Tízes Lista

10 hihetetlen módon elkészült találmány

2018. május 14. - Tízes Lista

indexkep_1.jpg

Tudtad, hogy a legtöbb találmány totál random látott napvilágot, vagy legalábbis közel se arra használjuk, amire eredetileg szánta a feltaláló? De még mielőtt elbíznád magad, hogy te lehetsz a modern kor Edisonja, vagy Teslája ki kell ábrándítanom, azért a legtöbb esetben a feltalálók gőzerőkkel dolgoztak valamin, amit forradalminak hittek. De elég egy rossz mozdulat és máris kész a baj, vagy esetünkben a nem várt találmány.

Ha inkább meghallgatnád videó formájában:

10 – Webkamera

Külföldön vannak a szeretteid? Vagy csak szimplán ritkán látod a barátaidat? Semmi gond, csak előkapod a Skypeot vagy FaceTime-ot és már egyből láthatod is őket élőben. A 90-es évek elejéig azonban nem volt ilyen egyszerű, muszáj voltál találkozni velük, ha látni akartad őket.

Akkor ugyanis megszületett a mai webkamera elődje, amit nem éppen élő csevegésre terveztek. A Cambridge- i egyetem dolgozói csupán csak a kávéfőzőt akarták figyelni vele, hogy mikor lesz kész a kávé, no meg hogy ki nem töltötte újra. Hát igen, mindig az emberi lustaságból születnek a legnagyobb találmányok.

Mondjuk tény, hogy ez a webkamera még nem volt tökéletes, percenként csupán 3 db képet készített, amit közel se mondhatunk élő videónak, de mégis ez vezetett egy olyan eszközhöz, ami ma már nélkülözhetetlen.

9 – Slinky

Ahh édes nosztalgia. A Slinky gyermekkorunk egyik legjobb időrabló játéka volt és biztosra veszem, ha valaki meglátott egy ilyet, akkor ő is akart egyet. Így voltam ezzel én is, de mi van, ha azt mondom, hogy ezt a játékot nem is szórakoztatásra találták ki?

Az 1940 – es években Richard James gépészmérnök egy olyan megoldást próbált kifejleszteni, amivel a hajók még viharos vizeken is képesek egyensúlyban maradni és ezzel az eszközzel próbálta figyelni a hajók mozgását. A fejlesztése közben azonban véletlen leverte a polcról, és nézte, ahogyan szépen lassan „elsétál”. Na, pont ilyen véletlenek kellenek ahhoz, hogy egy korszakalkotó találmányból minden idők egyik legnépszerűbb játéka lehessen.

8 – Fokhagymás tekercs

Tegye fel a kezét, aki imádja a fokhagymás kenyeret vagy a fokhagymás tekercset! Nem csoda, hiszen elég király dolog mindkettő, amikből magukban is meg tudnék enni egy teherautónyit. De fogadjunk, hogy nem tudtátok, hogy igazából a fokhagymatekercs nem egy pék hosszas próbálkozásait követően született meg, hanem egyszerűen a pizzériák nem akartak annyi maradék tésztát a kukába vágni.

Egyszerűen csak fogták a maradék pizzatésztát, amit a nap végén kukázni kellett volna, megkenték egy kevés fokhagymakrémmel, ami szintén maradt a hűtőben és voila. El is készült a világ egyik kedvenc kajája.

Mondjuk az szerintem durva, hogy Amerikában a pizza mellé eszik. Mert értitek, ha már maradék pizzatésztából csinálják, akkor a pizzával együtt kell eladni.

Nem kell a pizza? Tessék, itt van kicsit átgyúrva, jó étvágyat!

7 – Ejtőernyő

Ha szeretnél egy kis adrenalint, akkor szerintem az egyik legjobb módja, ha fogod magad és kiugrasz egy repülőből. Na jó, nem csak úgy simán, hanem persze egy ejtőernyővel a hátadon. De gondoltátok volna, hogy a tervezésénél semmi köze nem volt a repülőkhöz?

Az ejtőernyő megálmodója már majdnem egy évszázaddal azelőtt feltalálta az ejtőernyőt, mielőtt a Wright fivérek fejéből kipattant volna a repülő. Méghozzá azért, hogy ez legyen a menekülési opció az égő épületekből. Azért azt ma megnézném, hogy égő épületekből ejtőernyőkkel ugrálnak ki a munkások.

Erre azonban nem került sor, viszont a találmány az első „bevetése” 1793-ban történt, amikor Jean-Pierre Blanchard kiugrott az égő hőlégballonjából majd sikeresen földet ért.

6 – Filet-O-Fish

Lou Groen egy cincinnati-beli McDonald’s üzemeltetője közel járt ahhoz, hogy bezárja éttermét, melynek környékén többségében római katolikusok laktak. Ők ugyanis péntekenként egy másik vendéglőt részesítettek előnyben, mivel aznap nem esznek húst. Megfigyelte, hogy a közeli autóvendéglőben halas szendvicset is felszolgáltak, ami a logika ellenére nem számít húsételnek a katolikus vallás szerint. Groen úgy gondolta, ha pénteken nem esznek nála a vendégei, valószínűleg a többi napokon sem térnek vissza, így létszükséglet volt számára, hogy mielőbb új terméket vezessen be.

Sikerült meggyőznie a McDonald’s vezetőit, hogy kipróbálhassa éttermében a halas szendvicset, ami a pénteki bevételét ötszörösére, az összforgalmát pedig 30%-kal növelte meg.

A heteken át tartó tesztelést, és a megfelelő halfajta kiválasztását követően megszületett a tőkehalból készült, tartármártással és cheddar sajttal ízesített halas szendvics, amely kihúzta a bajból, és újra sikeressé tette Lou Groen-t.

5 – Flamin’ Hot Cheetos

Richard Montanez egy közönséges portás volt, aki a Laysnél dolgozott. És mint minden portás, aki egész nap halálra unja magát, szabadidejét szívesen töltötte a gyár többi munkásával.

Őt azonban érdekelte hogyan is működik ez a nasi gyártás, ezért próbálta megtanulni a gyártási folyamatokat és mindeközben ráeszmélt, hogy a Latin közösségnek nincs is semmi Cheetos íz szánva. Szüneteiben egy rossz géppel sikerült neki sajt mentes Cheetos-t előállítani, amelyet miután hazavitt, megszórt egy kis chili porral.

A családjának nagyon bejött ez az új íz, ezért felvette a kapcsolatot a vállalat vezérigazgatójával és a többi már történelem. 1991-ben, a kiadása évében már több ilyen Cheetost adtak el, mint sajtosat. A portás most már a cég egyik értékesítési alelnöke. Ez aztán a sikersztori!

4 – Gumilövedék

Remélem még senkit nem lőttek meg gumilövedékkel közületek, mert azt mondják, majdnem ugyan olyan fájdalmas mintha igazi golyót kapnál. De akkor mi értelme, ha ugyan úgy sérülést okoz? Oké, nem éppen halálos, de okozhat maradandó károka is.

Nos, ezt eredetileg úgy tervezték, hogy a földre kell lőni, majd onnan visszapattanva eltalálja az illetőt. Így nem okozna sérülést, csupán éles fájdalmat, de erre a felhasználási módra sajnos soha se került sor.

1970-ben alkalmazták először, Észak Írországi tüntetők ellen, és ma is hasonló célokra használják.

 

3 – Tea filter

Íme, még egy olyan háztartási eszköz, ami a puszta véletlennek köszönheti létezését.

1908 körül egy amerikai tea kereskedő úgy gondolta, hogy a nagyobb kereslet reményében elkülöníti a különböző ízű teákat, így azokat kis zsákokba rakta a már megszokott dobozok helyett. Gondolta, hogy majd szépen kinyitják a kis zsákokat és beleöntik a port a vízbe, de ehelyett a vásárlók zsákostól rakták bele. És „voilá”, kész is a tea filter.

Egy generációnyi teakészítési folyamat változott meg egy szempillantás alatt… Az USA át is vette ezt a változást, de érdekes hogy a legnagyobb teázók a világon, a Britek csak a 60 as évek után vették át ezt a szokást.

A találmány sikerét jelzi az a 165 millió filter, amit csak a Britek elhasználnak naponta.

2 – Póló

Manapság elég nehéz elképzelni azokat az időket, amikor egy olyan alap dolog nem létezett, mint a póló, amit ma mindenki, de tényleg mindenki használ. De nem is olyan régi, mint gondolnátok, csupán 1904-ben terjedt el.

Agglegényeknek tervezték, akiknek feltehetően kevés varrási tapasztalatuk volt feleség híján. És milyen igazuk volt, sokkal könnyebb le-fel venni, mint egy inget, na meg sokkal kényelmesebb is. Éppen ezért a Cooper Underwear Company az agglegények aláöltözőjének nevezte el.

Ez legyen az élő példa mindenki számára, hogy egy ilyen egyszerű dolog hogyan változatja meg a világot.

1 – Silly String

Gyerekkorunk másik nagy kedvence volt a Silly String, vagy ha így nincs meg a dobozos sprayszerűen fújható zsinórszerű izé. Ugye egyből közelebb vagytok hozzá? Ha lehet ilyet mondani ez volt a tökéletes fegyver. Egy pillanatra úgy érezhettük magunkat, mint az akciófilmekben: kirohantunk egy szál fegyverrel, majd szó szerint nyomtuk, ami a csövön kifért. 

És hogy miért is ez kapta meg az első helyet a listán? Talán azért is, mert ez áll legmesszebb attól, amire eredetileg használni akarták. A Silly Stringet ugyanis a vegyész Robert P. Cox és a feltaláló Leonard A. Fish találta fel, de eredetileg orvosi célokra akarták felhasználni. Egy olyan anyagot próbáltak feltalálni, ami kispriccelése után azonnal megkeményedik. A tesztelések során rá is akadtak egy ilyenre, amely hosszú vékony csíkká keményedett meg. Ez annyira megtetszett nekik, hogy úgy döntöttek, inkább gyerekjátékként próbálják forgalomba hozni. És milyen jól döntöttek: világszenzáció lett.

A bejegyzés trackback címe:

https://tizeslista.blog.hu/api/trackback/id/tr10013908472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pootj 2018.05.16. 19:46:37

Ezt honnan fordítottad? Nem ismerek emnert aki slinkynek mondta volna a kukacot illetve a string spray se elterjedt idehaza. Arról nem is beszélve, hogy a teafilteres sztorinál csak a lényeg maradt le, miszerint ezek eredetilwg termékminták voltak.
süti beállítások módosítása