Tízes Lista

10 érdekesség Cristiano Ronaldoról

2020. április 10. - Tízes Lista

indexkep_piros_7.jpg

Cristiano Ronaldót lehet imádni, vagy épp utálni, de az elvitathatatlan tőle, hogy ő korunk egyik legjobb focistája. Bár tény, hogy az utóbbi szezonban már kevésbé mutatta azt a formát, amit előtte évekig, de ez nem is csoda, ha azt nézzük, hogy már 35 éves. Sőt a legtöbb focista karrierje a kapusokat leszámítva 30 éves kora fölött hirtelen mélyrepülésbe kezd, de Cristiano bőven kitart. Őt a tehetsége mellett a kitartása és a munkamorálja tette azzá a focilegendává, akivé végül vált és ez szerintem tiszteletre méltó akár szereti valaki, akár nem.

 Ha inkább meghallgatnád videó formájában:

10 – CR7 múzeum

Cristiano Ronaldo számít a világ egyik legjobb és legsikeresebb focistájának, így azt hiszem legalább egyszer mindenki hallotta már a nevét élete során. Annyira sikeres, hogy szülővárosában saját múzeuma is épült, a CR7 Múzeum, amit 2013 decemberében adtak át. Az épület kívülről nem tűnik különlegesnek, sőt talán el is sétálna mellette az ember, ha alapból nem tudná, hogy mi is az valójában, mivel első ránézésre egy egyszerű épületnek tűnhet. Mindössze a múzeum falára ragasztott óriási CR7 matricák árulkodóak egy kicsit. Ami igazán odavonzza az embereket, az a múzeum épületével szemben elhelyezett három méter magas bronzszobor, ami Ronaldot ábrázolja egy klasszikus pózban: terpeszállás, karok kinyújtva maga mellett, és persze tökéletesen megformázott haj. A szobor lábánál lévő plaketten pedig az a merész kijelentés áll, hogy „a világ legjobb játékosa.” Magába a CR7 múzeumba meglepően olcsón, mindössze 5 euróért, vagyis nagyjából 1700 forintért lehet belépőt venni, a tíz év alattiaknak azonban ingyenes a belépés. Cristiano Ronaldo vitathatatlanul a leghíresebb ember a nagyjából 270 ezer fős Madeirában.

9 – Kirúgták

Ronaldo már fiatal korában, az iskolában is nagyon népszerű volt. Annyira, hogy a dolog egy kicsit talán a fejébe is szállt. 14 éves korában ugyanis megfogott egy széket, és nekidobta azt az egyik tanárának. Állítólag azért tette, mert a tanár viccelődött rajta és a családján, amiért kifejezetten szegény körülmények között éltek. Ahhoz viszont ez sem elég indok, hogy nekidobjunk egy széket valakinek, így ki is rúgták őt az iskolából. A kimenetel ellenére ez az időszak egy fordulópont volt Ronaldo életében. Az édesanyja azt tanácsolta neki, hogy ahelyett, hogy bajba keveredne, inkább a focira összpontosítson, és abban élje ki magát. Azt hiszem bátran kijelenthetjük, hogy Ronaldo megfogadta a tanácsot, ugyanis azóta a világ egyik legjobb focistájaként ismerik őt az emberek, amiért keményen meg is dolgozott.

8 – Ronald Reagan

Tudtátok, hogy Cristiano Ronaldo is egy híres emberről kapta a nevét? A portugál származású focista ugyanis 1985.február 5-én született, pont egy hónappal az után, hogy Ronald Reagan Amerikai elnök másodszor is megkezdte hivatali idejét a Fehér Házban. Ronaldo szülei régóta szerették Reagant, az édesapja már akkor nagy rajongója volt, amikor még az elnök a színészi karrierjét építette, sőt a focista szerint Reagan volt apja kedvenc színésze. A szülei azt gondolták, hogy ez egy erélyes név, és mindkettőjüknek nagyon tetszett. Teljes nevén Crisitano Ronaldo dos Santos Aveiro, így kapta nevét Amerika negyvenedik elnöke után.

7 – Híres exek

Nem meglepő módon a foci mellett a megnyerő külsejű Ronaldo a nőkkel is igen sikeresnek bizonyul. A média számos híres nővel is összeboronálta már az évek alatt, de ezek közül nem mindegyikről tudni biztosan, hogy valóban igaz volt-e a hír. 2009-ben például állítólag Paris Hiltonnal látták többször együtt bulizni és csókolózni, de a pár sosem jelentette be hivatalosan, hogy együtt lennének. A focista azt mondta, hogy nagyon jól kijöttek, és jól el tudtak beszélgetni, de sajnos nagyon messze laktak egymástól. Emellett pedig mindkettőjük nagyon elfoglalt ember, emiatt véget is ért a rövid kapcsolatuk, amely lényegében egy nyári kaland volt. Ehhez hasonlóan, fotósok hozták össze Ronaldót Kim Kardashian-nel is. A párt Madridban kapták lencsevégre, ahogy egy étterem mellett csókolóztak, de ennél többet nem nagyon tudni kettőjük kapcsolatáról. Ha volt is köztük valami, az nem tartott túl sokáig.

6 – Jótékonyság

Az emberek igen megosztó véleményen vannak Cristiano Ronaldo személyiségével kapcsolatban, de az biztos, hogy a sok jótékonykodását nem lehet nem észrevenni. Ami a legfontosabb számára, az nem más, mint a véradás. A futballista igyekszik hírnevét kihasználni, hogy felhívja az emberek figyelmét a véradás fontosságára, mivel minden véradó három másik emberen segíthet tettével egy vészhelyzet esetén. Ronaldo maga is rendszeresen jár vért adni, amikor csak teheti, és arra próbálja bátorítani az embereket, hogy ők is tegyenek ugyanígy. Még egy olyan hír is felmerült, hogy csontvelő donornak is jelentkezett, miután látta egy csapattársa gyermekének nehézségeit. Ezen kívül pénzbeli adományokkal se szokott spórolni, például nagyjából 460 millió forintból számos iskolát építtetett a Gázai övezetben. 2015-ben pedig közel kétmilliárd forintnak megfelelő összeget adományozott egy gyermekeknek gyűjtő alapítványnak a Nepáli földrengés után.

5 – Segítő barát

A híres futballista sikeréhez állítása szerint egy barátja is nagyban hozzájárult, még, amikor fiatalok voltak. Albert Fantrau és ő egy csapatban játszottak az U18-as bajnokság során, ahová egy sporttoborzó is érkezett a Madeira-i Andorhinha Akadémiáról, ahová mindketten be szerettek volna kerülni. A toborzó azt mondta nekik, hogy az kap helyet az akadémián, aki több gólt rúg a meccs során. Végül 3-1-re sikerült megnyerniük a meccset. Az első gólt Ronaldo lőtte, a másodikat pedig Albert fejelte be. A harmadik gól volt a legfontosabb, ez döntötte el, hogy ki kapja meg az egy üres helyet, és indítja be ezzel focista karrierjét. Albert jó helyzetben volt, és rálőhetett volna, de végül átengedte a labdát barátjának, így megnyerve neki azt a helyet. Mikor Ronaldo a meccs után megkérdezte tőle, hogy miért csinálta ezt, ő csak annyit felelt: „Mert te jobb vagy nálam.” Albert egyébként igazolta, hogy mindez így történt.  Azt is elárulta, hogy az ő futball karrierje véget ért az után a meccs után, és hogy munkanélküli lett. Mégis egy gyönyörű, nagy házban él a családjával, amit mind Ronaldónak köszönhet.

4 – Technika

A sztár játékos, Cristiano Ronaldo számos különleges képességgel rendelkezik, amelyek mind segítik őt abban, hogy a világ legjobbjai közé tartozzon. Lenyűgöző sebessége, és ereje mellett a technikája is páratlan. Emellett a védjegyének számító erős lövései képesek egy kicsit megremegtetni a kapusok lábait is. Ronaldo egy okos és rendkívül jól képzett játékos, aki a focipályán több pozícióban is képes kiváló teljesítményt nyújtani. Ami még ennél is lenyűgözőbb viszont, az a levegőben nyújtott teljesítménye, amit még a legjobb kosárlabdázók is megirigyelhetnek tőle. Ronaldo ugyanis mindig is képes volt az ellenfél legmagasabb védői fölé emelkedni, mivel nekifutásból 78 centiméteres emelkedésre képes. Ezzel egészen pontosan hét centiméterrel előzi le a világ legjobb NBA játékosait, ami azért valljuk be, nem kis teljesítmény tőle. Gondoljunk csak bele, mi lenne a helyzet, hogyha egy kicsivel még magasabbnak született volna.

3 – Alkat

Ronaldo amellett, hogy napjaink egyik legjobb focistájának számít rendkívüli külsejéről is jól ismert. Rengeteg óriásplakáton és közösségi oldalon is szerepelt már nagy márkanevek arcaként, ahol megmutatta kidolgozott izmait, amelyek úgy néznek ki, mintha egy képzett szobrász faragta volna ki őket. Az valószínűleg nem túl meglepő tény, hogy a focista nagyon alacsony testzsír százalékkal rendelkezik, hiszen mindenki tudja, hogy rendkívül jó formában van. Ez egészen pontosan hét százalékot jelent, ami egy elképesztő eredmény 186 centiméteres magasságához és 83 kilójához. De bármennyire nehéz lehet elképzelni, Ronaldo nem mindig nézett ki ilyen kidolgozottan, mint most. Mindig is nagyon vékony alkata volt, annyira, hogy szinte látni lehetett a csontjait is. Ez még akkor is igaz volt, amikor a Manchester United játékosa lett, majd egyszer csak teljesen megváltozott. Miután a 2006-os FIFA Világbajnokság után visszatért Angliába mintha kicserélték volna. Eltűnt a vékony kisfiús kinézet, és egy felnőtt férfi vette át a helyét. A fejlődés pedig nem csak a külsején, de a viselkedésén is megfigyelhető volt.

2 – Hihetetlen statisztikák

Akárki akármilyen véleményen is van Cristiano Ronaldóról, a tehetségében senki sem kételkedhet, ugyanis a számok önmagukért beszélnek. Már csak valakinek életében egyszer egy szezon alatt elérni ötven gólt is rendkívüli teljesítmény, és ez Ronaldónak többször is sikerült. A 2010 és 2016-os évek közötti szezonok során, tehát hat év alatt, összesen 313 meccsen vett részt. Ez idő alatt 331 gólt sikerült rúgnia, ami egy igazán lenyűgöző teljesítménynek számít. A pontos számok minden évben valahová 51 és 61 közé estek. Már az is dicséretes, ha valakinek egy évad alatt sikerül megütnie akár egy 20 gólos szintet is, de Ronaldónak a minimum 50 gól zsinórban hat éven keresztül sikerült. Ehhez hasonlót még Mohamed Salahnak sikerült produkálnia a legjobb szezonja során, amely a 2017/2018-as volt, és amin összesen 44 gólt szerzett. No meg persze az örök riválisnak, Lionel Messinek. Ez is mutatja, hogy mennyire nem egyszerű ez a feladat.

1 – Az első Puskás díj nyertese

Biztos vagyok benne, hogy Puskás Ferenc, a világhírű magyar focista neve mindenkinek ismerősen cseng. 2009-ben az ő tiszteletére alapította meg a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, vagyis FIFA, a Puskás Díjat, amellyel minden évben a szezon legszebb gólját díjazzák. A FIFA minden évben összeállít egy tízes listát azokról a gólokról, amik szerintük a legszebbek voltak és november utolsó két hetében az emberek megszavazhatják a kedvencüket ezek közül. A díjat pedig a legtöbb szavazatot kapó gól szerzője nyeri. A legelső díjra az alapítás évében sok esélyes volt, a legjobb tíz között szerepelt például Michael Essien, Andrés Iniesta és Fernando Torres is, de végül Cristiano Ronaldo került ki győztesként. Az FC Porto elleni 36 méterről lőtt góljával érdemelte ki a díjat, amit a Manchester Unitednak szerzett a Bajnokok ligája negyed döntőjében, és ezzel ő lett a legelső focista, aki Puskás Díjat kapott. A díjat egyébként a korábbi zseniális labdarúgó George Weah, és a legendás Puskás özvegye, Erzsébet adta át Ronaldónak, aki nagyon büszke lehet teljesítményére és a kapott elismerésre is.

A bejegyzés trackback címe:

https://tizeslista.blog.hu/api/trackback/id/tr5515598490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szánmonoxid 2020.04.12. 14:47:50

11. A nevét úgy ejtik: krisztiánu runáldu (merthogy portugál a szerencsétlen), ezért mindkét nevét kötőjellel kell ragozni, mivel a magyarban szokatlanul ejtett betűre végződik (a magyar az o-t soha nem ejti u-nak). Cristiano-t, Ronaldo-t, stb.

12. Tanulj meg írni, mert ez így elég szar.
A magyarban feltalálták pl. az összetett szavakat, és a vessző sem sormintaként szolgál.
És fordítani is, hogy az ehhez hasonló összelopkodott irományok ne legyenek ennyire magyartalanok a jövőben.

kpee 2020.04.12. 22:27:08

Több pontatlanság van benne, oda kéne figyelni... Pl.: A 4. ponthoz: "Ronaldo ugyanis mindig is képes volt az ellenfél legmagasabb védői fölé emelkedni, mivel nekifutásból 78 centiméteres emelkedésre képes. Ezzel egészen pontosan hét centiméterrel előzi le a világ legjobb NBA játékosait, ami azért valljuk be, nem kis teljesítmény tőle. " És az igazság egy másik indexes cikkben is olvasható" A legendás Michael Jordan a levegő ura volt a kilencvenes évek NBA-jében, 48 incses, vagyis nagyjából 122!!! centis emelkedése volt, igaz, valószínűleg nekifutásból... " Amiről ír, hogy 7 centivel jobb Ronaldo az "csak" az átlag! Bár egyértelmű, hogy az sem kis teljesítmény!
süti beállítások módosítása