Tízes Lista

Banánnal Overwatchozni? 10 hihetetlen kontroller, amivel elverhettek már online

2018. május 25. - Tízes Lista

maxresdefault_5.jpg

Ti milyen vezérlőt szerettek használni mikor leültök játszani? Szentül hisztek az egér és a billentyűzet mindenhatóságában? Esetleg controllerrel a kezetekben töltitek játékos időtök nagy részét? Persze az hogy PC-n vagy konzolon játszik valaki eléggé beleszól az irányításba, de manapság nem megoldhatatlan semmilyen kombináció. Lehettek olyan hibridek is akik egy bizonyos fajta játékot csak egérrel, mást pedig csak kontrollerrel vinnétek végig. Itt főleg a shooterekre gondolok, mert bevallom én például a kis xbox vezérlőmmel akkor se tudnék rendesen lőni, ha fegyvert fognának rám és az életem múlna rajta.

A ma bemutatott emberekhez képest viszont mind azok vagyunk. Az emberiség határtalan kreativitása ismét kimutatja a foga fehérjét, mikor játékok irányítására kell valami újat kitalálni. Vannak akiknek testi fogyatékossága nem engedi a hagyományos eszközök használatát és vannak akik a kihívásért próbálkoznak valami szokatlannal. Most ne olyat képzeljetek el, hogy valaki a pac mant nyilak helyett az F1-2-3-4-el nyomta, hanem inkább olyat, hogy valaki csak a szájával PUBG-zik, vagy a Dark Soulst banánokkal vitte végig.

Ha inkább meghallgatnád videó formájában:

10 - Gyümölcsök és zöldségek

Mielőtt elkezdjük: A leírásban találtok egy gaming témájú kérdőívet aminek a kitöltésével sokat segítenétek nekünk. Egy szakdolgozat létrejötte a tét. Előre is köszi, minden kitöltőnek ! Próbáltatok már krumplikkal játszani? Gondolom nem. Van 1-2 streamer viszont akik különös élvezettel játszanak az étellel. Pontosabban zöldségekkel és gyümölcsökkel. Egy BOOM nevű youtuber például úgy döntött kihasználja a burgonya jó áramvezető képességét és felkarikázott krumplikat bedrótozva érzékelőkké alakította őket. Minden krumpli karikához más játékbeli parancs tartozik és emberünk így vígan Skyrimezett rajtuk tapicskolva. BOOM volt olyan kedves és készített mindenki számára egy leírást, hogy tudtok otthon krumplin játszani. Már akinek ilyen ambíciói vannak. Egy másik népszerű vezérlő a banán. Banánokon játszottak már Dark Soulst is, de egy Rudeism nevű felhasználó Overwatchozása tette ismertté a gamer gyümölcsöt. A krumplihoz hasonlóan a banánok megérintése váltotta ki a WASD gombokat, a fel-le balra-jobbra célzást és az egyéb tennivalókat is. Eredetileg Winston kedvencét a mogyóróvajat szerette volna valahogy átalakítani a játékhoz, de az nincs jóban az elektromos árammal és így maradt végül a banánoknál.

9 - Játék hangszerek

Egy Bearzly nevű játékos külön listát érdemelne tőlünk, annyi féleképpen trükközött már a Dark Souls irányításával. Kevésbé menő, de Guiness rekordot mondjuk kapott is. Jöjjenek először a hangszerek. A Guitar Hero nagy rivális játékának a Rock Bandnek a gitárját és a dobját is felhasználta egy-egy végigjátszáshoz.

A pengetős hangszer beépített fel le érzékelőjét használta az X és termolót az Y tengely mentén történő mozgáshoz. Ezek után a gombok bekötése sem volt sétagalopp mert nem volt belőlük elég. A végén nélkülöznie kellett bizonyos funkciókat, mint például blokkolás vagy épp a kamera jobbra forgatása, mégis 11 óra alatt végigvitte a játékot. A dob bekötése még ennél is nehézkesebb volt, de mindkettőt simán tudta überelni.

Egy régi Donkey Kong játékhoz adtak ki bongo dob kontrollert. Igen, a srác lenyomta az egészet 5 és fél óra alatt két darab dobbal az ölében. Gyorsabban mint a legtöbb ember rendes vezérlővel. Eredetileg a bongók csak 6 féle parancsot tudtak megkülönböztetni, de Bearzly zseniális ötlete az volt hogy különböző control állapotok között tud váltani, és végül 18 különböző inputot tudott belepréselni a vezérlőbe. 1 hónapig tartott mire megcsinálta a szükséges szoftvert, de végül megszülethetett ez a csoda. Azóta sokan utánozták, de ők inkább 4 dobot használtak, hogy mindennek legyen hely.

8 - PUBG szájjal

Sajnos ahogy már említettem, az extra kihíváson túl vannak olyanok akiket fizikai korlátai nem engednek hagyományos vezérlőket használni.

Rocky NoHands nevű Twitch felhasználó 19 éves korában egy baleset következtében lebénult nyaktól lefelé. Mára profi szinten streameli ahogy PUBG-zik és ehhez csak a száját használja. Van egy Quadstick nevű eszköz, amit kifejezettem lebénult gamereknek terveztek és árulnak, hogy ne maradjanak ki ők se a jóból. Bár nem Rocky sajátja a kreatív találmány, azért elment vele 3 napja mire teljesen PUBG kompatibilissá tette. Sőt nem is igazán tudta azzá tenni, mert vannak olyan funkciók amiket még így sem használhat. Ennek ellenére rendszeresen nyer a játékban. 99 játékos ellen kezd az arénában, akik nagyrészt egérrel céloznak, ő pedig megnyeri a meccset fejmozgatással és fújással. Elképesztő mik vannak.

7 - Tánc

Egy Jayce nevű fiatalember inkább a platformereket kedveli és több Mario játékot is kivitt, dance paddal. A híres Dance Dance Revolution játék táncszőnyegét használta fel, pontosabban kettőt, mert több gomb kellett, hogy tudjon irányítani. Az eddigiekhez képest ez fizikailag is jóval megterhelőbb és fárasztóbb lehetett. A játékosok nagyon szeretnek abban versenyezni, ki milyen gyorsan és milyen nehezítésekkel tudja végigvinni az ilyen platform játékokat, de ezek már fele olyan lenyűgözőnek se tűnnek, miután látsz valakit a csak lábaival megtenni ugyan ezt. Természetesen Jayce módszere a Dark Souls fanokat is megihlette és volt aki a sorozat 3. részét szintén táncolva vitte végig.

6 - Játék íj

Rudeism banános Overwatch játéka nem az egyetlen érdekesség amivel próbálkozott. Az íjász karakter Hanzot egy játék íjjal és egy táncszőnyeggel irányította. Mit nekünk virtuális valóság, mikor a srác két játékbolti vásárlással képest volt a karakterévé válni. A táncszőnyeg irányain lépkedéssel mozgatta Hanzot, a íjat pedig érzékelőkkel felszerelve képes volt célozni és lőni. Mikor megfeszítette az íjat a játékban is ugyan ez történt, ha pedig elengedte a nyilát valakit tényleg felnyársalt. Kicsit sufni megoldás, de azért nagyon menő is közben.

5 - Rúzs

A Counter Strikeot kicsit komolyabb játékként ismerjük, de egy francia streamer hölgy csavart rajta egyet. Állítása szerint szerette volna összekeverni kicsit azt a sztereotíp mondást, hogy a fiúk háborúznak, a lányok rúzsoznak. Ő azt mondta miért ne mehetne mindkettő? A banánokhoz és krumplikhoz hasonló módon rákötötte a rúzsát a gépére és azzal tudott lőni. Az eddigiekhez képest kicsit komolytalanabb az irányítás, mert mellé egeret használt, de maga az ötlet van elég abszurd hogy felkerüljön a listára. Az egérrel célzott, és az egér gombokkal tudott előre menni vagy fegyvert váltani, de mikor elkezdtek röpködni a golyók, mindet az ajkai színesítésével lőtte ki.

4 - Kormány

A kormányt leginkább autós játékokhoz szokás használni, mert hát az egy kormány és pedálok. Gondolnánk mi, egyszerű haladók.

Akit már a hangszereknél említettem nagy Dark Souls játékos Bearzly viszont, szintén kedvencéhez használta fel a kiegészítőt. Sőt ezzel nem is volt egyedül. Egy Atwerkingyoshi nevű másik játékos a Nintendo Wii-hez kiadott Mario Kart mozgásérzékelős kormányával játszotta ezt el. A videókat elnézve a sima kormánnyal szerintem sokkal nehezebb a dolog, viszont mindkettő elképesztő teljesítmény. Atwerkingyoshi is egyébként elkezdett hobbit űzni a fura kontrolleres játék streamekkel és például tolta a Fortniteot banánokkal.

3 - Furulya

A Super Mario World még a régi 2D-s Mario játékok táborát erősíti. Irányításhoz nem kell sok minden, az ugráson és a balra-jobbra menésen kívül. Egy japán játékosnak sikerült olyan vezérlőt készítenie, ami nélkülöz bármiféle fizikai kapcsolatot közte és a gép között. Semmi mást nem használt az irányításhoz, mint egy furulya különböző magasságú hangjait és egy mikrofont. Miután beállította milyen hanghoz milyen parancs tartozzon, már csak annyi volta a dolga hogy az egész játék alatt mindig a jót találja el. Könnyűnek hangzik nem? Szerintem nem. Mintha ez így nem lenne elég nehéz, a hangszer sima fújása helyett, csak az orrát használta, bár ezt senki sem tudja hogy miért tette. Ha valamikor még Marioztok egyet és elakadtok, gondoljatok arra, hogy világon valaki ezt az orrával és egy furulyával meg tudta csinálni.

2 - Hangvezérlés

Remélem még nem unjátok nagyon a hardcore Dark Souls játékos Bearzlyt. A Rock Band hangszerek, bongódobok és az autós kormányt mind felül tudta múlni, mikor csak hangvezérléssel és szóbeli parancsokkal csinálta meg a játékot. Ez a módszer már tényleg mindenféle fizikai eszközt nélkülöz, de döntsétek el Ti hogy jobb vagy rosszabb az előző furulyásnál. Amiért nehéz összevetni őket az az, hogy a DS kicsit durvább kezelésre mint a Mario.

A módszer nem volt bonyolult, csak egy jó mikrofon és egy hangfelismerő program kellett amivel billentyű parancsokat rögzített bizonyos szavakhoz például heavy attack vagy block. A dolog legnagyobb szépséghibája a közel 1.5 másodperc késés a játékos szavai és a karakter tettei között. Ez elég komoly lag és nem ártott jó előre tervezni a következő mozdulatot, de végül majdnem 500 halál és 30 óra játék után sikerrel járt. Bearzly szerint ez volt a legnehezebb végigjátszás amit valaha lenyomott. Nem tudja hogy múlhatná ezt is felül, de nyitott a rajongók új ötletire.

1 - Súlyzók

Atwerkingyoshit újra elővesszem, mert szerintem a legérdekesebb dolog amit kipróbált az a Wii Fithez való súlyzók Overwatchban. A Wii Fit eredeti célja játékos edzésre rávenni az embereket, viszont azt a Nintendónál senki sem gondolta hogy egy lövöldözős játékhoz fogja valaki használni a kiegészítőt. Sokféleképpen beállíthatta volna a két súlyzót, tekintve hogy van mozgásérzékelője és gombjai is, de szerette volna ha szórakoztató és látványos irányítást tud mutatni. A legtöbb akciót, lövést és skilleket, mind egy bicepsz gyakorlattal tudta előidézni. Ami azt illetteti miután belejött, már tudott is hozzátenni a csapata sikeréhez, bár az biztos hogy nem alkalmas az eszköz versenyszerű játékra. Karedzéshez viszont talán elmegy.

A bejegyzés trackback címe:

https://tizeslista.blog.hu/api/trackback/id/tr6013993954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása