Tízes Lista

10 érdekesség Ausztriáról

2020. április 04. - Tízes Lista

indexkep_piros_3.jpg

Ausztria mindig is nagyon fontos volt a magyarok számára, hiszen nem csak a szomszédaink, de a köznyelv szerint a sógoraink is. A történelmünk több ponton is összekapcsolódott, sőt egy időben egy országot alkottunk velük az Osztrák-Magyar Monarchiában. Bár nem volt mindig felhőtlen ez a kapcsolat a végére csak pozitívba fordult át a mérleg és manapság már többnyire csak pozitív gondolataink vannak a nyugati szomszédunkról. Pont ezért is érdemes minél többet megtudnunk róluk.

 Ha inkább meghallgatnád videó formájában:

10 - Belső ellenség

1788 szeptemberében történt az eset, amikor egy sor félreértés következtében az osztrák hadsereg saját magával kezdett harcba. A nagyjából 100 ezer fős sereg Karánsebes, a mai Románia területén található város körül állított fel tábort és elkezdték ellenőrizni a területet az Oszmán hadsereg emberei után kutatva. Őket nem találták, ellentétben románokkal, akik itallal kínálták a fáradt huszárokat, ők pedig el is fogadták azt. Nem sokkal később a gyalogság is megérkezett, és ők is italt követeltek maguknak. Mivel nem kaptak, így egy vita kezdett kialakulni, ami odáig fajult, hogy egyszer csak az egyik katona leadott egy lövést, amivel elindította a harcot. Eközben valaki elkiáltotta magát, hogy „törökök, törökök” így az osztrák katonák elrohantak azt gondolva, hogy megtámadták őket. Ez a zavarodottság a táborban is tovább folytatódott, a katonák ott is egymást lőtték. Az ott alvó emberek pedig erre ébredve inkább elmenekültek, ahelyett, hogy kiderítették volna mi is történik. A katonák minden egyes árnyékra rálőttek, mivel mindenre azt gondolták, hogy az Oszmán sereg embereit látják, pedig a valóságban csak egymást támadták. Két nappal később, amikor az Oszmán sereg ténylegesen megérkezett, már csak a sebesülteket és a halottakat találták ott, és kihasználva a helyzetet, könnyen elfoglalták a várost.

9 - Jégbarlang

1879-ben fedezték fel először a bejáratot a világ legnagyobb feltárt jéglabirintusához, amely Ausztriában található. A közel ötven kilométeres képződmény, eredeti nevén Eisriesenwelt, vagyis A jég óriások világa Werfen falutól nem messze található. A kialakulása egy érdekes folyamat, amely során a tavasszal megolvadó víz beszivárog a sziklákon keresztül a barlangba. Miután pedig leért a hideg és fagyos alsóbb részekbe, a víz megfagy, és lassanként gyönyörű jégképződményekké alakul. Ez a lenyűgöző látványosság májustól egészen októberig nyitva tart a látogatók számára is. A kicsit több mint egy órás túrához a látogatóknak lámpákat is adnak, majd lehetőséget kapnak a barlang nyújtotta látványosságok megtekintésére is. Az egyik legnagyobb jégtömeg, a közel 23 méter magasra felnyúló Nagy Jég Töltés. A még jobb hatás érdekében ezek a jégképződmények néha magnézium fénnyel vannak kiemelve. Ha valaki a környéken jár, ezt semmiképpen sem érdemes kihagyni.

8 - A zene hazája

Tudtátok, hogy Ausztria az az ország, amelyet gyakran a zene hazájaként emlegetnek? Ez azért van így, mivel rengeteg híres zeneszerző neve kötődik hozzá, akik változatos módokon, nagyban befolyásolták az Európai zenetörténetet. Legfőképpen a főváros, Bécs a zene fejlődésének központja, amely már egészen a 16. századtól kezdve jelentős kulturális befolyással rendelkezett. A zenében betöltött szerepe pedig annak köszönhető, hogy a Habsburgok pártfogása nagyban vonzotta a zeneszerzőket a 18-19. században, így lett Bécs városa Európa klasszikus zenei központja. Olyan nagy nevek köthetőek ide, mint például Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, vagy Johann Strauss II. Ezek a nevek valószínűleg mindannyiunk számára ismerősen csengenek.

7 - Ausztria nem támogatja az atomenergiát

Habár ez nem mindig volt így, de a 90-es évek végén az osztrák parlament úgy döntött, hogy az ország többé nem támogatja az atomenergiát. Az 1960-as években még másképp álltak a dologhoz, a kormány akkor kezdett bele egy nukleáris energia programba, és elrendelték egy atomerőmű megépítését is. Ez 1972-ben kezdődött meg, amikor a német KWU nevezetű cég hozzálátott a Zwentendorf Nukleáris Atomerőmű megépítéséhez. A kormány azt is fontosnak tartotta, hogy oktassák az embereket a nukleáris energia előnyeiről és a biztonsági eljárásokról egyaránt, így két évvel az erőmű megnyitása előtt kampányba kezdtek. Az emberek nem fogadták túl pozitívan a híreket, és ez nyilvános vitákhoz és tiltakozáshoz vezetett a Zwentendorf atomerőmű ellen. A nyitás tervezett évében, 1978 Decemberében az osztrák parlament végül úgy döntött, hogy tíz évre, vagyis egészen 1988-ig betiltja a nukleáris energia felhasználását az országban. A törvény egyébként azt is tiltja, hogy tároljanak, vagy akár az országon keresztül szállítsanak bármilyen nukleáris anyagot. Végül pedig ez ahhoz vezetett, hogy 1997 júliusában Ausztria olyan törvényt hozott, amely megtartja álláspontjukat, és továbbra sem támogatják az atomenergiát. 

6 - A világ legrégebbi állatkertje

Az 1752-ben létrehozott Schönbrunn-i állatkert a kezdetekben csak a császár számára volt fenntartva, és csak 1779-ben nyitották meg a nagyközönség felé, akkor még ingyenes belépést biztosítva a látogatóknak. II. József Német-Római császár volt az első olyan ember, aki utakat szervezett Afrikába és Amerikába, hogy állatokat vihessen az állatkert számára, így érkezett meg az első zsiráf 1828-ban. Az első világháború idejére már nagyjából 712 különböző faj élt ott, összesen pedig körülbelül 3500 állat. Sajnos a háborúk alatt ez a szám jelentősen csökkent az ellátmány hiánynak és a bombázásoknak köszönhetően. Végül az állatkert igazgatójának sikerült újra felfejlesztenie a létesítményt, de az 1980-as években pénzügyi gondokkal is meg kellett küzdeniük, ami egészen 1992-ig elhúzódott. A megoldás végül az lett, hogy az állatkert privát kézbe került, azóta pedig a megemelt belépő áraknak köszönhetően további fejlesztéseket és felújításokat is el tudtak végezni. Ma már a világ számos pontjáról érkeznek emberek Bécsbe, hogy meglátogassák a világ legrégebbi, de ennek ellenére modern állatkertjét.

5 - Zászló

Az osztrák zászló kialakulásának történelmi háttere van, amely visszavezethető egészen az 1100-as évekhez. A zászlón eredetileg is három vízszintes csík volt látható, de ezek akkoriban még a narancssárga, fehér és kék színek voltak. Ezt a színkombinációt a Babenberg dinasztia címeréről mintázták, majd a legenda szerint ezt később V. Lipót herceg miatt változtatták meg, aki szintén a családhoz tartozott. A legenda szerint Akkó városának ostroma alatt, amely 1189-től 1191-ig tartott egy komoly csata következtében a herceg fehér köpenye vérben úszott. Csak az öve alatti rész maradt hófehéren, ami akkor vált láthatóvá, miután azt levette. Ekkortól kezdve használják az osztrákok a piros - fehér - piros színkombinációt a zászlójukon, V. Lipótnak köszönhetően. Annak ellenére, hogy ezt a színkombinációt a Babenberg dinasztia tagjai már egészen 1105-től kezdve használták, a zászló hivatalossá csak 1230-ban vált.  

4 - A legrégebbi étterem

Ausztria mindig tartogat valami izgalmasat az oda látogatók számára, és ebbe természetesen az étkezés is beleszámít. Ugyanis itt található egész Európa legrégebbi étterme, a St. Peter’s Stiftskeller, amelyet még 803-ban a Bencés szerzetesek alapítottak Salzburg városában. Az étterem elhelyezkedése is elég különleges, mivel sziklákba vájták a neki szánt helyet, ami egy vár alatt található nem messze a Szent Péter Katedrálistól. Az étterem az évek során számos olyan híres embert is vendégül látott már, mint például Napóleon, vagy Mozart. Emellett pedig több lehetőséget is kínálnak, hogy az oda látogatók mindenképp jól érezzék magukat. Az étterem egy fenti résszel is rendelkezik, ahol az emberek a kiváló ételeken kívül akár egy Mozart koncertet is élvezhetnek. Az étlap is kiváló és változatos, tele az osztrák konyha specialitásaival, így, ha valakit ezek is érdekelnek, akkor ez az étterem mindenképp kerüljön fel a bakancslistára.

3 - Síparadicsom

Az köztudott, hogy Ausztria egy nagyon ideális hely a síelni vágyó emberek számára, de azt talán kevesen tudják, hogy ez nem csak az ország földrajzi adottságai miatt van így. Ausztria területét az Alpok uralja, ami rengeteg jó helyet biztosít a síelőknek, de ezen kívül nagyon fontos a sípályák nyújtotta nagy választék a létesítmények és látnivalók terén. Minden oda látogató megtalálhatja a számára legjobb lehetőségeket, mivel nem csak családbarát, de akár bulizásra, vagy csak egy kis kikapcsolódásra is megfelelő helyet is lehet találni. Ausztria területén nagyjából 400 sípálya található, ami igazán tökéletessé teszi a téli sportok szerelmesei számára. A téli időszakban Tirol tartomány szerepel a legnépszerűbb úti célok között, de sípályák Burgenland kivételével, az ország egész területén megtalálhatóak.

2 - Gyönyörű tájak

Ausztria jogosan híres gyönyörű tájairól, hiszen az Alpok hegyvonulata nagyjából 62%-ot foglal el a területéből. Nagyjából 13 olyan csúcs található az országban, amely 3000 méter felett helyezkedik el, és 34 olyan, amely 2000 méter felett. Ezek között van Ausztria legmagasabb, valamint Európa második legmagasabb és legkiemelkedőbb csúcsa is, a 3798 méter magasra nyúló Grossglockner. Emellett egyébként Ausztriában, vagyis pontosabban Salzburgban található Európa legmagasabb vízesése is, a 380 méteres Krimmler Vízesés, amely csupán egy a sok természeti csoda közül, amellyel az ország büszkélkedhet. Az ott lakók egyébként nagyra becsülik gyönyörű környezetüket, és nagy figyelmet fordítanak a védelmére, ezt az is nagyon jól mutatja, hogy az országban termelt hulladék több mint felét újra is hasznosítják.

1 - A Bécsi Fiúkórus

Ausztria a lenyűgöző tájak és a régi dolgok mellett sok minden mással is büszkélkedhet. A művészetek terén egészen a mai napig kiemelkedőek, ugyanis a főváros ad otthont a világhírű Bécsi Fiúkórusnak. Az egész 1498-ban kezdődött, és az akkor 24-26 fős kórus a templomi misékhez biztosított zenés kíséretet. Emellett pedig a császári udvarban is énekeltek, amely akkoriban még nem rendelkezett saját kórussal. Az évek során rengeteg neves ember dolgozott velük, beleértve Mozartot is. Az 1900-as években viszont, az Osztrák birodalom bukása után az udvari kórust feloszlatták, majd 1924-ben az akkori rektor, Josef Schnitt által alakult meg a Bécsi Fiúkórus. Ez azóta már egy profi zenés társulattá alakult, amely száz 9 és 14 év közötti fiúból áll, akik turnéjuk során 300 koncertet adnak évente.

Források:

https://karolinapatryk.com/austria-interesting-facts/

https://www.worldatlas.com/articles/the-10-most-interesting-facts-about-austria.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Kar%C3%A1nsebes

https://www.austria.info/us/salzburg/the-world-s-largest-ice-caves

https://en.wikipedia.org/wiki/Music_of_Austria

https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_energy_in_Austria

https://www.tourism-review.com/travel-tourism-magazine-worlds-oldest-zoo-is-in-austria-article1326

https://www.tripadvisor.co.hu/ShowUserReviews-g190441-d793027-r131448954-St_Peter_Stiftskulinarium-Salzburg_Austrian_Alps.html

https://traveltoaustria.info/austria-the-alpine-winter-sports-paradise/

https://en.wikipedia.org/wiki/Vienna_Boys%27_Choir

https://www.patriotwood.com/blogs/news/17943449-the-5-oldest-country-flags-in-the-world

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tizeslista.blog.hu/api/trackback/id/tr215581138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása