egyik nagy szépsége, hogy rengeteg féle ételt megkóstolhatsz. Annyi íz létezik a világon, hogy az hihetetlen és vannak olyanok, akik kifejezett életcéljukként utaznak, hogy mindenhol belekóstolhassanak a helyi ételekbe.

Viszont, ha erre vágytok, akkor azt tanácsolom gyorsan kezdjetek neki.

Mert egy átlagos ember 60 éves korára elveszíti az ízlelőbimbói felét.

Azért azt nem mondom, hogy mindegy lesz, ha egy linzert nyomsz be, vagy egy adag sült kacsát, mert nem érzed majd a különbséget, de ha igazán ínyenckedve szeretnél kóstolgatni, akkor azt nem árt hamar elkezdeni.

3 – Bla bla bla

Fogadjunk van olyan ismerősöd, akinek egész nap be nem áll a szája. Mindenhez hozzá tud szólni, csak löki a szöveget, mintha nem lenne holnap. Ha nincs ilyen ismerősöd van egy rossz hírem, lehet te vagy az.

Hiába mondják sokan, hogy a csajok többet beszélnek, mint mi férfiak, azért mindig lehet találni olyan srácot is, aki képes a bőrén át levegőt venni és órákig beszélni.

De az átlagember azért nem mond ki naponta több tízezer szót. De úgy mégis kb mennyit?

Ha minden igaz kb 4800 szót mond ki egy átlagember naponta. Így elsőre lehet soknak tűnik, de ha belegondolsz, hogy mi mindenről tudsz emberekkel beszélni, akkor már lehetségesnek is tűnik ez a szám.

Itt a lehetőség, hogy leellenőrizzétek.

2 – Mozogjunk egyet

Sportolni jó dolog, akár versenyszerűen, akár hobbiból nyomod. Kevés jobb dolog van annál, ha a kedvenc sportodba beleéled magad, teljesen ki tudsz kapcsolódni és belemerülsz az aktív pihenésbe.

Csak, hogy sokan, akik nem tudják ennyire átadni magukat a mozgásnak megakadnak a fáradtság érzésénél és abba is hagyják, amit sportoltak.

Viszont bármit is csinálsz, a tudtodon kívül is több ezerszer mozdulsz meg egy nap. Már, ami a szemed illeti.

Ugyanis a szemedet mozgató izmok naponta átlagosan 100.000 mozdulatot tesznek meg, hogy rendesen láss és rá tudj fókuszálni mindenre.

Ha ugyanennyit a lábad izmaival szeretnél mozogni, akkor csak egy laza 80 kilométeres sétát kellene tenned.

Sima.

1 – Erő izom, tejet iszom

Tört már el valaha bármitek? Nekem még szerencsére nem, de azt a többieken azért láttam, hogy nem annyira kellemes érzés. Se maga, amikor eltörik, se a gyógyulás folyamata.

Elég gyakori eset, ha valakinek eltörik valamilye, pedig elvileg közel se kellene annak lennie.

Ugyanis a csontjaid nagyjából 5X olyan erősek, mint az acél. És most alapvetően nem is arra gondolok, hogy ennyire kemények lennének, hanem a csontjaink felépítésére.

Ugyanis a csontjaink rácsos, mátrixos felépítése lehetővé teszi, hogy egy ütődést, vagy hirtelen terhelést ne a becsapódás pontjában koncentrálja, hanem elossza az egész csontban.

Ezáltal a csontjaid strapabíróbbak lesznek, mint az acél.

A bejegyzés trackback címe:

https://tizeslista.blog.hu/api/trackback/id/tr6213995746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Berelhetoreklamfelulet 2018.05.29. 09:05:16

"Hanem arról a tényről, hogy az emberi testben a fogak az egyetlen olyan testrészeid, amik nem képesek arra, hogy meggyógyítsák önmagukat."

Na és mi a helyzet az aggyal? Az is meggyógyítja önmagát?

Mondjuk a fogorvoslás "kifúrom, majd valami mást oda tömök" dolgot én nem nevezném gyógyulásnak, max a folyamat lassításának.

]{udarauszkasz 2018.05.29. 11:20:36

En mindennap tejetiszom, ettol lesz az eszemizom:)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.29. 12:17:50

"Belegondoltál már abba mennyire lenyűgöző dolog az emberi test?"

Meg a legtöbb emlős teste: ugyanaz.

Én inkább abba szoktam belegondolni, milyen szar konstrukció. Pl. minden normális tervező legalább egy pótszívet beletervezett volna. Aztán egy működő beépített vírusírtó is jól jönne, már a jóval egyszerűbb számítógépekre is van régóta. Hogy az egyéb konstrukciós hibákról ne is beszéljek, egy anatómus vagy egy orvos hetekig tudná sorolni a szarvashibákat.

Berelhetoreklamfelulet 2018.05.29. 12:54:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Szerv duplázás logikus megoldásnak néz ki, bár kérdéses mennyire kivitelezhető, inkább több de kisebb teljesítményű szív lenne működőképes megoldás. Ugye ha mondjuk 2lenne, akkor ott túl nagy lenne a vérnyomás kivéve ha az egyik pihen mindig. De ha pihen, akkor hogy és mivel mondod meg mikor és mennyire kéne működnie?

Vírusirtó mechanizmus meg most is van, immunrendszer...

De mindegy is 50 - 100 év és jönnek a mesterséges szervek, akkor majd azokkal pótolható/kiegészíthető tetszőlegesen... (ha van elég pénzed)

Geza16V 2018.05.29. 14:15:41

@Berelhetoreklamfelulet: En azert bizom abban, hogy azok a mesterseges szervek legfeljebb annyiban lesznek mestersegesek, hogy ossejtekbol tenyesztettek oket. Elektronikai szakember letem ellenere irtozom mindenfele elektronikus protezistol...

Berelhetoreklamfelulet 2018.05.29. 15:47:00

@Geza16V:
Pedig az jobb, mint a biológiai. Elektromos szívnél már megteheted, hogy beépítesz 2-t, azt ha az 1ik leáll, vagy a teljesítménye leesik, a másikat arányosan növeled.
Biológiainál jóval bonyolultabb lenne ezt megoldani, ha egyáltalán meglehetne.

Meg ugye beépítéstől függően egy elektromechanikusat akár helyben cserélheted, a biológiait műtét nélkül nem nagyon tudnád módosítani.

Pl.: Ha leáll a szíve egy embernek most, akkor meghal. Elektromosnál ha gond van vele át állhatna tartalékra azt kiadhatna valami hangot, és lenne elég időd kicserélni/megjavítani/feltölteni.

2018.05.29. 16:04:13

5.
A belélegzett levegő mennyiségét nem írtad, nyugalomban lévő ember egyszeri belélegzéssel nagyjából fél liter levegőt szív be, szóval egy nap alatt ~11500 liter levegőt szívunk a tüdőnkbe (ami valójában több, mert általában nem csupán üldögéléssel telik el a 24 óra).

kommentes nikk 2018.05.29. 16:17:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne: pár millió év evolúció, és ezek is meg lesznek oldva :))))))

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.29. 19:57:04

@Berelhetoreklamfelulet:

"Ugye ha mondjuk 2lenne, akkor ott túl nagy lenne a vérnyomás kivéve ha az egyik pihen mindig. De ha pihen, akkor hogy és mivel mondod meg mikor és mennyire kéne működnie?"

A vese pl. meg tudja oldani. :) És lehet fél vesével is élni.

"Vírusirtó mechanizmus meg most is van, immunrendszer..."

MŰKÖDŐ vírusírtót írtam, nem azt a vackot, ami bennünk van. Persze mondhatod rá, hogy máködik, de elég szarul.

@kommentes nikk:

OK, de nekem nincs pármillió évem. :( Főleg úgy nem, hogy az evolúció egyik alapja az én halálom.

MMSZoli 2018.05.29. 23:50:47

1) a legújabb kztatások alapján a fog meg TUDJA gyógyítani magát. Nem egy halott csont, pontosan a gyökérkezelés teszi azzá, és akkor vége.
Pontosan azért van a fogaknak gyökere, meg belső puha része, mert ez újra tudja építebi a fog szerkezetét még nagyobb lyukak esetén is. a kulcs a táplálkozás. Természetesen a cukor rossz, mert sav képződik belőle. De ez önmagában nem lenne elég, mert a fog az elérhető ásványokból újra tudja magát építeni (+kellő mennyiségű D vitamin, ami csak nyáron adott),
A probléma a gabona tartalmaz egy olyan anyagot, ami jelentősen hozzájárul a csontritkuláshoz és a rossz fogakhoz. Azon túl, hogy a gabona (amielyek ma már mind módosítottak, nem azok, mint voltak 50 éve) glykémiás indexe kb olyan rossz, mint a tömény kockacukoré (www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/glycemic-index-and-glycemic-load-for-100-foods) emellett atratmaz egy anyagot (nem tudom magyarul, Phytic Acid Phytates) ami leköti az ásványi anyagokat, így ha sok kenyeret eszik az ember, akkor a csontjaiból kimegy a kálcium és mellé a fogai is tönkremennek. Mert amiből a fog pótolni tudná a tönkrement zománcot, azt ez az anyag leköti.

Egy angliaia teszten több kontrollcsoportban gyerekeken vizsgálták a hatásokat. Ahol sok D vitamint szedtek, ott nem romlottak tovább a fogak, de nem is gyógyultak meg. Abban a csoportban, ahol mind a cukrot, mind a glutént megvonták a táplálkozásból, a fogakról a lyukak és felületi hibák eltűntek. A fog meggyógyította magát.
www.youtube.com/watch?v=YcZVtyi9EU0

Több tudós pedig nagyon komolyan kikelt a fogkrémekben található fluorid ellen. A fluor alapvetően egy elég durva MÉREG. Ezért nem szabad lenyelni, rá is írják. de valamennyit Mindenki lenyel belőle. (Patkánymérgekben is fluorid van, meg a Sarin ideggázban, csak pár példa). a Fluor igazoltan megtámadja az agyat és IQ csökkenést okoz. Rákkeltő hatású. (a nácik a koncentrációs táborokban levő ivóvízbe keverték, mert eltomptotta az agyat és könnyebb volt a foglyokat kezelni, nem lázadoztak.)
Gyakorlatilag folyamatosan mérgezzük magunkat vele a fogkrémeken keresztül, míg a poztitív hatásait nem tudták egyértelműen bebizonyítani kontrollcsoprotokkal.

Berelhetoreklamfelulet 2018.05.30. 08:06:46

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
De a vese más. A vese egy kvázi szűrőként funkciónál, ha kétszer megszűröd a vért, azzal semmi hátrányod nem lesz.
A szív viszont a vérnyomásodért felel. Ha 2 van, azzal ~2szer akkora lesz a vérnyomásod, azt meg nem bírná az érrendszered...

De amúgy te a számítógépes vírusirtóhoz hasonlítottad, ami ugyan úgy nem valami hatékony, sőt :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.30. 12:56:05

@Berelhetoreklamfelulet:

"A vese egy kvázi szűrőként funkciónál, ha kétszer megszűröd a vért"

A két vese nem sorosan, hanem párhuzamosan működik.

"Ha 2 van, azzal ~2szer akkora lesz a vérnyomásod, azt meg nem bírná az érrendszered..."

Gondolod, hogy az evolúció nem rendezte volna el a két szív dolgát. A polipnak pl. 3 szíve van, mégis megoldotta. :) (OK, nem váltják ki egymást, de akkor is van neki 3.)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.30. 12:57:34

@Berelhetoreklamfelulet:

A számítógépes vírusokat nem is évmilliók alatt fejlesztette ki az evolúció.
süti beállítások módosítása