Tízes Lista

10 nevetséges törvény a világból

2018. május 26. - Tízes Lista

indexkep_4.jpg

A törvények nem hiába léteznek. Nélkülük ugyanis eléggé kiszolgáltatottá válna a legtöbb ember rengeteg olyan esetben, amikor kihasználják, meglopják, vagy épp fizikailag bántalmazzák őket. De persze ahogy fejlődött az emberiség úgy fejlődtek a törvények is. Párat átírtak, hogy az új kornak is megfeleljenek, de a legtöbb törvénykönyv sok-sok új bejegyzéssel gazdagodott az évek során.

De persze mindig találni olyanokat, ami csak szimplán hülyeségnek tűnik. Úgyhogy a legviccesebbekből el is hoztam nektek ma párat.

Ha inkább meghallgatnád videó formájában:

10 – Ne legyen nagy a mellényed

Egyből az USÁ-ban kezdünk, mert hol máshol. Mondjuk amennyi érdekes ember él ott, nem is csoda, ha találunk 1-2 furcsa törvényt. Nem lehet könnyű dolga a jogászoknak, mert valaki mindig tud olyat tenni, amire nem gondoltak. És már formálódik is az új törvény.

Több furcsaságot is hoztam nektek ebből a régióból, de először New Jerseybe megyünk el, ahol a gyilkosságokat kicsit érdekesen tiltják. Persze törvénybe vésték itt is, hogy gyilkolni tilos, furcsa is lenne, ha nem tették volna. Csak, hogy van itt még valami, amivel kiegészítették.

Gondolnád, ha már létezik egy olyan törvény, hogy tilos gyilkolni akkor már nem kell kiegészítés, de itt nem így gondolták. Úgyhogy gyorsan le is írták, hogy tilos golyóálló mellényt viselni, miközben elveszed valaki életét. Értitek, mert amúgy kevésbé lenne tilos.

Bár végül is, így ha esetleg visszalőnek és eltalálnak még meg is tudják sebezni a gyilkost, nem lesz rajta semmi, ami megvédi. Mondjuk arról nem írtak, hogy sisak lehet-e rajta.

Vagy épp Snoopys póló.

9 –  Fotózni tilos

Ugorjunk is át az Egyesült Államok legkisebb államába, Wyomingba, ahol a 2006-os népszámlálás szerint mindössze 515 ezer ember élt. De azért jutott ide is hülye törvényből.

Bár itt igazából csak szimplán kiszúrtak az emberekkel, legalábbis én nem látom a rációt ebben a törvényben.

Ugyanis, ha Wyomingban nagyon rákészülsz, hogy remek természetfotókat készítesz meg kell válogatnod mit kapsz lencsevégre. A nyulakat ugyanis júniusban tilos lefotózni.

Ti értitek? Mert én nem.

Mondjuk lehet, hogy itt profi modell az összes nyúl és az éves szabadságukat ekkor adják ki. Az egész éves pózolást azért csak meg kell hálálni valamivel.

Egy régebbi törvényben az összes sportból vadászott állat esetében be volt tiltva a fotózás januártól áprilisig, de 5$ ellenében már lőhették is az emberek a képeket. Gondolom ebből alakult ki valahogy ez a törvény.

Úgyhogy, ha épp júniusban Wyomingban szembe találnátok magatokat egy igazán fotogén nyúllal jobb, ha nem kattintgattok a fényképezőtökkel.

8 – Kézenfekvő lenne

Utolsó amerikai helyszínünk következik. Na most megleptelek titeket ugye? Azt hittétek a videó nagy része itt fog játszódni. Ki kell ábrándítsalak titeket, máshol is vannak érdekes törvények.

De még így búcsúzóul akkor ugorjunk el Connecticutba, ami az Államok egyik legsűrűbben lakott állama. Hiába fekszik pici területen, ez nem gond, hiszen tudjuk, hogy sok jó ember kis helyen is elfér. De azért csak becsúszik ide pár hülye is.

A hülyéket pedig le kell szabályozni. Na meg a helyiek szerint az artistákat.

Connecticutban ugyanis tilos kézen állva átmenni a zebrán. És mielőtt megkérdeznétek, a zebra mellett se hiszem, hogy megengednék nektek.

Jó értem én, hogy veszélyes lehet, simán előfordulhat, hogy pirosra vált a lámpa, miközben te még a zebra közepén próbálod megtenni a következő lépést. És valljuk be, annyira nem könnyű átjutni az út túloldalára, ha az autók megpróbálnak elütni.

Nem tudom hány ember próbált meg így átkelni a zebrán, vagy milyen baleset következhetett be egy ilyen eset után, hogy törvénybe kellett foglalni.

Egy biztos, artistának lenni Connecticutban ez alapján nem nyerő választás.

7 – Tudd hol a helyed

Át is repülünk az óceán túloldalára és landolunk Londonban. Mert bizony a briteknél is találni olyan törvényt, amit azért meg lehet mosolyogni.

London nem egy csúnya város és ha épp elkapod azt a 10 percet, amikor nem esik jó ötlet lehet körbe túrázni, mert bőven van ott néznivaló.

Viszont fogadjatok meg egy jótanácsot. Ne a Westminster-palotát hagyjátok utoljára, vagy csak kipihenten érkezzetek. Mert, ha hulla fáradtan léptek be és sajnos meg is halnátok itt akkor van egy rossz hírem.

Azzal, hogy a Westminster-palotában halsz meg bűnt követsz el. Úgyhogy légyszi az ilyen ügyeket máshol intézd.

Arra nem találtam infót, hogy mi a büntetés, ha mégis úgy gondolod, hogy itt halsz meg, de valamiért úgy sejtem, hogy az elkövetőt ez már nem igazán fogja érdekelni.

6 – Fura házasság

Na de irány a romantika egyik központja, Franciaország. Bármennyire is imádtam volna, sajnos nem baguette-el kapcsolatos törvényt hoztam nektek. Azért az lett volna az igazi.

De, ha már a romantika egyik központja az ország, akkor annyira nem meglepő, hogy részben ezzel kapcsolatos a törvény is. Csak mondjuk egy kis morbid csavarral.

Franciaországban ugyanis teljesen legálisan hozzámehetsz egy halotthoz. Iiiiigen, instant özveggyé válhatsz egy házassággal. Hát nem remek?

A törvény amúgy még 1959-ből származik, amikor egy gáthiba miatt az áradás 420 embert megölt Dél-Franciaországban. Egy terhes nő vőlegénye is a baleset áldozata lett és a nő annyira rossz lelki állapotban volt, hogy az akkori elnök beiktatta a törvényt, amivel engedélyezte a házasságukat.

Persze ez nem csak úgy megy, hogy találsz magadnak egy hullát és eldöntöd, hogy mostantól házasok vagytok. A hatóságoknak bizonyítékra van szüksége arról, hogy a haláleset előtt már terveztétek a házasságot.

5 – Vigyázz hova lépsz

Gondolom megtörtént már veletek, hogy chillesen sétálgattatok és nem is igazán figyeltetek arra, hogy hova léptek. Csak mentetek előre, miközben az agyatok máshol járt.

És egyből be is következett a baj, beleléptetek egy jó kis kutyagumiba, pocsojába, vagy bármi olyanba, ami után a cipőtök már nem néz ki olyan jól.

Megnyugtatlak titeket, ez még a jobbik eset, mert, ha Thaiföldön nem figyelsz arra, hogy hova lépsz könnyen bajba kerülhetsz. Ugyanis ott tilos pénzre lépni.

Ennek az oka pedig elég egyszerű és ilyen szinten érthető is a törvény. Az ottani pénz ugyanis a királyukat ábrázolja és azzal, hogy rálépsz a ki tudja mennyire koszos cipőddel a helyi kultúra szemében megalázod.

A királyt pedig soha sehol nem volt okos dolog megalázni, vagy épp sértegetni.

Az viszont más kérdés, hogy ezt hogy tartatják be, hogy mennyi a tűréshatár, ha a rendőrök látják, hogy teljesen véletlen léptél rá egy bankjegyre.

Gondolom a turiknál annyira nem veszik ezt szigorúan, de ki tudja. Jobb vigyázni.

4 – Csendes éj

Régóta szerettél volna megtanulni valami hangszeren játszani és végre eljutottál oda, hogy vegyél is egyet?

Minden vágyad, hogy óriási virtuózzá válj és éjjel nappal gyakorolni szeretnél?

Németországban élsz?

Na akkor van egy rossz hírem. Egy cseppet le lesz korlátozva a gyakorlási időd, vagy, ha épp ezt nem tartod be nem a hangszeredet, hanem a börtön rácsait fogod markolni este. Jó esetben.

Jó persze ennyire nem durva a helyzet, de tény, hogy Németországban törvény korlátozza, hogy mikor játszhatsz a hangszereden. Ez a törvény főleg a társas házak és a lakóparkok lakóira vonatkozik, nehogy egymás agyára menjenek.

Úgyhogy, ha Németországban nagyon nyűzni szeretnéd a hangszered, akkor azt légyszi reggel 8 és dél, illetve délután 2 és este 10 között tedd, különben baj lesz. De persze ez még túl általános szabály lenne, úgyhogy különböző hangszerekre is vannak korlátozások, nehogy csak úgy belekezdjetek egy szimfonikus zenekari koncertbe.

Végül is valamilyen szinten meg tudom érteni, valószínűleg én se örülnék annak, ha éjfélkor beindulna egy Despacito feldolgozás a szomszédban, de hogy ezt külön törvénybe is kelljen vésni.

Egy sima csendháborítás nem volt elég?

3 – Magányos hal

A legtöbb embernek gyerekként van valamilyen háziállata. Most az, hogy ez kutyát, macskát, halat vagy épp valami egyebet jelent már más kérdés.

De tény, hogy amíg a legtöbb szülő nem szeretne kutyát, mert sok gond van vele, kezdve a rendszeres sétáltatással és takarítással, na meg a néhanapján szétrágott papucsokkal, amikkel nyilván nem a gyerek fog foglalkozni, addig más, kevésbé problémás állatokra könnyebben igent tudnak mondani.

Mint mondjuk egy aranyhalra. Csak arra épp Svájcban a hatóság mond nemet, legalábbis, ha tényleg csak egy aranyhalat akartok venni.

Ugyanis 2008 óta törvény tiltja az aranyhalak magányos tartását. Végül is csak a világ nagy része tartja így otthon az aranyhalát, de nem gond. De mi az oka ennek?

Az, hogy a halak ugyanúgy társas lények, mint sok más állat és eszerint kegyetlenség lenne egyedüli életre kárhoztatni szerencsétlen aranyhalakat. Hiába veszel neki az akváriumba kis kastélyt, kincses ládikót meg mindenféle díszt, a tárgyak nem pótolják a haverokat.

2 – Szabad szellem

Na de vissza Thaiföldre, mert egy látogatás nem elég ezen a különleges helyen. Hiába volt furcsa már a pénzes törvény is, találtam itt egyet, ami azért egy szinttel magasabbra teszi a lécet.

Ugyanis Thaiföldön nem túl legális, ha alsónemű nélkül mész ki az utcára. Oké megértem, hogy jól esik a szabadság odalent, de arrafelé ezt annyira nem díjazzák.

Valószínűleg higiéniai okai lehettek ennek a törvénynek, de ki tudja.

Viszont felvetődik a kérdés, hogy ezt hogy tartatják be, vagy épp hogy ellenőrzik. Szúrópróba szerűen odamennek emberekhez a rendőrök és benéznek a nadrág, vagy épp szoknya alá?

Nem hinném, hogy ennyire komolyan gondolják, csak egy jótanács. Ha már az alsóneműt elfelejtetted a nadrághúzás mindenképp jusson eszedbe. Elég hamar lebuknál nélküle.

1 -  Mennyi az idő?

És akkor így utoljára még ugorjunk el a spanyol fővárosba, Madridba. Mert bizony ide is kijutott egy nevetséges törvényből.

Rengeteg módon kerülhetsz olyan helyzetbe, hogy nem tudod épp mennyi az idő. Az, hogy szinte mindenki zsebében ott lapul egy telefon nyilván segített ezen, de tudjátok mi jó megoldás még? Egy karóra.

De persze megeshet, hogy otthon hagyod a karórád, lemerül az okostelefonod és a közterületen, ahol épp vagy pont nincs egy óra se. Mit csinálsz ilyenkor, ha mégis szeretnéd tudni, hogy mennyi az idő? Hát persze, megkérdezel valakit.

Csak, hogy ha ezt egy Madridi köztéren délután 3:29 és 6:47 között teszed meg, akkor már bűnöző is lett belőled. Ugyanis ezt törvény tiltja.

Persze, ha csak azért kérdeznéd meg, hogy mennyi az idő, hogy nehogy törvényt sérts azzal, hogy megkérdezed mennyi az idő az nem kifogás, ugyanúgy egy mocskos bűnöző lettél. Gratulálok.

A bejegyzés trackback címe:

https://tizeslista.blog.hu/api/trackback/id/tr2513995766

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bírói önkényuralom kialakulása 2018.05.28. 10:20:21

Ha a hatalomnak nincs semmilyen kontrollja, illetve csak is saját maga, akkor a rendszer törvényszerűen önkényuralomba torkollik. - Bírói Önkény Ellen mozgalom

Trackback: Bírói Etikai Kódex áltudományos 2018.05.28. 10:20:00

A Bírói Etikai Kódex önmagában botrányos. Az áltudományos szervezetek és a szélsőséges vallási szekták színvonala szerint íródott. TEKINTÉLYELVEKET és NEM JOGOT ÉS JOGSZERŰSÉGET VÉD! "kollégái által hozott döntéseket egyéb módon sem bírálja" Pedig a ...

Trackback: Bírőnői bugyik 2018.05.28. 10:19:41

  Belügyminisztériumi sms: Ha négy bugyija van csak, akkor pénteken a csütörtökit fordítsa ki és úgy vegye fel!

Trackback: Makranczi Zita bíró elmebeteg! 2018.05.28. 10:19:12

"Makranczi Zita jelentette ki - a Pesti Központi Kerületi Bíróságon -, hogy az objektív mérce szerint nem alkalmas a becsület csorbítására az, ha valakiről azt állítjuk, hogy elmebeteg. Ez ugye értelemszerűen őrá is érvényes. " - Igen ezzel is telje...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lakatos Gábor · http://asimov.blog.hu 2018.05.27. 11:58:59

Viccesek, de nem mindegyik hülyeség.
A 4.-el teljes mértékben egyetértek. Egyáltalán nem árt kiemelni, hogy a hangszerhasználat is lehet csendháborítás...
A 3.-nak is van alapja. Igenis, az állatoknak is meg kell adni a megfelelő tiszteletet és ebbe az aranyhalak is beletartoznak. Lehet, hogy sokan nem is tudják, de már gömb akváriumban sem lehet őket tartani...

Unerwünschter Gast 2018.05.27. 12:13:30

Nem ártott volna a forrásokat is megnevezni, nehogy a legtöbb esetben "urban legend" legyen. Vagy megnevezni a hátteret is, mint a francia házassági törvény esetében.

Az angolszász országokban precedensjog van, amit az európai ember kevéssé ért. Az adott ügytipusban hozott első ítélet törvénnyé válik. Az európai jog ezt máshogy oldja meg.

A kézenállva zebrán átmenni eset valószinüleg egy precedensértékű itéletből származik. Az európai jog ezt elintézi a forgalom akadályozása címszóval. Aminek a tartalmát az itélkezési gyakorlat adja meg.

A német és a magyar jog hasonló. De valamiért szükségesnek látták a csendháborítás részletezését, mert nem akartak teljesen teret adni a bírói mérlegelésnek.

Libidó 2018.05.27. 12:16:07

A helyesírás nem a barátod

Fredddy 2018.05.27. 12:52:41

A wyomingi vadfotózási tilalom célja, hogy az emberek ne zavarják a vadakat a téli és tavaszi kritikus időszakban. A szarvasfélék számára a zavarás akár halálos is lehet, mert ilyenkor le vannak gyengülve és a kérődzés miatt sok időt kell(ene) egy helyben tölteniük. Viszont télen lehet a legjobb fotókat lőni a csapatokba verődött állatokról. Az 1921-ben született törvényt egyébként már visszavonták, ki tudja, mikor.

vackor1 2018.05.27. 15:13:47

Látom, hogy már megírták , de annyira visszás ( majd' visszatetsző.. ) , hogy űbermenők vagyunk, mert nem bírjuk leírni MAGYARUL , hogy pl. nyugodtan sétálunk, Uram bocsá' : andalgunk , bóklászunk, stb...., nem, nekünk "chillesen" kell sétálnunk, de pár szóval ez után belelépünk egy pocsojába ( sic! ) ...

Mire jó ez ? Ehhhhhhhhhhhhhhhhh......

Tronolok 2018.05.27. 19:04:24

tudom hogy csak 1 feedback, de szanalmasnak tartom a poszt stilusat..

pajaci 2018.05.27. 19:07:58

@Libidó: Neked meg a nem kötözködés.

szombi 2018.05.28. 01:36:08

Wyoming mint legkisebb állam? Érdekes lenne. Rhode Island talán lelóg a térképről? Vagy csak Delaware-től nem látszik, mekkora?

GGy 2018.05.28. 09:07:30

baguette-TEL, bazmeg, jegyezzétek már meg!!!

Denton85 2018.05.28. 09:24:40

Nem tudtam végigolvasni. A stílusa is béna, idegesítő, rizsázik a semmiről a lényeg helyett.
Ráadásul a szemem is kifolyik a szar betűstílus miatt.

devilstrueface 2018.05.28. 09:48:10

@szombi: az a mondat folytatódik is.

hogy nagy vagy kicsi egy ország az nem kizárólag a területnagyság döntheti el, sokan ezt sokan a népességet értik alatta.
egyébként alapvetően én is jobb szeretem a területre értelmezni ezt, de, ha nincs odabiggyesztve, hogy "legnagyobb/legkisebb területi kiterjedésű"vagy "legnagyobb/legkisebb lélekszámú" és a mondat később rendezi, akkor ez így alapvetően okés.

medvegy 2018.05.28. 10:16:02

Van ezeknél a törvényeknél hülyébb is.

Például Ománban és még tucatnyi más országban megkövezés általi halál jár az ateistákra, mert nem vallásosak. (a legtöbb ország persze iszlám)

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2018.05.28. 10:16:21

Bírói Önkény Ellen mozgalom facebook oldala megosztotta az írást

www.facebook.com/BiroiOnkenyEllen

Tízes Lista 2018.05.28. 10:45:54

@vackor1: Nekem ez a szava-járásom, ez van. :)

vackor1 2018.05.30. 08:58:18

Nem én vagyok az etalon :) , természetesen mindenki úgy kommunikál, ahogy akar , max. mások véleményezik.. :))
süti beállítások módosítása