Tízes Lista

10 gyakori álom jelentése

2018. május 15. - Tízes Lista

download-dream-pictures.jpg

Van pár álom típus, ami nagyobb nyomot hagy az emberekben, mint a többi. Általában azért, mert ezek az álmok valami mélyebb érzést hoznak felszínre, vagy élénken üt be valami érzelem bennük.

Most gondolj bele, ha simán csak sétálsz álmodban a vízparton arra lehet, hogy max ébredés után emlékszel, de ha valami durvább dolog történik álmodban, mint mondjuk, ha meghalsz, arra azért sanszos, hogy emlékezni fogsz.

De miért is van ez? És még inkább, mit jelentenek ezek az álmok?

Ha inkább meghallgatnád videó formájában:

10 - Üldöznek

Sokféle rémálom létezik, de kezdjük ma a listát az egyik leggyakoribbal, mégpedig amelyikben üldöznek. Biztos vagyok abban, hogy nektek is volt már ilyen álmotok.

De miért is emlékszünk ezekre az álmokra sokkal gyakrabban, mint másokra? Nos leginkább azért, mert az aggodalom, hogy elkap, ami elől álmodban menekülsz egy elég élénk érzés és ez segít reggel emlékezni.

Az esetek többségében pedig nem is maga a félelem az álom lényege, hanem maga, ami elől futunk. Az olyan álmok, amiben üldöznek ugyanis kivetülései lehetnek valami olyan dolognak az életedben, amivel nem foglalkozol, pedig nagyon is kellene.

Emiatt pedig ahogy a való életedben menekülsz attól, hogy foglalkozz a problémával az álmodban szó szerint fogsz a probléma valamilyen kivetülése elől menekülni.

9 – Víz

A víz elég alapvető eleme az életünknek, elég rossz helyzetben lenne az emberiség, ha egyszer csak elfogyna.

Viszont ahogy az életünknek, úgy az álmainknak is sokszor része és az esetek többségében ez jelent is valamit. Pedig azt gondolnád, hogy csak kiegészítő elemet jelent az álmodban.

De, mint a kutatásokból kiderült egész központi szerep hárul a vízre, mert az, hogy épp hogyan viselkedik álmunkban,  az érzelmeink, illetve a tudatalattink letükröződését mutathatja.

Például, ha tiszta a víz az nyugodtságot sugall, viszont a zavaros, háborgó víz már annál kevésbé.

Emellett az álmokban megjelenő víz állapota szimbolizálhatja azt is, hogy mennyire tudjuk kezelni az érzelmeinket.

8 – Járművek

Szálltatok már valaha járműbe álmotokban? Teljesen mindegy, hogy ez autót vagy repülőt jelent, mint kiderült ennek is jelentése van.

Mert ezek az álmainkban azt mutathatják, hogy érzésünk szerint milyen irányba halad az életünk. Itt persze számít a sebesség, illetve, hogy milyen irányba megy a jármű.

De itt még nincs vége, mert az is számít, hogy hol ülsz. Ugyanis, ha te vezetsz, az azt jelentheti, hogy kontrollban, irányító szerepben érzed magad, míg mondjuk egy anyósülés a kocsiban már a kiszolgáltatottságot mutathatja. A hátsó ülés pedig még inkább.

Amellett, hogy az életünk irányát, illetve az irányításunk mértékét vetíti elénk, az életcélunkat és az akadályokat is mutathatja egy ilyen álom.

Pont úgy, ahogy a való életben képesek A-ból B-be eljuttatni minket a járművek, az álmainkban ez a céljainkkal mutatkozhat meg.

7 – Emberek

Az is elég gyakori, hogy más embereket látunk az álmainkban, és ez annyira nem meglepő. Mivel az emberek társas lények nem csoda, ha ez az álmainkra is kivetül.

Csak, hogy amíg annak, ha egy barátunk, vagy egy családtagunk megjelenik az álmainkban nagyjából kimerül abban a jelentése, hogy hiányoznak nekünk, több időt szeretnénk velük eltölteni az ismeretlen arcok már igazán érdekesek.

Ugyanis, ha álmunkban olyan emberek jelennek meg, akiket nem ismerünk, az könnyedén lehet saját magad különböző részeinek a kivetülése.

Az ilyen álom embereket általában könnyen beazonosíthatunk valamilyen jellegzetesség alapján, és jelenthetik azt, hogy ezt a tulajdonságot fejlesztened kell magadban.

Ha pedig egy szeretőről, vagy valamilyen romantikus kapcsolatról álmodtok a partner akár szimbolizálhatja egy olyan részed, amitől úgy érzed elszakadtál, de vissza szeretnél térni hozzá.

 

6 - Iskola

Elég gyakori álomkép az is, amikor hirtelen az iskolában találod magad és vagy dolgozatot írsz, vagy a táblánál kell megoldanod valamilyen feladatot, amire persze nem tudod a megoldást. Ez az álom bőven azután is előjöhet, hogy már nem jársz iskolába, sőt ez a gyakoribb eset.

Elég stresszes helyzet tud lenni és nem hiába. Az elméd ugyanis így próbál rámutatni valami olyan leckére, amit a való életben kellene megtanulnunk.

Általában ez a lecke valami olyan dolog, ami már megtörtént velünk, de még mindig nem sikerült tanulni belőle.

Az elméd többek között így könyörög neked, hogy ne kövesd el ugyanazokat a hibákat, amiket korábban.

5 – Repülés

Na de térjünk el a csak és kizárólag stresszes szituációktól és nézzünk meg egy olyan álmot, ami legalább megadja az esélyét annak, hogy nem full leizzadva térünk magunkhoz.

Ez pedig nem más, mint a repülés. A repülés, vagyis inkább az, hogy mennyire jól vagy rosszul repül valaki álmában ugyanis azt szimbolizálja, hogy mennyire érezzük úgy, hogy mi irányítjuk az életünket.

Ahogy a magasban, gond nélkül repülés remek érzés, úgy az is, ha teljes kontrollban vagyunk és tiszta célok irányába haladunk az életünkkel.

Cserébe, ha alacsonyan, bukdácsolva repülünk álmunkban és beleakadunk vezetékekbe, vagy épületeknek csapódunk az a bizonytalanságokat és az akadályokat szimbolizálhatja és nem kicsit idegesítő.

Pont úgy, mint a való életben, ha valami gátol minket a céljaink elérésében.

4 – Zuhanás

És ha már repülés nem felejthetjük ki a zuhanást se, ami az egyik legrosszabb és legélénkebb álom az összes közül. De az is igaz, hogy nem mindegyik olyan álom ijesztő, amiben zuhanunk, csak azok, amiben gyorsan esünk lefele.

Ezek ugyanis a teljes kontrollvesztést szimbolizálják valami fölött az éber életünkben. Sajnos ezek az álmok nem mutatják meg nekünk, hogy pontosan mi is az, amit nem tudunk befolyásolni, erre már nekünk kell rájönnünk.

Viszont azok az álmok, amikben szép lassan zuhanunk, már-már lebegünk azt szimbolizálhatják, hogy valamit teljesen elengedtünk, hogy teljes nyugodtsággal hagyjuk elmenni.

3 – Étel

Éhes disznó makkal álmodik, szól a mondás. A legtöbben így is gondolkodnak, ha étellel álmodunk, akkor valószínűleg éhesek vagyunk, vagy nagyon kívánunk valamit.

De ki kell ábrándítanom titeket. Hiába teljesen logikus a gondolatmenet, azért az álmainkban általában nem viselkedik ennyire logikusan az elménk.

Pszichológusok szerint ugyanis az étel energiát, tudást jelent és közvetlenül kapcsolódik az értelmünkhöz, az érzéseinkhez

Az étel ezek alapján szimbolizálhatja, hogy éhezünk a tudásra. Ha álmodban folyamatosan eszel az valószínűleg nem azért lesz, mert konkrétan éhes vagy, hanem tudásra, információra éhezel.

2 – Halál

Azokat az álmokat, amiben vagy mi, vagy valami ismerősünk meghal rémálomként könyveljük el és nem hiába. A halál maga hiába az élet rendje egy szörnyű dolog.

Viszont az álmainkban, pont úgy, ahogy a legtöbb dolognak ennek se pontosan ugyanaz a jelentése, mint a való életben.

Mert az, ha álmunkban meghalunk, vagy valamelyik ismerősünkkel történik ugyanez egy drasztikus változást szimbolizál az elménkben. Legalábbis az álomfejtők erre jutottak.

Nem is hülyeség ez a gondolat, mivel egy drasztikus változással egy részünk mindig meghal, megszűnik létezni, így lehetővé téve, hogy valami újba vágjunk.

Tudjátok, azzal, hogy egy ajtó bezárul egy másik kinyílik.

1 – Meztelenség

És akkor így a lista élére elhoztam az egyik legkellemetlenebb álmot, ami nem más, mint amikor totál pucérok vagyunk.

Bár igaz, hogy ebből is kétféle létezik. Van, amikor mindenkinek mutogatod magad büszkeségből, bár ez a ritkább, és ott a sokkal gyakoribb félénk, kellemetlen érzéssel eltöltő meztelenség.

Persze ezt még tudja fokozni, ha nem egyedül vagy, hanem egy csoport ember előtt tűnt el rólad az összes ruha.

Ez az álom kiszolgáltatottságot, sebezhetőséget jelent. Az elménk így mutatja meg nekünk, hogy nem érezzük teljes biztonságban, kontrollban magunkat.

A bejegyzés trackback címe:

https://tizeslista.blog.hu/api/trackback/id/tr6113908486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

masa38 2020.04.15. 21:58:41

Vannak visszatérő álmok, melyeknek minden esetben azonos a jelentésük. Persze, személyenként változó.

Hozhatnék néhány példát, melyek gyerekkoromtól kezdve elkísérnek és mindig ugyanazt jelentik.
süti beállítások módosítása