Tízes Lista

A 10 legsokkolóbb halál amit sorozatokban láthattunk

2018. május 02. - Tízes Lista

indexkep.jpg

Mindenkinek megvannak a kedvenc TV-s karakterei, legyen az Peter Griffin a Family Guyból, Sheldon az agymenőkből, vagy épp bárki a Trónok Harcából. Mondjuk az utóbbival vigyáznék, az évek során megtanultuk, hogy nem a legjobb ötlet megszeretni egy karaktert, mert hamar csúnya vége lehet.

De nem csak itt, de más sorozatokban is sokkolni tudnak az írók egy karakter meggyilkolásával.

Ha inkább meghallgatnád videó formájában:

10 – Zoe Barnes – Kártyavár

A Netflix Kártyavár című sorozatának a második évada valljuk be elég durván kezdődött. Sok mindenre lehetett számítani az első évad után, de erre egy pillanatig se gondoltam volna.

A sorozat egyik főszereplője, az ambiciózus újságíró, Zoe, pontosan tudja, hogy nem bízhat a nála még jobban törtető és azért jóval tapasztaltabb Frank Underwoodban, aki épp most került be a Fehér Házba a kongresszus tagjaként. Ennek ellenére találkozik a korábbi partnerével egy sötét metró állomáson, hogy megossza vele egy másik kongresszus tag halálának nyomozása során kiderült új információit. Zoe túl sokat tud és ez fenyegetést jelent Frank számára, aki egy laza mozdulattal az éppen érkező vonat elé dobja.

Igazából utólag könnyen mondom, hogy akár számíthattunk is volna rá, hiszen Frankből simán kinézek egy ilyet, de nagyon nem volt benne a levegőben.

Engem legalábbis nagyon meglepett.

9 – Lori Grimes – Walking dead

Egy poszt-apokaliptikus, élőhalottakkal fertőzött Amerikában járunk ahol az élet nem épp móka és kacagás, azonban Lori Grimes életét sok más is megnehezítette.

Férjét, Rick-et, még a zombi támadás előtt lelőtték így korházba került. Felépülésére nem volt sok esély, de közben kitört a zombi apokalipszis is így magára hagyták a kórházban. Lori ezután férje legjobb haverjának karjaiban találta magát, de láss csodát, Rick visszatért és mintha mi se történt volna, újra egymáséi lettek. A menekülések folytatódtak, viszont Lori közben rájött, hogy terhes. De vajon ki az apa?

Egy börtönben találtak menedéket remélve, hogy új életet kezdhetnek, ám a zombik ide is sikeresen beözönlöttek. És nem ekkor jött rá a vajúdás? Hát persze hogy de!

Lori karakterét nem sokan szerettük ám mikor azt választotta, hogy inkább megszüli a gyerekét császármetszéssel pokoli kínok között, ezzel a saját életét feláldozva, az meghatotta mindannyiunkat. A történet végére fia rakott pontot, amikor fejbe lőtte saját anyját. Ez azért elég pokoli érzés lehet egy gyereknek.

8 – Maude Flanders – Simpson család

Mindegy, hogy 5 vagy 50 éves vagy, esetleg csak unatkozol, bekapcsolod a tv-t, nézel egy Simpson család részt és máris jobb kedved lesz. Itt, ha egy szereplő meghal nem fog elönteni a letargia, mivel hála Homer barátunknak még ez is vicces a maga módján.

Springfieldben autó versenyt rendeznek, amelyen a szereplők apraja nagyja is részt vesz. A pom-pom lányok ingyen pólókat lőnek ki az ágyúikból, amiből természetesen mindenki szeretne egyet. Homer a pólóját levéve egy célkeresztet rajzol ketchuppal a mellére, ezzel próbálva felhívni a figyelmet magára. Be is jött a trükk, a lányok célba veszik, de az elkapás előtti utolsó pillanatban lehajol és a mögötte sétáló Maude Flanderst találják el, aki így leesik a nézőtérről, egyenesen a parkolóba.

Igaz, hogy Maude sose volt központi karakter, nem volt se vicces se fontos, de valahogy mindig jelen volt. És az biztos, hogy nem vártuk, hogy a sokat szívatott, de igazi jó ember szerepre megírt Ned Flanders elveszítse a feleségét.

7 – John Locke – Lost

Igaz a Lost nem egy mostani sorozat, de azért még sokunknak ott van az emlékezetében. A 6 évadot megélt sorozat kezdetben kifejezetten izgalmas és fordulatos volt, a téma se volt épp sablonosnak mondható, de 3 évad után olyan zuhanó repülést vett a minőség, mint a repülő a sorozat elején.

Az egyik főszereplő, John Locke azon kevés túlélők egyike, akik a szigetre kerülésüket nem tragédiának, hanem sokkal inkább áldásnak tartják. A hit embere lett, a szigetről pedig sokszor, mint nagyhatalmú, Istenségről beszél. Úgy véli, a szigetnek minden történésbe beleszólása van. A szigetbe vetett hitének alapja a bénulásból való teljes felépülése a repülőgép szerencsétlenség napján, ami valljuk be, elég meggyőző.

Azt azonban senki se gondolta volna, hogy az utolsó évadban kiderül, hogy Ben már rég megfojtotta. Legalábbis engem ez akkora sokként ért, hogy pár pillanatig úgy éreztem még a sorozat vége is lehet jó.

6 – Chris Moltisanti – Maffiózók

Nem meglepő, hogy Maffiózók címmel a sorozat maffiózókról szól, középpontban Tony Sopranoval és a nehézségeivel. Sok mindennel szembe kell néznie, miközben megpróbálja megtalálni az egyensúlyt a gyakran konfliktusokkal teli családi élete és az általa irányított alvilági szervezet között.

Az évadok során sok embert tett el láb alól, akik keresztezték az útját, de a legfájóbb mégis saját unokaöccsének, Chrisnek a halála volt. Oké, hogy már egy ideje csak púp volt a hátán, de a család az család. Chris viszont problémái miatt újra a drogokhoz nyúlt majd súlyosan megsérült egy általa okozott autóbalesetben. Nem is annyira meglepő, hogy bedrogozva vezetett.

Csak épp az anyósülésen Tony ült, aki már láthatóan feladta a Chris helyett folytatott harcot a drogokkal és a tettek mezejére lépett. Meg is fojtotta Christ.

5 – Rita – Dexter

Ha irtózol a vértől és a beteg dolgoktól, akkor nem a Dexter lesz a kedvenc sorozatod. De a sorozat főszereplője kétségkívül mesteri szinten űzi a gyilkolást és mindenki azért szurkol, hogy sose bukjon le. Azért fura érzés egy sorozatgyilkosért szorítani.

Dexterbe nem sok érzés szorult, ezért is volt meglepő, hogy végül csak meg tudott állapodni egy nő oldalán, ám sokáig nem élvezhettük a társaságát.

A 4. évadban egyre jobban szorult a hurok, Dextert nem sok választotta el a lebukástól, de az évad vége felé úgy tűnt, hogy csak meglesz a várva várt happy end. Rita és a gyerekek nagyban vakációztak, majd egy nap Dexter hazaérve úgy gondolta felhívja a feleségét, de a telefonja a házban csörgött. A fürdőbe belépve látta meg, hogy a fia egy vértócsában ült, a felesége pedig holtan, kivérezve a fürdőkádban.

Miért kellett megölni az egyetlen szereplőt, aki közel állt Dexter szívéhez és a mienkhez? Legalábbis ekkor még ez volt a szitu.

4 – Eddard Stark – Trónok harca

Ki ne ismerné George R. R. Martin világhírű művét, a Trónok harcát? Őszintén szólva nehezen vettem rá magam hogy elkezdjem a könyvek alapján készült sorozatot, de valahogy 1 nap alatt sikerült végignéznem az első évadot és innen nem volt megállás.

Az északon uralkodó Stark család bemutatásával indul a történet, aminek a központi alakja Eddard, a ház ura. Már kb az első megszólalása után látjuk, hogy egy igazán nemes, becsületes emberről van szó, aki mindent megtesz a családjáért és az embereiért. A király a fővárosba hívatja, ahova kicsit vonakodva, de elmegy, ám ott koholt vádak alapján halálra ítélik. Oh, úgyis megmenekül… - gondolhattuk, hisz egy ilyen jónak beállított főszereplő nem halhat meg. Hát naívak voltunk.

Le is fejezték a két lánya szeme láttára és rá kellett jönnünk, hogy itt bizony hullani fognak az emberek, mint a legyek és jobb, ha nem kedvelünk meg igazán egy karaktert se, mert csak csalódni fogunk.

3 – Hank Schraeder – Breaking Bad

A Breaking Bad utolsó évadának záró epizódja 2013 talán egyik legjobban várt része volt, de sose gondoltuk volna, hogy már a 14. rész is olyan durva lesz, hogy az agyunkat eldobjuk. Ez volt az a bizonyos rész, amelyben nemcsak, hogy a szabályok megváltoztak, de teljesen el is tűntek.

Mégis az tette igazán nagyszerűvé ezt az epizódot, hogy az egyik főszereplő már az első pár percében meghal. Miután az előző rész sötétre váltott a lövöldözés után, pontosan ott folytattuk a sztorit, ahol az abbahagyta és máris láthatjuk Hanket ahogy lőtávolságon belül áll a bandatagoktól.

Hank, aki már a sorozat első epizódja óta egy kulcsfontosságú karakter, talán az egyetlen olyan hatósági ember volt, aki tudta Walt részvételét a metamfetamin bizniszben, és csakis neki lett volna esélye megállítani mielőtt a dolgok rosszabbra fordultak volna. Mondjuk ezen a ponton valószínűleg már mindegy volt.

Éppen ezért volt nagy veszteség az ő halála.

2 – Lane Pryce – Mad Men

A Mad Men az 1960-as években játszódik és hűen ábrázolja a 60-as évekbeli Amerika változó hangulatait, társadalmi szokásait, és politikáját, persze egy kis humorral tálalva. Igazi csemege ez a sorozat mind a marketingeseknek, mind a 60-as évekbeli Amerika rajongóinak.

Viszont az 5. évadban az addig mintaférjként és igazi brit úriemberként viselkedő Lane letért a jó útról, miután egy icipicit sikkasztott a cég vagyonából. Persze ez ki is derült, ezért a főszereplőnknek, Donnak muszáj volt kirúgnia őt.

Láthattuk, hogy Lane elég rosszul van, de azért arra nem számítottam, hogy a végletekig elmegy és megöli magát. Miután az első, szén-monoxid mérgezéses próbája nem jött be úgy döntött, hogy a klasszikus utat választja és felakasztja magát az irodában.

Szerintem azon kevesek közé tartozok, akik nagyon bírták ezt a karaktert, nagyon sajnáltam, hogy így lett vége.

1 – Mindenki a vörös nászon – Trónok harca

Tudom, tudom volt már itt trónok harca a Starkok elhullajtott fejével, de ez a család nem csak egyszer húzta a legrövidebbet.

Eddard Stark halálát követően fia, Robb bosszút esküdött és el is indult dél irányába csapataival. Mi kis naiv nézők jogosan gondoltuk, hogy ha nem is könnyen, de sikerül bosszút állniuk, de Geroge R. R. Martin világában semmi se úgy van, ahogy mi gondoljuk.

A menetelés során meghívót kaptak a Freyektől Robb nagybátjának az esküvőjére. Azt azonban senki sem gondolta volna, hogy a Freyek időközben, Robb elmulasztott lánykérése miatt szövetkeztek a Lannisterekkel, ami miatt az esküvő vérfürdőbe torkollott. Lemészárolták az egész Stark sereget, köztük Robbal, az anyjával és a terhes feleségével.

A Robbot játszó színész a forgatás után egyből a reptérre ment mivel úgy megrázták az események, hogy nem bírt tovább ott maradni a forgatáson. Azt mondta, hogy mindenki hülyének nézte a gépen, amiért végig sírta az utat Londonig.

Hát nem csodálom, azt azért tudjuk, hogy a szereplők nem tudnak minden részletet, így néha őket is meg tudják lepni forgatás közben az írók.

A bejegyzés trackback címe:

https://tizeslista.blog.hu/api/trackback/id/tr2413885690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2018.05.03. 12:18:59

A Twin Peaks tavalyi folytatásából is lehetne bőven mazsolázni...

Alick 2018.05.03. 12:29:25

...illusztráció: amikor a lengyel könyvelő taccsra vágja a bérgyilkos házaspárt :)
www.youtube.com/watch?v=xYsSQw_EwBo

toodark 2018.05.03. 12:34:12

Ezen a listán nekem szerepelne, amikor a 24 3. évadában Jack Bauer lelövi Ryan Chappelle-t.

2004-ben még nagyon máshogy néztek ki a sorozatok mint ma, így nagyjából arra lehetett számítani, hogy mivel ártatlan és a halála is értelmetlen majd valahogy megmenekül. De nem, és ez akkoriba felfoghatatlan volt.

Raketta25 2018.05.03. 12:54:22

A Vörös nászhoz azért megjegyezném, hogy itt pont mindenki, aki olvasta a könyvet, tudhatta, hogy mi fog történni, így kétlem, hogy a színészt annyira megrázta volna a történet ilyetén alakulása.

-Adam- 2018.05.03. 13:21:21

A Walking Deadben Glenn nekem megrázóbb volt, mint Lori (még ha a képregény miatt nem is volt meglepetés igazán). Főleg, hogy az ember azt hihette Abraham miatt, hogy Glenn megússza.
A Trónok harcában meg Hodor... jobban sajnáltam, mint Nedet.

2018.05.03. 13:41:19

Lori Grimes halálát a nézők akkora megkönnyebbüléssel fogadták, hogy valószínűleg azért húzta még hatodik évadig a sorozat. Tudom, még folytatódik, de minek???? :)

A nép fia 2018.05.03. 13:42:56

Ebből csak a TH-t láttam.
Jockey lelövése az smafu? :D Oké, túlélte, de akkor is.... ezt még anno nem tudhatták.

Fikalnyik Eugén 2018.05.03. 13:59:26

azért a harmadik műszak
www.youtube.com/watch?v=FCISTM_DLOk
vagy a vészhelyzet
www.youtube.com/watch?v=VFcBVAwYXes
is simán elfért volna az első tízben

Raketta25 2018.05.03. 14:55:56

Jah, vagy Magdi anyus a Barátok köztből... :)))

banok · http://meghaaat.blog.hu/ 2018.05.03. 15:03:10

És Bobby halála a Dallasban?! Vagy Kutneré a Doktor Houseban?!

a keresztényeket bántani tilos 2018.05.03. 15:24:28

"You're the smartest man I've ever known. And you still don't realize he made up his mind 10 minutes ago"
Hank Schraeder halála sokkoló volt, de az utolsó mondata mindent vitt. :)

Moria 2018.05.03. 16:21:01

Igen, it 20-as listat is lehetne irni.

kilgortrout 2018.05.04. 10:18:20

"....talán az egyetlen olyan hatósági ember volt, aki tudta Walt részvételét a metamfetamin bizniszben, és csakis neki lett volna esélye megállítani mielőtt a dolgok rosszabbra fordultak volna."

Ha jól emlékszem, nagyon nem tudta egészen a klotyós jelenetig.

Tízes Lista 2018.05.08. 18:35:53

@Raketta25: Úgy tudom nem olvasta a könyvet, a forgatókönyvet pedig mindig úgy variálják az írók, hogy a színészek se tudják feltétlen mikor halnak meg. :)
süti beállítások módosítása